Aleksandar-Dugin 04Признавање да је терористички напад узрок рушења авиона, са обустављањем летова у Египат, веома је озбиљaн моменат.

Русија се налази у акутној фази конфронтације са Западом.

У суштини, ми се истовремено боримо на неколико фронтова. Негде побеђујемо, негде губимо.

Невини људи из срушеног авиона над Синајем – жртве су рата. Као и сви који су на Донбасу погинули. То су наше жртве.

Наши непријатељи такође трпе губитке – често прилично сурове. Али, ту постоји разлика: наши прави непријатељи ратују против нас туђим рукама и плаћају животима плаћеника или обманутог „топовског меса“ – било да су то украјински нацисти или Исламска држава.

Отуда и неједнакост: нас погађају у живац, а сами иницијатори геополитичких напада на нас остају безбедни.

Американци уопште ничим не плаћају, Европљани – неким неугодностима повезаним са санкцијама против Русије (које делимично погађају и њих саме) и приливом миграната са експлодираног Блиског Истока каквим су га учиниле САД.

У ситуацији у којој се ми сада налазимо, постоји само један логичан пут – ка даљој ескалацији конфликта.

Док ми директно не дирамо САД – њих ништа не кошта да против нас хушкају све више и више нових марионета – разјарених, неурачунљивих, спремних да убијају, да дижу у ваздух и силују. Нас.

Можда би руска власт и желела да отклони напетост, али то уопште није у интересу САД.

Већ и само због тога све ће се само настављати.

У вези с тим поставља се питање: да ли степен поимања од стране друштва одговара озбиљности изазова, тим истим изазовима?

Јасно је да људи који су путовали у Египат да се одмарају нису нарочито размишљали шта се дешава на Блиском Истоку и шта се дешава у Сирији, а шта се дешавало пре неку годину у Каиру.

Они су погинули враћајући се са одмора иако су боравили на линији фронта. И да власт није забранила, они би опет и поново као омађијани тежили да иду тамо – све до следећег авиона срушеног експлозивом исламиста или неке друге ужасне трагедије.

То је дисонанца: Русија је у рату, а нас умирују немуштим и половичним алузијама и неубедљивом разблаженом пропагандом која уопште не води ка мобилизацији.

Некоме изгледа да ми имамо проблем са економијом и животним стандардом, као и са неправдом у друштву. Све то постоји, али то није главно. Главно је у томе што је друштво неупућено у ситуацију у којој се налази.

Можда је једноставније управљати неразумним бићима која себи не постављају питања и хипнотисана су ситним проблемима из „света живота“. Али, сигурно је да се историја тако не гради. Још извесно време то може да потраје, али не нарочито дуго.

rusija-aerika 2

Мени се чини да треба сконцентрисати пажњу и напоре на то да се барем коректно опише постојећа ситуација – не журећи са оптужбама или предлагањем спасилачких планова. У друштву нема коректног и промишљеног разумевања главних стратешких питања:

– Ко су прави пријатељи и непријатељи Русије?

– Какво друштво изграђујемо и на којим идејама?

– Који модел прошлости (дакле, и будућности) прихватамо као нормативни?

– Како ћемо васпитавати елиту?

– Ко смо ми у етно-социолошком смислу (народ, нација, грађанско друштво, етнос)?

Не видим да се та питања игде постављају. Одмах се чује вика, сви су сигурни да само они знају правилан одговор и никога не желе да слушају. Најгласније вичу и негодују најиспразнији и опседнути.

Док још увек има времена (вероватно не тако много), треба се потрудити и објаснити карту садашњости. Где смо? Ко смо? Какво је време у којем ми живимо?

Својство је глупака да одговара пре постављеног питања и несумњиво зна одговор на свако питање.

Све уобичајене идеологије су срушене. Слушати професионалне либерале, исто као и професионалне патриоте, једноставно више није могуће. А центар је почео да испушта несувисле звуке који имитирају људски говор.

Поновићу, можда је тако лакше, али у краткорочном периоду.

Деца данашње елите нису способна да владају. Последње позно-совјетске генерације – са њиховим грчевитим хватањем и вољом за власт – почињу да одлазе. Потомци ће брзо упропастити све што им је припало.

Елиту треба васпитавати.

Међутим, рат се води, а ми у њему учествујемо на најдиректнији начин.

У Донбасу ништа није одлучено.

Нимало није лако изаћи на крај са Сиријом, јер са оне стране, против нашег Асада, играју не само Исламска држава, него и Вашингтон и његови савезници из НАТО.

Дакле, може се прогнозирати само погоршање ситуације: нема никакве шансе да ће се све само по себи разрешити.

Разуме се да ни на Западу уопште није све сјајно, али и потцењивати моћ све слабијег гиганта такође је опасно и непромишљено, као и прецењивање својих снага.

Понешто смо урадили добро (Крим је почетак обнављања Новорусије). Међутим, то је – процес, а ако не доведемо до краја низ стратешких линија – мораћемо троструко да платимо.

Тим пре што много тога нисмо завршили остављајући га у лебдећем положају.

Превела – Ксенија Трајковић


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Русија у акутној конфронтацији са Западом

* Обавезна поља