minsk-lideriПуни текст документа Комплекс мера за реализацију Минских договора

1. Неодложан и свеобухватан прекид ватре у појединим општинама Доњецке и Луганске области Украјине и његово стриктно поштовање почевши од 00 часова 00 минута (по кијевском времену) 15. фебруара 2015. године.

2. Повлачење укупног тешког наоружања обеју страна на једнака одстојања у циљу формирања зоне безбедности минималне ширине 50 km између страна за артиљеријске системе калибра 100 mm и више, зоне безбедности ширине 70 km за вишецевне ракетне бацаче и ширине 140 km за вишецевне ракетне бацаче „Торнадо-С“, „Ураган“, „Смерч“ и тактичких ракетних система „Точка“ („Точка У“):

– за украјинску војску: од фактичке линије додира;

– за наоружане војне формације појединих општина Доњецке и Луганске области Украјине: од линије додира према меморандуму из Минска од 19. септембра 2014.

Повлачење горе наведеног тешког наоружања треба да почне најкасније два дана након прекида ватре и да се заврши у року од 14 дана.

Овом процесу ће допринети ОЕБС уз подршку Трилатералне Контакт групе.

3. Да се обезбеди ефикасан мониторинг и верификација режима прекида ватре и повлачења тешког наоружања од стране ОЕБС од првог дана повлачења, уз коришћење свих потребних техничких средстава, укључујући сателите, беспилотне летелице, радарске системе и сл.

4. Првог дана након повлачења започети дијалог о моделима одржавања локалних избора у складу са украјинским законодавством и Законом Украјине „О привременој локалној самоуправи у појединим општинама Доњецке и Луганске области“ као и о будућем статусу ових региона у складу са наведеним законом.

Без одлагања, а најкасније 30 дана од дана потписивања документа, усвојити одлуку Врховне раде Украјине са навођењем територија за које важи специјални статус у складу са Законом Украјине о привременој локалној самоуправи у појединим општинама Доњецке и Луганске области у складу са линијом одређеном у меморандуму из Минска од 19. септембра 2014. године.

5. Да се обезбеди помиловање и амнестија путем имплементације закона који забрањује кривично гоњење и кажњавање лица у вези са догађајима који су имали место у појединим општинама Доњецке у Луганске области Украјине.

6. Да се омогући ослобађање и размена свих талаца и нелегално задржаних лица на основу принципа „све за све“. Овај процес мора да буде завршен најкасније петог дана после повлачења.

7. Да се омогући безбедан приступ, испорука, чување и дистрибуција хуманитарне помоћи на бази међународног механизма.

minsk-pregovori07_resized

8. Одређивање модела потпуног обнављања социјално-економских веза, укључујући социјалне исплате, као што су исплата пензија и друге исплате (примања и приходи, благовремено плаћање свих комуналних рачуна, успостављање опорезивања у оквирима правног поља Украјине).

У том циљу Украјина ће успоставити управљање сегментом свог банкарског система у регионима захваћеним сукобом, а могуће је да буде успостављен међународни механизам за поједностављење таквих трансакција“.

9. Успостављање потпуне контроле над државном границом од стране владе Украјине у читавој зони сукоба, које треба да почне првог дана после локалних избора и да се заврши након свеобухватног политичког регулисања (локални избори у појединим општинама Доњецке и Луганске области у складу са Законом Украјине и уставном реформом) до краја 2015. године под условом реализације тачке 11 – уз консултације и усаглашавање са представницима појединих општина Доњецке и Луганске области у оквирима Трилатералне Контакт групе.

10. Повлачење свих страних наоружаних формација, бојеве технике као и најамника са територије Украјине под надзором ОЕБС. Разоружавање свих нелегалних група.

11. Спровођење уставне реформе у Украјини са ступањем на снагу новог устава до краја 2015, који, као кључни елемент, предлаже децентрализацију (узимајући у обзир специфичности појединих општина Доњецке и Луганске области, усаглашених са представницима ових региона), као и усвајање сталног законодавства о специјалном статусу појединих општина Доњецке и Луганске области у складу са мерама, наведеним у напомени [1], до краја 2015. године.

12. У складу са Законом Украјине „О привременој локалној самоуправи у појединим општинама Доњецке и Луганске области”, питања која се тичу локалних избора биће разматрана и усаглашавана у оквирима Трилатералне Контакт групе. Избори ће бити одржани уз поштовање одговарајућих стандарда ОЕБС уз мониторинг Канцеларије за демократске институције и људска права ОЕБС.

13. Да се интензивира активност Трилатералне Контакт групе, између осталог и путем формирања радних група за реализацију одговарајућих аспеката Минских споразума. Они ће одражавати састав Трилатералне Контакт групе.

minsk-pregovori05_resized

Напомена:

Ове мере су усклађене са Законом „О привременој локалној самоуправи у појединим општинама Доњецке и Луганске области” и укључују следеће:

– ослобађање од кажњавања, кривичног гоњења и дискриминације лица везаних за догађаје у појединим општинама Доњецке и Луганске области;

– право на језичко самоопредељење;

– учешће органа локалнe самоуправe у именовању шефа тужилаштва и судова у појединим општинама Доњецке и Луганске области;

– могућност да централни органи извршне власти потписују са одговарајућим органима локалнe самоуправe споразуме у сфери привредног, социјалног и културног развоја појединих општина Доњецке и Луганске области;

– држава пружа подршку социјално-економском развоју појединих општина Доњецке и Луганске области;

– подршка од стране централних органа власти прекограничној сарадњи у појединим општинама Доњецке и Луганске области са регионима Руске Федерације;

– формирање јединица народне милиције у складу са одлуком локалних одбора са циљем одржавања јавног реда у појединим општинама Доњецке и Луганске области;

– овлашћења посланика локалних одбора и службених лица, изабраних на привременим изборима, постављених Врховном Радом Украјине у складу са овим законом, не могу да буду превремено укинута.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Шта је потписано у Минску (Текст документа)

* Обавезна поља