palmira01САД и Турска су се договориле да ће ваздушним снагама подржати милитанте такозване сиријске опозиције. Ради се о милитантима које су Вашингтон и Анкара од фебруара обучавали за борбу против Исламске државе, а нови договор јавности саопштио турски министар иностраних послова Мевлут Цавусоглу. „То су техничке појединости. Постигнути договор је само начелан“, рекао је Цавусоглу.

За полетање авиона ће се вероватно користити база Инџирлик у турској покрајини Адана. Према речима стручњака, могуће је да ће се ваздушним ударима подржати исламистичка коалиција Јаиш Ал Фатех, која је, уз помоћ Турске и Саудијске Арабије, крајем марта заузела град Идлиб, искључиво ратујући против сиријског председника Башара ал Асада.

Недавно су терористи Исламске државе заузели сиријски град Палмиру, који је уврштен у попис Унескове светске баштине. Успех исламиста у Сирији је уследио само пет дана после заузимања главног града ирачке покрајине Анбар, који се налази 100 километара од Багдада.

Хоће ли Асад остати на власти пред оваквом најездом исламиста и Запада или ће Русија ускоро изгубити свог стратешког партнера на Блиском Истоку?

Војни стручњак Анатолиј Несмијан каже да Исламска држава у овом тренутку контролише готово пола Сирије, што се сматра великом победом исламиста. „Сад се врши прегруписавање сиријске војске у Деир Ез-Зор, која је заправо у оперативном окружењу, то јест нема оно што се назива ‘копнени правац’. Осим тога, не тако јак контингент милитаната Ал Нусра фронта од 10.000 људи је у марту успео да заузме град Идлиб. Једино место у Сирији у коме војска остварује неке победе је планинско подручје Каламона, на граници са Либаном. Исламисти у окружењу тихо напуштају ту територију више од годину дана, али се ништа није значајно променило. Дакле, морал присталица владе Башара Ал Асада је прилично ослабио. Економија земље је готово у потпуности уништена. Пољопривреда још увек некако дише у Латакији, али не превише. Посљедњих месеци су се заређали локални неуспеси, што се одражава на психолошко стање сиријске војске. Рат је сад у својој петој години, али тешко га је издржати. Исламска држава је почела да напредује. САД, наравно, могу да уживају у ситуацији и покушају да свргну Асада, што је очигледно. Питање је само како Американци с Турцима мисле да користе ваздушне нападе. Можда ће они стварно бомбардовати положаје ИСИЛ, али, ако буде погођен само један од њихових авиона, могу да најаве увођење зоне забране лета, и то без претходног договора са Саветом безбедности УН. Могуће је да ће договорити било какву провокацију само да би почело бомбардовање Асадових снага. Подсећам да у Турској постоји много бораца. Дакле, пре шест недеља је из Турске кренула група уз помоћ које је заузет Идлиб. Судећи према најновијим извештајима, из Турске излази још једна иста група. Чињеница је да у региону постоје четири главна кампа за обуку у Турској, Саудијској Арабији, Катару и Јордану. Сви они производе милитанте који формално нису исламисти, али, кад пређу границу са Сиријом, одмах се удружују са Ал Нусра фронтом или другим исламистичким групама, чак и са Исламском државом. То нису само добро обучени људи него и добро наоружани. Конкретно, користећи велик број противоклопних оружја, укључујући и америчке противоклопне системе, исламисти су успели да заузму Идлиб. Град је био прилично утврђен, али су милитанти напредним системима уништили већину упоришта. Исламисти, наравно, постепено крећу и на Дамаск, али је у главном граду ситуација прилично стабилна. Град штити елитна војна формација сиријске војске Републиканска гарда. Проблем је у томе што, ако почну борбу на прилазима Дамаску, Републиканска гарда ће тамо морати да пребаци део снага и тако ослаби обрану самог града“, у интервјуу за Свободная Пресса рекао је аналитичар Анатолиј Несмијан.

anatolij-nesmijan

СВОБОДНАЯ ПРЕССА: Шта Русија може да учини у овој ситуацији и помогне Асаду?

НЕСМИЈАН: Готово ништа. Ако испоручимо нека оружја и миниције преко луке Латакија, та помоћ неће ништа радикално променити. Ми у региону немамо озбиљне инструменте утицаја. Можемо само да изразимо подршку, али не више од тога.

СВОБОДНАЯ ПРЕССА: Исламистички магазин Дабик је 23. маја објавио чланак у коме стоји да су исламисти заробили британског новинара који је рекао да ИСИЛ од Пакистана може да набави нуклеарну бомбу, што је сазнао од „пословних људи блиских корумпираним функционерима“.

НЕСМИЈАН: Пакистан им, наравно, може продати нуклеарну главу, али, с обзиром на Уговор о неширењу нуклеарног оружја, то не може ићи официјелним каналима. Дакле, могуће је да џихадисти од неког корумпираног у ланцу купе нуклеарне компоненте. Али све то највише звучи као уцена. Из војног угла, ИСИЛ нема противнике против којих јој је нужно да користи такво оружје. Чак и сама претња нуклеарним оружјем узроковала би озбиљну панику међународне заједнице.

* * *

Директор руског Центра за проучавање Средњег Истока и Централне Азије Семен Багдасаров је уверен да ће САД и Турска авионе користити против снага Башара Ал Асада.

БАГДАСАРОВ: Турска и САД су успеле да склепају исламистичку коалицију под називом Јаиш Ал-Фатех, која укључује бројне опозиционе групе, од Ал Нусра фронта до Слободне сиријске војске. Та група сада има око 25-30 хиљада људи. То је коалиција који Американци и Турци желе да подрже из ваздуха, а, с обзиром на чињеницу да се против ње боре Асадове снаге и да ИСИЛ с тим исламистима већ дуго није у сукобу, јасно је кога ће гађати турски и амерички авиони.

СВОБОДНАЯ ПРЕССА: Колико ИСИЛ данас има бораца у Сирији?

БАГДАСАРОВ: Ако је укупан број, према процени разних специјалних служби, око 200.000 људи, ИСИЛ у Сирији има не мање од 30 до 50.000 милитаната. Подсећам да су владине трупе исцрпеле ресурсе мобилизације. Асад се ослања на алавитску заједницу, која је релативно мала, 2,5-3 милиона људи, а свака породица већ има неког ко је погинуо. Дакле, без иранске помоћи, Асад би већ одавно пао. Према неким проценама, у редовима сиријске војске бори се око 50 хиљада иранских војника из Ал Кудс снага, Револуционарне гарде, Хезболлаха, добровољци итд.

СВОБОДНАЯ ПРЕССА: Ипак, Сиријци се разликују од Иранаца…

БАГДАСАРОВ: Техеран води готово све операције у Сирији, и тамо су сад ирански официри, што опет узрокује невољкост неких сиријских официра да им се потчине и слушају њихова наређења. Али, понављам, без Ирана би Асад давно пао.

СВОБОДНАЯ ПРЕССА: А што се тиче сиријских Курда?

БАГДАСАРОВ: Они нису били у стању да очисте ИСИЛ из сиријског Курдистана. Они су добри у рату, али немају тешко наоружање. Према мом мишљењу, ако Асад жели да преживи, мора да обећа аутономију Курдима и хришћанима, што не чини вероватно под притиском Техерана, а то је велика грешка.

СВОБОДНАЯ ПРЕССА: Али, чак и уз подршку Ирана, и даље постоји велика вероватноћа Асадовог пада?

БАГДАСАРОВ: Да. У априлу се ИСИЛ појавио у Јармуку, предграђу Дамаска гдје је Асадова палата била на мање од 10 километара удаљености. Исламисти су дошли до Латакије, а, ако уђу тамо, починиће страшан масакр. Како год, Сирија неће бити обновљена као јединствена држава. Мислим да Асад мора да озбиљно размишљати о стварању засебне алавитске државе, која је већ постојала 30-тих и која ће, уз Алепо и Латакију, укључити и Дамаск. Што се тиче Сиријаца, питање је хоће ли моћи да успоставити логистику и задрже ове градове? Али они немају избора него да се жестоко бранеи. Иначе ће сви бити поклани.

СВОБОДНАЯ ПРЕССА: Шта ће се догодити ако Асад изгуби власт?

БАГДАСАРОВ: Ако Асад падне, САД, Турска и Саудијска Арабија ће нагло ојачати у региону. На пример, Реџеп Таип Ердоган жели да у Сирији на власт дође Муслиманско братство, које ће слушати Турску и његову странку АКП. За нас би пад Асада значио озбиљан губитак имиџа као светске силе.

semen-bagdasarov

* * *

Руски аналитичар Петар Лавов такође говори о могућем паду Дамаска и Багдада у руке ИСИЛ.

ЛАВОВ: У Ираку су шиити и даље најефикаснији борци у владиним снагама, пре свега због своје преданости и послушности командом формираном од иранских саветника. То значи да ће се њихов број у покрајини Анбар повећати, што би могло да подстакне нове сунитско-шиитске сукобе. У контексту недавних догађаја, посета иранског министра одбране Хосеина Дехгана Багдаду чини се логичним. Наравно, уследиће повећање испорука оружја и распоређивање још више иранских војника у јачању прве линије фронта. Иранска војска се, због екстремно компликоване ситуације, може непосредно користити у борби против исламиста.

Ја се још увек надам да се Багдад може ослонити на војну помоћ Русије. Током посете Москви ирачки премијер Хајдер Ал Абади се састао са руским председником Владимиром Путином и обојица су истакли важност војне сарадње између Ирака и Руске Федерације, док је руски министар иностраних послова Сергеј Лавров обећао пуну подршку Багдаду и Дамаску у рату против исламиста. Пре састанка је Лавров дао изјаву која гласи: ‘Ми помажемо Ирак и Сирију можда и ефикасније него било ко други, пружајући оружје њиховим војскама и безбедносним снагама’.

Ова посета Москви говори о хитној потреби Ирака да добије ново оружје, али је и доказ спремности Русије да својим савезницима то оружје испоручи „брже“ од Вашингтона.

Багдад чека месецима, и Русија је спремна да правовремено реагује пре него што ситуација крене са зла на горе. То не значи да Ираку неће требати америчко оружје. Али, за разлику од Вашингтона, који има дугачак попис услова и притом врши политички притисак на Багдад, Русија је спремна да чека исплату. Недавно је Бела кућа понудила оружје сунитским побуњеницима и курдским јединицама Пешмерга, а није о томе обавестила Багдад, што је посебно фрустрирало централну власт.

Али, судећи према војним успесима Исламске државе у Сирији и Ираку, питање је следеће: да ли је касно за помоћ тим земљама? Уосталом, ако исламисти наставе овим темпом, судбина Дамаска и Багдада биће брзо одлучена. Није случајно да је Хезболах 25. маја саопштио да Вашингтон нема средстава да заштити Блиски Исток од ИСИЛ. Са друге стране, неки регионални играчи сматрају да се победа против Исламске државе не може постићи без непосредне војне интервенције САД.

* * *

У међувремену је Ирак одустао од куповине америчких тенкова Абрамс у корист руских Т-72Б. Брод са тенковима Т-72 из Русије је уочен у луци Ум-Каср. Иако пажљиво умотани, према фотографијама које су процуреле у јавност, војни стручњаци кажу да се ради о помоћи ирачкој војсци, највероватније обновљеним тенковима Т-72Б МБТ.


Извор: Свободная Пресса/Alter Mainstream Info

Оставите коментар

Оставите коментар на Русија и могући пад Багдада и Дамаска

* Обавезна поља