Aleksandar MezjajevДео изношења одбране у процесу “Тужилаштво против Р. Младића” пред МТБЈ почиње 19. маја.

Рочиште о питањима припреме за део процеса изношења доказа одбране, одржано је 12. маја. Тада је постало познато да одбрана генерала Младића неће имати уводну реч. Углавном одбрана уочи извођења сведока одбране добија ту могућност, међутим то је питање судске тактике и таква реч може бити одржана по завршетку сведочења свих сведока.

Упркос чињеници што су адвокати генерала Младића тражили да им се омогући 300 сати за презентацију сведока, Претресно веће је одобрило само 207,5 сати. Ова цифра која демонстративно указује на тачност, у ствари је лицемерна. Формално гледано, тих 207,5 сати наводно предтављају реализацију принципа равноправности страна, јер је Тужилаштво искористило управо толику количину времена. Међутим, судије су заборавиле да узму у обзир да је количина судских сати (то јест, времена самог судског заседања) није једнако количини времена које је имала ова или она страна у процесу. Тако тих 207,5 сати могу бити искоришћени у току године или у току месеца. Ми већ знамо да је Тужилаштво својих 207,5 сати искористило током годину и по дана. Распоред за одбрамбени део процеса који су одредиле судије (пет дана у недељи) показује да судије желе да одбрана искористи “једнаку количину времена” у року од 2-3 месеца. И јасно је због чега се Трибунал плаши одбране генерала Младића. Јер је објективна одбрана генерала Младића доказ злочина и самог Трибунала (јер је изрицао неправедне пресуде Србима) и оних земаља које су делегирале судије у тај Трибунал. Управо тај страх тера судије да лише одбрану једнаког времена за изношење доказа о невиности генерала Младића.

Упркос свему, већ су познати први сведоци, посебно: Предраг Трапара, Драган Малетић, Милорада Џидо, Славко Генго, Никола Мијатовић, Миле Сладоје, Душан Шкрба …

Сведок Предраг Трапара – члан Прве моторизоване бригаде Сарајевско-Романијског корпуса, а затим командир Пете пешадијске чете Другог батаљона тог истог корпуса. У свом исказу он ће сведочити да су босански паравојни одреди били створени пре почетка рата, да његова јединица није имала професионалне снајперисте и да ни једном нису применили силу изван линија фронта (која није допирала до Сарајева). Затим ће сведочити да је команда војске босанско-херцеговачких Срба издавала наређења о отварању ватре само према непријатељским снагама, да су његове јединице дозвољавале допремање хуманитарне помоћи чак и у оним областима у којима је долазило до шверца оружја, да нису спречавали допремање ни воде, као ни других људских намирница, за муслиманско становништво у Сарајеву.

Сведок Драган Малетић – командант Прве чете Трећег батаљона Романијске бригаде (касније преименоване у Прву Сарајевску бригаду). У свом сведочењу он ће нам говорити о томе: да се пре рата босанска страна наоружавала самостално и није подвргавана контроли од стране полиције, да су његове јединице углавном заузимале одбрамбене позиције, да није блокирао Сарајево или његове делове и да у својим редовима није имао паравојних јединица. Сведочиће да је армија БиХ користила цивилне објекте и цивилне зоне ради смештаја својих трупа, да су се предмети из хуманитарних конвоја продавали на црном тржишту у деловима Сарајева које су контролисале муслиманске власти.

mladic-junak

Сведок Милорад Џиџа – командант чете 216 брдске бригаде у Хан Пијеску (касније – Прва Романијска пешадијска бригада), а затим заменик команданта Седмог батаљона обавештајних и безбедносних јединица. У свом сведочењу он ће нам испричати да су босански паравојни одреди створени пре почетка рата, да су муслимани бојкотовали регрутацију и мобилизацију и одбијали да се повинују наређењима својих војних командира уколико они нису били муслимани, да је Армија БиХ користила школе и римокатоличке цркве за војне циљеве, да је његова јединица била сведок да су муслиманске јединице користиле снајпере, који су отварали ватру по аутомобилима и цивилима у муслимаснким деловима града.

Сведок Славко Генго – члан Прве Романијске пешадијске бригаде Сарајевско-Романијског корпуса која се налазила на Шпицастој стијени. Он ће нам у сведочењу рећи да су снајперисти Армије БиХ пуцали по цивилном становништву дуж пута Вогошћа-Храсно-Пале, да су бошњаци створили паравојну групацију “зелене беретке” ради припреме за рат 1991. године, да је Армија БиХ непрекидно провоцирала отварање одговарајуће ватре из мобилних митраљеских гнезда, при чему је Армија босанско-херцеговачких Срба отварала узвратну ватру само по војним циљевима.

Сведок Никола Мијатовић – становник је Сарајева и члан Илиџанске бригаде Сарајевско-Романијског корпуса. У својим сведочењима он ће нам рећи да су се босански муслимани наоружали пре почетка рата и да су планирали ликвидацију Срба, да је Армија БиХ достављала лажне информације у УНПРОФОР о томе да су Срби пуцали на цивилно становништво, да је Армија БиХ имала модификоване аеро-бомбе, а да их није имала Армија босанско-херцеговачких Срба, да Армија босанско-херцеговачких Срба није имала минобацаче ни у Техничкој школи, ни у Школи за слепе, док је Армија БиХ тамо имала своје наоружање.

Сведок Душан Шкрба – командант Артиљерисјког батаљона Прве Сарајевске механизоване бригаде. Он ће нам у свом сведочењу рећи да су муслиманске снаге свакодневно нападале касарну ЈНА у Лукавици од марта 1993. године, све до изласка ЈНА, да су Срби отварали ватру само као одговор на акције муслимана, да ни једно борбено оружје није отварало ватру на дан гранатирања Маркала 2…

Као што можете видети, одбрамебни део у процесу против генерала Младића почиње са оптужбама које се односе на војне операције у Сарајеву и његовој околини. Такође можемо видети да генералова одбрана објективно руши сву верзију новије историје бивше Југославије, коју тако пажљиво и методички унакажује Хашки трибунал. Пожелимо снаге храбром генералу Младићу и његовом тиму за одбрану! Трибунал се плаши и због тога генерал Младић и његова одбрана морају прећи многе препреке које ће им постављати “најправедније судије на свету”. А самом Трибуналу желимо брзи пораз у прљавом рату који он води против целокупног српског народа.


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Почиње одбрана у процесу против генерала Младића

* Обавезна поља