putin-valdaj201505Председник Русије Владимир Путин уверен је да су САД обмањивале Руску Федерацију и цео свет када су говориле о нуклеарној претњи из Ирана. „Пре неки дан извршена су прва тестирања противракетне одбране САД у Европи. Шта то значи? То значи да смо ми, када смо се расправљали с нашим америчким партнерима, били у праву. Нас, па и цео свет, још једном су покушали да доведу у заблуду, а да кажем простије – обмањивали”, изјавио је шеф руске државе на заседању Међународног дискусионог клуба Валдај.

Према Путиновом мишљењу, „не ради се само о хипотетичкој нуклеарној претњи, које никада није ни било, ради се о покушају да се наруши стратешки баланс, да се промени однос снага у своју корист, и то не на начин да се просто доминира, већ да се има могућност да се сопствена воља намеће свима – и својим геополитичким конкурентима, па и, мислим, својим савезницима”.

„То је изузетно опасан сценарио развоја догађаја, штетан за све, укључујући, по мом мишљењу, саме Сједињене Државе”, изјавио је руски лидер. Он је објаснио да је „обуздавајући фактор нуклеарног оружја почео да се девалвира, код неких се чак појавила илузија да је у светском конфликту поново достижна победа једне стране без неповратних, неприхватљивих, како кажу стручњаци, последица по победника, ако ће победника уопште и бити”.

Шеф руске државе је нагласио да се у последњих „четврт века праг примене силе очигледно смањио”. Путин је истакао да је под изговором постојања нуклеарне претње из Ирана „срушен темељ савремене међународне безбедности – споразум о ограничавању противракетне одбране”. „САД су га напустиле једнострано. Данас је ирански нуклеарни проблем решен – никакве претње од стране Ирана није било, као што смо говорили, нити је има”, подсетио је председник РФ. Према његовом мишљењу, „разлог који је наводно подстакао америчке партнере да граде систем противракетне одбране је нестао и с правом смо могли да очекујемо да ће и рад на развоју противракетне одбране САД престати”. „А шта се заправо догађа? Ништа такво се не догађа, обрнуто, све се наставља”, нагласио је руски лидер.

НЕ СМЕМО ДА КОРИСТИМО ТЕРОРИСТЕ

Путин је упозорио друге земље да не користе терористе за постизање својих циљева. „Увек је тешко водити двоструку игру”, казао је он. „Јавно говорити о борби против терориста и истовремено покушавати да се део њих користи за постављање фигура на блискоисточној табли у складу са својим интересима”, нагласио је он. „Немогуће је постићи успех у борби против терористи ако се део њих користи као „ован” за свргавање неподобних режима”, сматра Путин. „После не можеш да се отарасиш тих терориста”, казао је председник Русије. „То је само илузија да се с њима може изаћи на крај, уклонити их са власти, договорити се некако”, додао је он. Путин је као пример навео ситуацију у Либији. „Надајмо се да ће нова влада успети да стабилизује ситуацију, али то није сигурно”, казао је он и апеловао на све да подрже те напоре.

Руски председник је напоменуо да се ситуација на Блиском Истоку на плану тероризма погоршавала свих последњих година. „Оружје које је давано такозваној умереној опозицији неизбежно је доспевало у руке терористичких организација”, казао је он. „Некада су они прелазили (на страну екстремиста) у великим групама, што се каже, уз музику и са оркестром”, истакао је председник Русије.

putin-valdaj201503

Путин је упозорио на неуправљиво надметање између држава, које може бити погубно за свет и довести до нове рунде трке у наоружању. Руски председник је истакао да је завршетак хладног рата означио крај идеолошке борбе, „али је основ за спорове и геополитичке размирице још увек присутан”. „Све државе увек имају и имаће понекад различите интересе, а развој светске историје увек је пратило надметање великих сила и њихових савеза. По мом мишљењу, то је апсолутно нормално. Најважније је да се то надметање одвија у оквиру дефинисаних политичких, правних и моралних норми и правила. У супротном ће супарништво, сукоб интереса, пратити оштре кризе и драматичнпогоршања”, указао је Путин. Председник Русије је подсетио да су „покушаји да се свим средствима прогура модел једностране доминације довели до уздрмавања система међународног права и глобалног одлучивања”. „А то значи да надметање – политичко, економско и војно – може да измакне контроли”, казао је он.

Према његовим речима, за сферу међународне безбедности то неуправљиво надметање може да означи пораст броја локалних сукоба, нарочито у пограничним регијама, где се сукобљавају интереси великих сила и савеза. „То би вероватно био и крај система неширења оружја за масовно уништавање, што сматрам изузетно опасним. И резултат тога би била – нова рунда трке у наоружању”, закључио је Путин.

УТИЦАЈ ЕКОНОМИЈЕ НА СВЕТСКУ БЕЗБЕДНОСТ

Путин је уверен да формирање економских блокова путем успостављања доминације најјачег играча неће учинити свет безбеднијим. „Процес формирања таквих структура (економских блокова) одвија се малтене у складу с правилима конспирације. Задатак је јасан – преформатирати светску привреду тако да се извлачи још већа рента из своје доминације и ширења својих стандарда уређења односа у економској, трговинској и техничкој сфери“, истакао је он. „Формирање економских блокова путем наметања услова од стране најјачег играча неће учинити свет безбеднијим”. Председник Русије је додао да ће то „само поставити темпирану бомбу, и бити полигон за будуће сукобе”.

Путин је истакао да у Светској трговинској организација, упркос постојећим проблемима, треба тражити компромисе, зато што само они „могу да створе дугорочан систем односа”. Он је додао да, ако се покуша да се заобиђе забринутост појединих земаља, она неће нестати ипре или касније ће се манифестовати.

Шеф руске државе је истакао да Русија нема такав приступ. „Приликом формирања Евроазијског економског савеза покушавамо да изградимо односе с нашим партнерима између осталог у оквиру кинеске иницијативе Економски пут свиле. Ми активно и на апсолутно равноправној основи радимо у оквиру БРИКС, Азијско-пацифичке економске сарадње и „двадесеторке”, нагласио је он.

Путин је изјавио да земље које објављују економске ратове због својих економских интереса поступају са другима не као са својим савезницима, већ вазалима. „Усудићу се да питам – да ли се тако поступа са савезницима?“, казао је он. „Не. Тако се поступа са вазалима који су се усудили да делују на своју руку. Они се кажњавају због лошег понашања”.

Говорећи о ратовима санкцијама, шеф руске државе је истакао да су они већ постали реалност савремене глобалне економије и „печат” у медијима. Санкције се често користе као инструмент нелојалне конкуренције, за потискивање или уклањање конкурената с тржишта, додао је он. Он је као пример навео америчке казне европским компанијама. „Користе се измишљени поводи. Оштро се кажњавају они који се осмеле да прекрше једностране америчке санкције”, констатовао је он. Између осталог, Путин се присетио казне у висини 8,9 милијарди долара једној француској банци и низа других случајева.

Русију – како је нагласио – не брине приближавање „демократије” њеним границама, већ – приближавање војне инфраструктуре НАТО. „Зар смо ми против приближавања демократије нашим границама? Зар ви под демократијом имате у виду приближавање НАТО нашим границама? Каква је то уопште демократија? НАТО је војни блок. Нас не брине приближавање демократије нашим границама. Нас забрињава приближавање војне инфраструктуре НАТО нашим границама?

putin-valdaj 4

НЕ СМЕМО ДЕЛИТИ СИРИЈУ

Руски лидер је говорио посебно о Сирији и упозорио да би подела те земље била најлошије решење јер би била узрок трајних конфликата на Блиском Истоку. Путин је оценио да заједничка дејства руске авијације и сиријске армије већ дају резултате, али да терористи још нису побеђени. „Стиче се утисак да је код припадника Исламске државе у Сирији нагомилано све оружје са Блиског Истока. Зато је питање: како се то оружје нашло у њиховим рукама. За такву количину оружја потребан је огроман новац. Одакле толики новац?”

Председник РФ је посебно истакао да се Русија не бори против избора украјинског народа већ против насилне смене власти у тој земљи: „Ми прихватамо сваки избор украјинског народа. То је за нас братска земља, то је за нас братски народ. Ја уопште не правим никакву разлику између Руса и Украјинаца. Али ми смо против такве форме смене власти. Таква смена власти је лоша, ма где у свету да се догоди, а на постсовјетском простору је апсолутно неприхватљива. И зато што у многим републикама СССР још нема традиција државности и нису формирани стабилни политички системи. Зато се мора чувати оно што постоји”.

Путин је, на крају иступања пред Валдајским дискусионим клубом, подвукао: „Русија има све шансе да буде један од лидера у свету будућности”.

У чему је разлика између Русије и Запада, било је једно од питања постављених Владимиру Путину у међународном Валдајском дискусионом клубу. Његов одговор је био (не)очекиван: „У основи нашег погледа на свет лежи представа о добру и злу, о вишим силама, о Божанском начелу. А у основи западног мишљења су – профит и прагматика”. Одмах у наставку – имајући у виду САД – додао је: „Када у темељима данашње политике леже одређено месијанство и екслузивност – тешко је водити дијалог пристајући на те позиције јер би то било напуштање наших традиционалних вредности у чијој основи лежи равноправност свих људи пред Створитељом”.

Путин је ипак нагласио да се – и у таквим условима – могу тражити додирне тачке и да ће се Русија тако понашати. Тема овогодишње Валдајске дискусије имала је више него симболичан назив „Рат и мир“, а Путин о њој – по оцени московског политичког аналитичара Петра Акопова – није говорио као неко ко са стране процењује (тешке) последице, већ као државник који учествује геополитичком рвању. Зато је и упозорио друге учеснике, поготово оне на Западу: „Мене су пре 50 година лењинградске улице научиле правилу: ако си у опасности – ударај први“. Притом је, нагласивши да се то односи на терористичку претњу са Блиског истока, прецизирао да је боље (против ње) ратовати на тужој него на својој територији, не чекајући да терористи дођу у Русију.

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин на Валдајском клубу – САД су обмањивале свет

* Обавезна поља