marina-ragus 3„Русија је често упозоравала са каквим ће се проблемима Европа суочити због последица западне политике на Блиском Истоку или Северу Африке, као и због џихадистичких група које тероришу људе. Стога, садашња избегличка криза није никакво изненађење“[i], рекао је председник Руске Федерације у Владивостоку, у коме се одржава источни економски форум.

„Ми у Русији, и ја лично, смо пре неколико година директно рекли да ће се огромни проблеми појавити, уколико наши такозвани западни партнери наставе с спровођењем такве спољне политике посебно у регионима у којима живи муслимански свет: Блиског Истока и Севера Африке и коју проводе до данас“[ii], упозорио је Владимир Владимирович.

За руског председника, главни ток западне политике је наметање њихових стандарда широм света не узимајући у обзир историјске, религијске, националне и културне карактеристике региона. Једини начин да се обузда талас избеглица који стреми ка Европи јесте да се тим људима помогне у решавању проблема „код куће“. Први корак би, како је истакао први човек Русије, требало да буде формирање заједничког и јединственог фронта против џихадистичких група каква је ИД и борба против њих у самом језгру.

„Ми, заиста желимо да створимо међународну коалицију, и стога обављамо консултације са нашим америчким партнерима“ наставио је Путин истичући да је „разговарао о томе са председником Обамом“.

Ипак, за руског председника, преурањено је говорити о руском директном учешћу у војним акцијама против ИСИЛ-а, односно о укључивању у коалицију под америчким вођством, јер Москва „тренутно разматра и друге опције“, рекао је Путин.

„Питања која се односе на обнављање локалних привреда и социјалних сфера, како би се престрашени људи убедили да се врате кући, могу се поставити тек пошто се тероризам искорени“[iii], истакао је руски председник. Али, међународна подршка у обнављању држава које су страдале под ИД може доћи само уз пуно поштовање историје, културе и локалних традиција: „Али, уколико делујемо унилатерално и расправљамо о квази демократским принципима и процедурама, то ће нас увести у већи ћорсокак“[iv], закључио је Владимир Путин.

Све речено, наравно да је јасно ЕУропским лидерима. Неки од њих, такође, покушавају да се изборе за једини исправни пут. Али, лидери ЕУ блока који су и најутицајнији једноставно као да гледају у другу страну, ка Капитол Хил. А, на том „брду од свих важних одлука“ за западну цивилизацију, дувају потпуно други ветрови. Они, који прете да попут урагана одувају некадашњи униполарни свет.

outin-izbeglicka-kriza

Дакле, једноставно питање још увек без одговора, јесте: зашто ЕУропа није јединствена око јединог могућег решења за највећу сеобу народа од Другог светског рата? Једини одговор који се намеће је да Америка, у ствари не жели да окрене леђа доскорашњим савезницима у рушењу сиријског председника Башара ал Асада. Или, не жели једини могући мир у региону већ регион по свом нахођењу. То значи, да ће у неком моменту преговарати опет са онима који представљају ИД да се успостави мир. Мир у коме ће владати актуални терористи, а не „снаге“ које су изразиле нелојалност америчком „сну“.

Да којим случајем претходно не би било сврстано у „теорије завере“, присетимо се само ситуације с јужном српском покрајином, Косовом и Метохијом, и довођењем ОВК на власт. Зар, принцип није исти? У једном моменту ОВК је према америчким листама била терористичка организација. У следећем, када је процењено да ова терористичка група на терену може провести „план и програм“ Беле куће и њених ЕУропских савезника, ОВК постаје група „бораца за слободу“ и добија подршку ваздушним ударима најјачих земаља западне хемисфере на малу, некада суверену европску државу СРЈ. То је, управо, и била цела суштина НАТО агресије која је постала модел довођења у „ред“ непослушних нација и држава које су се дрзнуле да утабају свој суверени пут. Када је он на „америчкој“ линији, онда је све у реду. У супротном, освану „хуманитарни“ разлози, „демократски принципи“, арапска „пролећа, јесни и зиме“, наранџасте и других боја моделиране „револуције“, Мајдани и тако у недоглед.

Док ће с друге стране повратак избеглица у своја огњишта, како истиче руски председник, трајати баш као и повратак интерно расељених Срба са Косова и Метохије, или протераних и изганиних из Републике Српске Крајине. И, ту не треба имати било какве илузије. Премда, све су прилике бар судећи по америчким сателитима на тлу Европе, да овде није само реч о „сређивању“ региона блиског Истока, Севера Африке. Овде је реч о самој Европи и дефинисању њеног будућег статуса.

Већ сада можемо са сигурношћу да пројектујемо да шенгенски режим „пада“ а онда се поставља питање и самог опстанка ЕУ. С, једне стране. С друге, много опасније, избегличка криза подигла је све ултра полове политичког спектра што се и најпластичније очитава кроз понашање немачких десничарских група. И, коначно, свесне: социјалног, привредног, верског „инжењеринга“ и остале ЕУропске земље, једна по једна искачу из ЕУ воза,  јер је пруга очито минирана.

Мађарски премијер Виктор Орбан за „Франкфуртер Алгемајне Цајтунг“ рекао је да избеглице „подривају хришћанску Европу (и, да, прим аут) грађани желе да овладамо ситуацијом и заштитимо наше границе. Тек када заштитимо наше границе моћи ће да се постављају питања колико људи можемо да примимо и да ли треба да постоје квоте“[v], рекао је Орбан.

Мађарска, да подсетимо, од 15. септембра планира да примени нове, пооштрене законе који ће се односити на илегалне мигранте, али и да уведе специјалне јединице војске и полиције на границе. Немачка, према писању „Билда“ такође уводи рестриктивне мере, попут укидања џепарца од 143 евра колико су избегли добијали, уместо тога уводи бонове за храну и драстично пооштрава законе у области азила. Остале транзитне земље на западнобалканској рути, и то је све видљивије, од Грчке до Македоније, избеглицама у све већем проценту омогућавају несметан транспорт али без регистровања, до следеће транзитне тачке.

Наиме, пошто је Немачка изјавила да неће враћати избеглице из Сирије, то је додало „ветар у леђа“ осталима који на избегличкој рути са све већим таласима несрећника, који беже од пакла рата, једноставно не могу да се изборе, да их само пропуштају до жељене дестинације.

kriza-i-financije_3720_7701

„То је зато што је Немачка пре нешто више од недељу дана поручила Сиријцима да их Немачка чека и позвала их за трпезу“ изјавио је шеф кабинета мађарског премијера Јанош Лазар објашњавајући хаотичну ситуацију на железничкој станици у Будимпешти, насталу после изјава „добродошлице“ неких немачких званичника. Пре тога, шеф бечке полиције Герхард Пирстл изјавио је да мигранти који из Будимпеште долазе у Беч неће бити контролисани или регистровани, као и да ће им бити дозвољено да наставе пут.[vi]

У међувремену се хистерија полако увлачи у све поре иначе финансијски и привредно оронулих ЕУропских „држава“ па медији који до скора нису били нимало „нежни“ према избеглицама из ратом уништених подручја, ламентирају над „изгубљеном душом и људскошћу Еуропе“ емитујући и злоупотребљујући слику ужаса: трогодишњег дечака из Сирије који се удавио и чије је тело беживотно лежало на обалама Турске. Да ли треба рећи да од те количине лицемерја заиста припадне мука?

То су, дакле, они исти утицајни западни корпоративни медији који су дали посебну дефиницију ратнохушкачкој пропаганди сваки пут када је корпоративној заједници затребао долар више профита па је тако од муслиманског света и њихових нафтом богатих држава направила пакао на земљи. Дакле, слика ужаса и хорора несрећних породица и људи који беже главом без обзира не би ни било да се „дружина око Вашингтона“ није досетила „извоза демократије“ огњем и мачем.

Управо одатле треба почети у поставци решења кризе која прети да чланице ЕУ блока уведе у прави рат. Мера корака до сукоба, одређивађе се управо по реакцији немачких ултра група које, како видимо, задобијају све већи проценат подршке. Тако су архитекте и овог пројекта „избегличке кризе“ урадиле врло прецизна план и програм, гурајући ка Немачкој милионе избеглица и тако увлачећи у опасан „плес“ нацију која баш и није позната по толеранцији. А, после тог „окидача“, вихор рата дивљаће као „подмазан“ Старим континентом који је и овај пут касно препознао тај „Дух 1914“.

Уосталом, то је већ виђено, зар не?

_______________________________

Упутнице:

[i] http://www.rt.com/news/314318-putin-vladivostok-eu-migrants/

[ii] исто

[iii] исто

[iv] исто

[v] http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2015&mm=09&dd=03&nav_category=78&nav_id=1034491

[vi] ТАНЈУГ, 3. септембар 2015,


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Путинов поглед на избегличку кризу

* Обавезна поља