Emir-Kusturica_WНа Западу ништа ново! Једино нетрпељивост према Русима прераста у хистеричну мржњу, претвара се у фобију, достиже највишу тачку(ол тајмс хајест). Бивши генерал америчке војске Роберт Х. Скејлс са смешком на уснама изговара у микрофон америчке телевизије „Фокс њуз” да „… у Украјини треба убијати што више Руса и тако решити проблем ове земље?!”

На годишњици ослобођења Аушвица нема руског председника. Уз преживеле логораше седе, Стивен Спилберг те председници република које су за време Другог светског рата блиско сарађивале са Хитлером. Заборавили пољски организатори да позову Русе који су ослободили Аушвиц!!! Кажу ми у Паризу пријатељи, па то је било давно, нема везе, све се променило. Ја не мислим да се било шта променило. Реакција паришких пријатеља ме подсетила на једну реплику из филма „Отац на службеном путу”. Усред породичне драме деда реагује на заплет приче и, на инсистирање ујака на истини, старац вели: „Најбоље је да се то све заборави…” Једино што у случају Аушвица није у питању заборав него фалисификат.

А у изјави пензионисаног генерала Скејлса у питању је стара и сада већ нескривена жеља Америке за уништењем Русије. Док је било комунизма ова се идеја прикривала под фирмом борбе против тоталитарног режима, сада је то очигледна намера. Жеља за уништењем Руса стара је колико и Америка, а приписује се ВАСП-у, сада већ неформалној организацији белих протестаната који су завршавали најбоље школе у Енглеској и Америци. Из њихових редова су генерисани председници, али и идеје да су Руси опасни и да те словенске дивљаке треба уништити.

Као и друге ствари које у свету обављају амерички оперативци тако је и ову са Русима формално уоквирио Холивуд деведесетих година! Тада је настала једна реченица изговорена 1993. у ходнику „Американ скул оф Парис” коју је похађао мој син Стрибор. Неки његов вршњак, десетогодишњи Американац, рекао му је, из чиста мира, у пролазу: „Рашн шит Југослав идиот.” Овај му није остао дужан. Решио је то како доличи деци. Било је то време пет година након почетка перестројке, Горбачов је иза себе имао низ пријатељских потеза према Америма, чак је добио вербално обећање Буша старијег да се НАТО неће ширити на Исток, иако је већ тада рекламирао „пицу хот” за сто хиљада долара. Раде Шербеџија је одустао од Краља Лира, Карамазових и од глуме озбиљних филмова Живојина Павловића! Прихватио се улога руског негативаца епизодисте у холивудским филмовима („Рашн шит Југослав идиот.”).

rade serbedzija

Било је то време када је Холивуд потиснуо Рамба у други план. Није више било места за његово шакетање са Драгом, великим плавооким руским боксером, који је, узгред, више личио на Теутонца, идеала нацистичке Немачке, него на Руса. Ову двојицу је Холивуд замиенио масовном производњом филмова где руски криминалци, бивши комунисти, бездушне убице, стичу богатство растурајући нуклеарно наоружање по свету и, богатећи се преко сваке мере, прете да ће уништити планету. Цветала је, тако, на платнима широм света ВАСП идеја о Русима као дивљим Словенима, пијани Јелцин је играо Клинтону твист!

„Рашн шит Југослав идиот”, није смислио десетогодишњи дечак на ходнику Америчке школе у Паризу. Такође, тешко је поверовати да је у кући америчких дипломата који службују у Паризу могла бити изговорена таква реченица. Деца у Америци одрастају „слободно”, гледају телевизију, блокбастере! Њихови погледи на свет ретко одступају од шема видео-игрица и страсти коју буде блокбастери у којима рецептура Холивуда одређује добро и лоше. Тако се и њихова реченица формирала деведесетих на холивудском закључку да су Руси криминалци, растурачи дроге и да је свијет у опасности!

Тада није било генерала Роберта Х. Скејлса да им директно каже како треба убијати Русе. Постојао је Си-Ен-Ен који је готово сваку вест на простору бивше Југославије, чак и када су Хрвати срушили мост у Мостару, започињао да су Срби традиционални савезници Руса. Увек је било исто према рецептури рекламирања детерџента! И када нисмо чинили злочине и када јесмо, то је Си-Ен-Ену било исто. Због тога се не треба чудити како је неко ко је тада гледао филмове и слушао Си-Ен-Ен, видевши Југословена, рекао: „Рашн шит Југослав идиот.” Шта ли тај мисли и намерава данас? Не смем ни да помислим. Можда се промиенио и постао антиглобалиста, кренуо путем којег не одређује Холивуд. Уосталом, ја у Америци имам пријатеље који су оштрији према Стејт департменту од пријатеља у Србији. Неки од њих уопште немају дилему да су Буш млађи и Буш старији, те Тони Блер, обични нацисти!

Како год буде, само да мржња и бес не добију шансу, као у причи коју је забележио нобеловац Борис Пастернак у свом Дневнику. Група немачких официра у време Другог светског рата је у освојеном делу Украјине пронашла жене за забаву. У почетку су то била само флертовања, време је пролазило, рат је тутњао далеко од провинције, девојке су постале жене. Нису то више биле само љубавнице. Немачки официри су предложили свадбу. Обављена је колективна свадба у градској цркви, а онда су официри предложили својим женама Украјинкама да се склоне у Немачку и да их тамо превезу авионом. Нећкале су се само неколико тренутака и прихватиле предлог. Сутра су већ седеле у авиону. Махале су док се војни транспортер дизао са писте, а када се авион дигао на две хиљаде метара копилот је отворио врата и једну по једну избацивао ван из летилице…


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Руси по рецептури Холивуда

* Обавезна поља