Predrag-ĆeranićПре два месеца председник Русије Владимир Путин на отвореној седници националног Савета безбедности изразио је уверење да сценарији „обојених револуција у Руској Федерацији неће проћи иако постоје покушаји споља да се ситуација дестабилизује”. Према његовим речима, „за то се користе могућности тајних служби, савремене информационо-комуникационе технологије, канали зависних и ‘џепних’ организација, механизми такозване меке силе”.

На сличан сценарио, припремљен за Републику Српску, недавно је указао њен председник Милорад Додик, упозоривши да је центар обавештајаца, донедавно стациониран у Тузли, сковао план да у изборној ноћи, због наводне крађе, инсценирају демонстрације, које би требало да се претворе у побуну: „Онда ће се почети дизати Пале, Бијељина, Добој и део Бањалуке да би се тако направио спектакл и прича о томе”.

Ако је с опасношћу од обојених револуција суочена Русија, како да не прихватимо да је матрица, примењена у Украјини, а раније у Сирији, Либији, Грузији – могућа и на нашим просторима. Уосталом, зар фебруарски догађаји, када су у неколико градова Федерације БиХ демонстранти запалили зграде кантоналних влада, укључујући и зграду Председништва БиХ, нису били довољна опомена.

Драган Чавић, лидер НДП и отворени заговорник организовања демонстрација у Бањалуци, у интервјуу за портал Бука изнео је децидиран став да без крађе гласова власт губи изборе, али да није сигуран да ће избори бити фер. На питање новинара „шта ако СНСД остане на власти”, дословце је одговорио: „Ако они не оду, наставиће се агонија и мислим да ће експлозија незадовољства изаћи из политичких оквира веома брзо. Неће се дуго чекати”.

Политичко незадовољство или задовољство треба исказати на бирачким местима на дан избора. Ако се оно исказује након избора, и то на улици, уз примену насиља, реч је о нелегалним недемократским средствима. Једна од проверено добрих, превентивних мера јесте да се на опасност правовремено јавно укаже, како би се завереницима дало до знања да су „проваљени”, а грађанима указало да не наседају на лажи.

peti-oktobar02

Недавно су у неколико градова Српске осванули графити “Готов је!”, што ствара јасну алузију на петооктобарско искуство Србије. Да подсетимо, избори за председника Србије одржани су 24. септембра 2000. године. Резултатима незадовољна опозиција, власт је оптужила за крађу гласова, а 5. октобра организовала велике и насилне протесте на улицама Београда. Тако је срушена власт у Србији, а да ли је била посреди крађа гласова или је крађа било то што је урадила опозиција више никога није интересовало.

Грађани Србије ће накнадно из књиге новинара британског Скај њуза Тима Маршала Игра сенки – Петооктобарска смена власти у Србији сазнати да се радило о преврату који су извеле тајне службе западних земаља и да су главни јунаци 5. октобра добро плаћени за улоге које су одиграли. Немам намеру да се упуштам у анализу да ли је након 5. октобра Србија више добила или изгубила.

Међутим, било би корисно присетити се говора који је Милошевић 2. октобра, уочи најављених протеста, почео следећим речима: „Поштовани грађани, желим да вас на овај начин упознам са својим виђењем изборних и политичких прилика у нашој земљи (тада СР Југославији), посебно у Србији. Као што и сами знате, пуну деценију трају напори да се Балканско полуострво стави под контролу неких западних сила. Велики део тог посла је обављен успостављањем марионетских влада у неким земљама, претварањем тих земаља у земље ограниченог суверенитета или лишене сваког суверенитета. Због нашег отпора таквој судбини за нашу земљу, ми смо били изложени свим притисцима којима у савременом свету људи могу бити изложени. Број и интензитет тих притисака умножавао се како је време пролазило. Своје искуство у другој половини двадесетог века које велике силе имају у рушењу влада, изазивању немира, подстицању грађанских ратова, компромитовању и ликвидирању бораца за националну слободу, довођења држава и народа на ивицу сиромаштва – све је то примењено на нашу земљу и народ.”

Даље, у обраћању јавности, Милошевић изражава сумњу у позадину организовања странака под именом Демократска опозиција Србије, напомињући да делују под утицајем земаља са запада. Затим напомиње да су обећања ДОС лажна и да до брзог раста стандарда грађана и економског просперитета неће доћи, већ напротив. Милошевић је истакао да би нова, како је навео, „марионетска власт” имала ограничени утицај и да би под притиском земаља НАТО „били настављени притисци на земљу и покушаји да се земља даље дезинтегрише, слаби”. Указао је на то да би под западним притисцима и попуштањима нових власти, Срби могли да дочекају судбину сличну Курдима, а да би Црна Гора имала судбину државе под контролом мафије.

Било би добро ако би РТРС (и друге заинтересоване ТВ станице) поводом петооктобарских догађаја организовале дебатну емисију у којој би свакако био емитован интегралан говор Слободана Милошевића од 2. октобра.


Извор: Пресс РС

Оставите коментар

Оставите коментар на Република Српска и пети октобар

* Обавезна поља