putin-boljaМОСКВА – Московским Црвеним тргом прошла је војна парада посвећена 69-годишњици Дана Победе.

Била је то укупно 140-та војна парада по реду коју је „видео“ Црвени трг, а у њој је учествовало преко 11.000 руских војника и официра.

Парада је почела свечаним изношењем застава Победе и Руске Федерације. Пронели су их испред постројених јединица припадници кремаљске Почасне страже, а за то време војни оркестар свирао песму „Свјашћенаја војна“

Парадом је командовао генерал-пуковник Олег Саљуков, главнокомандујући Копненим снагама. Он је министру одбране, генералу армије Сергеју Шојгуу, поднео рапорт да су учесници параде спремни за свечани дефиле.

Потом су Шојгу и Саљуков у аутомобилима марке „Зил“ извршили смотру парадних „квадрата“

Шојгуов „Зил“ се потом упутио према цетралној трибини са које шеф државе, Владимир Путин, примио његов рапорт да парада може да почне

После команде „Вољно!“, фанфаре су засвирале „Слушајте сви!“, а Путин се учесницима параде и сународницима обратио овим речима:

putin-parada

„Уважени грађани Русије!

Драги ветерани!

Другови војници и морнари, подофицири и војне старешине!

Другови официри, генерали и адмирали!

Честитам Вам Дан Победе!

Прошло је 69 година од завршетка Великог Отаџбинског рата, али 9. мај је био, јесте и остаће наш главни празник. То је дан националног тријумфа, народног поноса, дан жалости и вечног сећања.

То је празник када је тријумфовала свепобеђујућа сила родољубља, дан када имамо снажно осећање шта значи бити веран Отаџбини и колико је важно умети бранити њене интересе.

Морамо бити достојни подвига наших очева, дедова и прадедова. Они су се до смрти борили са непријатељем, они су – бранећи родну груду – сломили нацизам.

Победа се ковала и на првим линијама одбране и у позадини, у партизанским одредима и у илегали, њу су учинили ближом храброст блокираног Лењинграда, одважност заштитника Севастопоља, пожртвованост хиљада бораца који су непоколебљиво бранили своје линије.

У жестоким биткама код Москве и Стаљинграда, на Курској Дуги и Дњепру решавао се исход читавог Другог светског рата. Челична воља совјетског народа, његова неустрашивост и постојаност, спасли су Европу од ропства.

Управо је наша земља гонила нацисте до њихове јазбине, потпуно их и коначно уништила и то платила милионима жртава и ужасним патњама.

 Увек ћемо чувати ову свету и непролазну истину, нећемо дозволити да хероји буду издати, нити да буду заборављени сви они они који су – не жалећи себе – сачували мир на планети.

Драги пријатељи! Данас се клањамо пред погинулима и сећамо се оних који више нису са нама. У свакој породици поштују њихову оданост Отаџбини.

Нераскидива веза генерација представља наше огромно национално богатство, у њему је снага и достојанство Русије.

Хвала нашим ветеранима. Поносни смо на вас!

На овај велики дан нико нам није рођенији и дражи од вас. У вашу част су цвеће, плотуни и снага парадних јединица, а оно што је најважније – ми вам дајемо топлину наших срца.

Ви нисте само часно прошли кроз зле ратне године, већ сте обновили земљу, радили за опште добро, знали сте да се дружите, да се радујете животу и завештали нам да одржимо те висине – висине стваралаштва, јединства и љубави према Отаџбини.

Никада вас нећемо изневерити! Чуваћемо Русију и њену славну историју и изнад свега ће нам бити служење Отаџбини.

Тако је увек било у нашој земљи. Уверен сам да ће тако бити и у будућности!

Нека живи народ-победник!

Срећан вам празник!

Честитам вам дан Велике Победе!

У р а ! 

parada 2014

После Путиновог говора, војни оркестар је одсвирао националну химну.

Потом су кренуле постројене јединице. Такт јр „ударала“ чета бубњара и у Московске војне музичке академије: 120 корака у минути.

Ратне заставе су пронете уз звуке „Опроштање Славјанке“.

Црвеним тргом су промарширали припадници више елитних војних једница. Међу њима и припадници „козачког кадетског корпуса“.

Као и сваке године после 2008, Црвеним тргом је прошла и ратна техника из времена другог светског рата.

За њом је кренула данашња, најсавременија.

Прво 13 оклопних војних возила „Тигар“, па 15 оклопних транспортера БТР-80 из састава 810-те посебне бригаде поморске пешадије Црноморске ратне флоте, са заставама Крима, ЦФ и Севастопоља.

За њима се на Црвеном тргу појавила колона оклопних транспортера БРТ-82А и оклоних аутомобила са појачаном заштитом „Тајфун“, који су први пут показани на паради.

Следећи „талас“ чинили су: тенкови Т-90А, ракетни системи „Хризантема-С“, који су такође први пут прошли главним тргом Русије, па артиљеријске самохотке „Мста-С“.

Тада је дошао ред на мобилне стратешке ракетне системе Топољ-М“, ракетне системе С-400 „Тријумф“, најновије зенитне ракетно-топовске системе „Панцир-С1“, ракетне системе „Искандер-М“, „Бук-М2“ и „Тор-М2У“.

Гледаоци параде на Црвеном тргу, као и они поред малих екрана, видели су свега 151 модерно оружје Оружаних снага Русије.

parada 2014 - 01

Посебна атракција био је „парадни наступ“ 69 руских војних хеликоптера и авиона.

Над Црвеним тргом су пролетели авиони: Су-24, Су-25, Су-27, Су-34, МиГ-29, МиГ-31, Ан-22, Ан-124, Ил-76, Ил-78, А-50, Ту-22М3, Ту-95 и Ту-160, а такође хеликоптери – Ми-8, Ми-26, Ми-28, Ми-35 и Ка-52.

Највећу пажњу су привукли стратешки бомбардер Ту-160, познат и као „Бели лабуд“, и летећи танкер Ил-78 који су имитирали танковање керозина у ваздуху.

Последњи су пролетели јуришни Су-25БМ који су на висини од 300 метара обојеним димовима „насликали“ джавну заставу Русије.

Војни оркестар је последњи напустио Црвени трг, свирајући опет „Опраштање Славјанке“.

 

 


Извор: Факти

Коментари

Један коментар на Парада у Москви и говор Владимира Путина (видео)

Оставите коментар

Оставите коментар на Парада у Москви и говор Владимира Путина (видео)

* Обавезна поља