parada-glavnaГрандиозној Паради Победе у Москви са 15.000 учесника – коју је посматрао већи део планете – присуствовало је око 30 страних државника.

Лево и десно од Владимира Путина били су председник Казахстана Нурсултан Назарбајев и кинески лидер Си Ђинпинг. Угледно место добио је и председник Србије Томислав Николић.

Учесницима Параде Велике Победе, гостима и сународницима Путин се обратио речима:

„Поштовани грађани Русије!

Драги ветерани!

Уважени гости!

Другови војници и морнари, подофицири и старешине!

Другови официри, генерали и адмирали!

putin-parada pobede

Данас, обележавајући овај свети јубиларни датум, изнова поимамо сву грандиозност Победе над нацизмом. Поносимо се што су управо наши очеви и дедови били у стању да победе, разбију и униште ту мрачну силу.

Хитлеровска авантура је ужасна лекција за целу међународну заједницу. Онда, 30-их година прошлог века, просвећена Европа није одмах увидела какву смртоносну опасност представља идеологија нацизма.

И данас, 70 година касније, историја нас поново опомиње да будемо разумни и на опрезу. Не смемо заборављати да су управо идеје расне супремације и ексклузивности довеле до најкрвавијег рата. У тај рат било је увучено безмало 80 одсто становништва Земље. Многе државе Европе биле су поробљене и окупиране.

Совјетски Савез је поднео најжешће ударце непријатеља. На њега су биле послате елитне војне формације нациста. Овде је била сконцентрисана сва њихова војна моћ. Овде су се одиграле највеће – и по броју учесника и по војној техници – битке Другог светског рата.

Закономерно је што је управо Црвена Армија после неодољивог јуриша на Берлин ставила победничку тачку на рат са хитлеровском Немачком.

За слободу своје рођене земље борио се цео његов многонационални народ. Сви су носили тешко бреме рата. И сви су заједно извели бесмртни подвиг спасавања Отаџбине.

Определили су исход целог Другог светског рата. Ослободили су народе Европе од нациста.

Где год да данас живе ветерани Великог Отаџбинског рата, нека знају да ми у Русији имамо велико поштовање за њихову непоколебљивост, храброст и верност фронтовском братству.

purin-parada pobede 2

Драги пријатељи!

Велика Победа ће заувек остати херојски врхунац историје наше земље. Али, ми не зборављамо ни своје савезнике из антихитлеровске коалиције.

Захвални смо народима Велике Британије, Француске и Сједињених Држава Америке за њихов допринос Победи.

Захвални смо и антифашистима разних земаља који су се самопожртвовано борили у партизанским одредима и у илегали. Укључујући и саму Немачку.

Памтимо историјски сусрет савезника на Елби. То поверење и јединство, који су постали наше заједничко наслеђе, пример су обједињавања народа ради мира и стабилности.

Управо те вредности су положене у фунадамент послератног устројства света. Била је створена Организација Уједињених Нација и формиран систем савременог међународног права. Ти институти су на делу потврдили своју ефикасност у разрешавању спорова и конфликата.

Међутим, током последње деценије се све чешће игноришу базни принципи међународне сарадње. Оне принципе за које се човечанство изборило после глобалних ратних искушења.

Видели смо покушаје стварања једнополарног света, гледамо и како се захуктава блоковско мишљење склоно сили. Све то подрива стабилност развоја света.

Наш заједнички задатак је да створимо систем једнаке безбедности за све државе. Систем који ће бити адекватан савременим претњама, а заснован на регионалној и глобалној ванблоковској основи. Само тако ћемо обезбедити мир и спокојство на планети.

putin-parada pobede 3

Драги пријатељи!

Поздрављам данас све наше госте из иностранства и изражавам нарочиту захвалност представницима земаља које су се бориле против нацизма и јапанског милитаризма.

Заједно са припадницима Оружаних снага Русије проћи ће јединице још десет земаља: Азербејџана, Јерменије, Белорусије, Киргизије, Казахстана и Таџикистана. Наши дедови и прадедови били су раме уз раме – и на фронту и у позадини.

Овде су и представници Кине која је, као и Совјетски Савез, у рату изгубила многе и многе милионе људи. На њеној територији је био главни фронт борбе са милтаризмом у Азији.

Одвжно су се са нацизмом борили и војници Индије.

Одлучни и непомирљиви отпор фашистима пружили су Срби.

Параду је посматрао и амерички глумац Стивен Сигал

Током целог рата, нашу земљу је активно подржавала Монголија.

Данас су у јединственом парадном строју већ унуци и праунуци ратне генерације. Дан Победе је наш заједнички празник. Јер, Велики Отаџбински рат је био борба за будућност целог човечанства.

Наши очеви и дедови издржали су неподношљива страдања, оскудицу и губитке. Радили су до граница исцрпљености, на ивици људских могућности. Ратовали су не штедећи свој животе. Показали су пример племенитости и истинског патриотизма.

Ми се данас клањамо пред свима који су до смрти бранили сваку улицу, сваку кућу и све границе Отаџбине. Пред свима који су погинули у љутим биткама под Москвом и Стаљинградом, на Курској дуги и на Дњепру. Пред свима који су помрли од глади и студени у непокореном Лењинграду. Пед свима помореним у концентрационим логорима, у заробљеништву и под окупацијом.

Сагињемо главе пред успоменама на синове, кћери, очеве, мајке, дедове, мужеве, супруге, браћу, сестре, пријатеље… На све који се нису ратили из рата. На све који нису међу нама.

Објављујем минуту ћутања.

Putin-parada pobede 4

Драги наши ветерани!

Ви сте главни хероји великог дана Победе. Ваш подвиг је обезбедио мирни и достојни живот многим покољењима. Дао им је могућност да граде и смело иду напред.

Ваша деца, унуци и праунуци данас уверено бране ту победничку висину. Раде за садашњост и будућност своје земље. Предано служе Отаџбини. Часно одговрају на сложене савремене изазове. Гарантују успешан развој, моћ и процват наше Родине, наше Русије!

Слава народу-победнику!

Срећан вам празник!

Честитам вам Велику Победу!

Ура!“


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Путиново обраћање на Паради победе

* Обавезна поља