resetnjikov 21Директор Руског института за стратешка истраживања (РИСИ) генерал-потпуковник Леонид Решетњиков дао је интервју италијанском часопису Il nodo di gordio.

Да ли у садашњој ситуацији, када се опет појавила међународна напетост, може да се предвиди нова општа трка у наоружању? И могу ли постојати разлике у поређењу са оним што је то било у време хладног рата?

— Почнимо од тога да међународна напетост, нарочито због покушаја да се утиче на ставове Русије на међународној сцени и на њене унутрашње ствари, није ни престајала, па зато није могла опет да се појави. У вези с тим наглашавам да руководство Руске Федерације чини све што је могуће да не допусти развој ситуације по сценарију примене силе. Рат никоме објективно није потребан, поготово великих размера, а нарочито светски.

Обичан западни човек у својој огромној већини – није више грађанин који је, подстакнут од стране филозофа – градитеља уређења света, спреман да умре за националне или светске идеје, него филистар оријентисан на вредности потрошачког друштва, који жели да види рат на телевизору, али никако на ледини испред своје кућице изграђене хипотекарним кредитом.

Што се тиче трке у наоружању – то је компликовано питање. Ове године смо прославили тужан јубилеј – прву деценију од тренутка када су годишњи трошкови човечанства за оружје и војне објекте премашили цифру коју је тешко замислити: билион америчких долара. То је број са дванаест нула! Уз то, буџет Пентагона данас је већи од збира војних буџета свих осталих држава земљине кугле.

Нећемо узимати земље трећег света, али у развијеним и у земљама у развоју, трка у наоружању је присутна, притом, често веома неповољна за националне економије, па и за надекономију Сједињених Држава.

Кад говоримо о разликама у односу на хладни рат, само се треба сетити да су се тада гомилала брда оружја за масовне армије када је требало ставити под оружје десетине, па и стотине милиона људи. Фигуративно речено, данас се трка у наоружању претворила у замену челика за злато.

На Западу су буџети одбране посредно средство за дистрибуцију новца становништву за шопинг, будући да је читава реална економија прешла у Кину. Погледајмо истини у очи. Рецимо, данас САД нису потребни храбри наредници који су планети у лепом светлу представљени у холивудским филмовима, него педикири за армијске спа-салоне. Није потребан ни спретни генерал Омар Бредли, који пробија „Линију Зигфрида“ на Рајни, него „генијални логистичари“ који могу да обезбеде „разноврсне газиране напитке“ за свих пет хиљада људи у посади нуклеарног носача авиона „Роналд Реган“.

Данас припремање за рат није припремање за класичан рат, него прављење новца. Међутим, ту постоји један ужасан парадокс. Постоји мудра италијанска пословица Chi crede che il denaro gli faccia tutto finisce a fare tutto per il denaro (Ко мисли да ће му новац дати све, на крају ће све чинити ради новца). Пројектујте то на данашњу ситуацију. Произлази да ће они који мисле да је новац све на крају све чинити за рат и отпочети рат.

resetnjikov 4

Опасност од тероризма шири се у глобалним размерама и поприма све опасније форме. Које контрамере треба да предузму државе? Како треба да се понаша међународна заједница?

— У свом питању ви оправдано скрећете пажњу управо на „ширење тероризма у глобалним размерама“. За идеологе и наручиоце тероризма глобализација исламског радикализма има приоритетан значај. Индикативно је то што је убијени у специјалној операцији Доку Умаров, лидер терористичке организације Имарат Кавказ, у једном од својих обраћања говорио о неопходној реализацији џихада „у свакој земљи у којој живе муслимани“.

 

Рукопис џихадиста данас се променио – за своје непријатеље они сматрају и оне који на било који начин сарађују са „кафирима“ – неверницима. Према томе, ако муслиман плаћа држави порез, онда је он такође отпадник од вере и треба га казнити.

Желео бих да скренем пажњу да су донедавно извор терористичких претњи биле радикалне џихадистичке организације које делују на принципу повезаности практично у свим развијеним земљама света, као и у земљама у развоју. Са своје стране, државе у којима постоји жаришта терористичке илегале одупирале су се тероризму самостално, без помоћи антитерористичких снага других држава.

И због тога што је низ земаља подржавао терористе и њихове саучеснике који су деловали, на пример, на Кавказу. Како другачије објаснити високи друштвени статус, у извесној мери чак и политички, лидера такозване владе Ичкерије у изгнанству Ахмеда Закајева, који у светским медијима води антируску пропаганду.

Мора се обратити пажња на статус „бившег министра иностраних послова Ичкерије“ Илјаса Ахмадова, који је добио политички азил у САД. Он је издао књигу Чеченска борба: освојена и изгубљена независност, у којој покушава да легализује „индустрију“ талаца и да оправда напад Хатаба и Басајева на Дагестан 1999. године.

Треба истаћи да се главни информативни ресурси који подржавају терористе налазе такође у земљама Европе, Скандинавији и Турској, из којих се реализује координација информативних напада на руску државу.

resetnjikov 3Ви постављате питање о контрамерама које треба да предузму државе за сузбијање тероризма. А како те мере могу да дају резултате ако у водећим државама света идеолози тероризма, сепаратизма и џихадизма добијају статус политичких емиграната!? На тај начин лица која се код нас сматрају терористима Запад проглашава за друштвено значајне личности. Такве околности могу да промене ситуација на Блиском Истоку. Формирање Исламске државе и проглашавање калифата од стране Абу Бакара Ал-Багдадија већ је променило карту терористичких претњи у свету. Сада се терористичке џихадистичке организације могу објединити под заставом калифата.

Терористичку Ал Каиду заменила је Исламска држава, која фактички има сва својства државе: територију, буџет, „органе власти“, полицију итд. Феномен ИСИЛ је у томе што је обична џихадистичка организација формирала de facto терористички државу. Идеје те државе наилазе на разумевање и подршку међу исламском омладином, а то потврђује да ће се социјална база тероризма проширивати. У 21. веку тероризам је постао метод за постизање реалних политичких циљева, што потврђује деловање Исламске државе. Наравно, држава или коалиција држава не може победити тероризам.

Треба истаћи да се државе боре са терористима, али још увек нису разрађене ефикасне методе за сузбијање ширења социјалне базе тероризма. Рад са социјалном базом је – превентивни рад који треба да спречи прилив нових људи у редове терориста. Државе које се одупиру тероризму нису умеле да за то разраде јасне и ефикасне контрамере.

На велику жалост, и улога „међународне заједнице“ није фактор стабилности по том питању. У вези с тим треба обратити пажњу на последњу иницијативу међународне заједнице. Дакле, док су Американци изводили нападе на базе бојовника у Сирији, у седишту УН заседао је Савет безбедности на којем је разматран проблем страних плаћеника у свету. Молим да обратите пажњу на речи председника Аргентине Кристине Киршнер, која је још пре годину дана за „главног злотвора“ сматрала председника Сирије Башара Асада. А сада је прогледала: „Код нас су се појавиле сумње. Произлази да су борци за слободу – бојовници ИСИЛ?“ – запитала се председник Аргентине на заседању Савета безбедности.

А како се у тој ситуацији понаша Барак Обама? Његова администрација известила је о издвајању додатних 40 милиона долара хитне помоћи сиријској опозицији. Једна веома битна чињеница привлачи пажњу: механизам расподеле помоћи сиријској опозицији. Од тих 40 милиона 15 ће отићи за средства за везу и наоружање, а 25 за потребе цивилне опозиције. Односно, механизам САД за рушење држава који се деценијама одржао није се променио: са једне стране, подршка тероризму, а са друге, издвајања за такозване „цивилне институције“ које су фактички фикција.

isil 02

Председник Путин најавио је свеобухватну реструктуризацију руских оружаних снага. Какве су њихове техничке и стратешке оријентације у блиској будућности?

— Брига о војној безбедности Русије уставна је обавеза Врховног Главнокоманујућег Оружаним снагама Руске Федерације, према којој се он односи веома озбиљно. Зато не бих говорио о некаквим сензационалним и с његове стране неочекиваним изјавама. Ви очигледно имате у виду изјаву В. Путина од 10. септембра 2014.

Руководим Руским институтом за стратешка истраживања. За нас као стручњаке за војно-стратешка питања то саопштење веома је важно. Најважније је то што ће се хитно радити на изради нове варијанте војне доктрине РФ. Предлог прве варијанте појавиће се до краја ове године и у њој ће довољно јасно бити изложене оријентације за блиску будућност.

Мало је вероватно да ће бити предвиђено повећање бројног стања армије, али је неизбежно обнављање њеног наоружања. Уз то, оно ће се изводити убрзаним темпом. Већ сада су наведене три техничке карактеристике за формирање нове војне технике. Постављен је задатак да се обезбеди брз развој свих компоненти високопрецизног оружја. То је изузетно компликован и научно опсежан правац, али ми за то свакако имамо потенцијал и то не мали. Потребно је да формирамо унификоване обрасце наоружања и технике и средстава опште намене. На крају, време је и да почнемо са изградњом нове флоте. Руским морнарима потребни су бродови нових пројеката са универзалним системима наоружања, управљања и везе.

Посебно ћу се осврнути на то да је Русија спремна да одговори на стратегију муњевитог глобалног удара, коју данас развијају амерички војни стратези. Иако сами Американци засад имају веома површну представу о техничкој форми средстава која обезбеђују ту не нуклеарну стратегију па трају вреле дискусије – изложен је ризику велики новац. Ми смо спремни да парирамо сличној претњи брзом модификацијом и усавршавањем дела снага и средстава стратешких нуклеарних снага – РВСН и поморске компоненте, као и на рачун развоја средстава ваздушно-космичке одбране и да при том не мењамо већ утврђене планове. Али, у сваком случају, како је већ изјавио наш председник, Русија неће учествовати у новој трци у наоружању.


Извор: Il nodo di gord/Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Решетњиков – Тероризам је средство глобализације

* Обавезна поља