„Moja Херцеговина“

н/р Главни и одговорни уредник

госп. Драгиша Сикимић

 

Господине уредниче,

у свом тексту „Надстручњаци у служби пропагандне машинерије СНСД-а: Како се купују креатори лажне стварности“ од 20.05.2018., писаном са јасним намерама и мотивима о којима не бих да дискутујем, износите низ неистина и клевета о људима и институцијама које помињете, а предмет овог дописа биће неистине и злонамерно изречене полуистине које сте изрекли о раду „Фонда Стратешке Културе“ (у даљем тексту ФСК) кога сам уређивала све време постојања и „Аналитичког Форума“ чији сам актуелни уредник.

Кренућу од тврдње коју, наравно, ничим не доказујете али је уклапате у намере свог текста: „Тако се баш „Фонд стратешке културе“ појављује као један од честих и главних стратешких партнера Владе РС и предсједника РС, за шта буду новчано награђени…“

Једна реченица, а две лажи господине Сикимићу. Нити је ФСК икада био „стратешки партнер“ Владе РС или Председника РС, нити је икада од Владе РС или њеног Представништва добио било какав новац као „награду“, донацију или било шта слично. Истина, ФСК је организовао пар тематских конференција где је суорганизатор било Представништво РС у Београду, али ми смо таква суорганизаторства имали и са Музејом жртава геноцида, Факултетом безбедносних наука и другим институцијама, при чему је суорганизаторски однос подразумевао дељење трошкова одржавања конференција (плаћање сале, организацију кафе-брејка, штампање зборника итд), а не било какву уплату нама.

Посебно истичем да ни једном учеснику наших конференција, па ни оних где је суорганизатор било Представништво РС, никада нису плаћани било какви хонорари за наступе, нити објаву реферата у Зборницима, тако да су Ваше инсинуације у том смислу потпуно неутемељене.

Дакле, Ваша тврдња дата у тексту: „…узимали су огроман новац путем суорганизација разних манифестација, и дебело наплаћиваних накнада, за учетвовање у многобројним конференцијама на којима се хвалила власт у РС“, пука је измишљотина када је у питању рад ФСК са ауторима које помињете.

Ту је и Ваш навод: „…у плану је и издавање Зборника који би обухватао све радове објављене на угашеном порталу „Фонда стратешке културе“, а који ће бити финансиран опет из Републике Српске…“ –  за који морам рећи да први пут чујем као идеју, али заиста не видим шта у томе Вама може бити спорно. Представништво РС има за то сасвим легитимни основ, текстови на ФСК о свим темама, па и Републици Српској и БиХ, су врло квалитетне и објективне анализе, утемељене на чињеницама и квалитетној аналитичкој методологији, које заслужују да буду сачуване, а то што се не допадају Вама, Хелсиншком одбору за људска права или господину Мектићу, свакако не би требало да брине будућег издавача.

На крају морам се осврнути и на директну лаж о Аналитичком форуму која почиње тврдњом: „Да је тако показује и свесрдна подршка људи око Додика, предвођеним његовим савјетницима, раду неколико портала које режим користи као покриће за пропагандне сплетке и извртање стварности. Међу њима су поменути Аналитички форум, затим Говори Србија и Све о Српској“, а заокружује се инсинуацијом о повезаности Аналитичког форума са извесним господином Пером Симићем: „Перо Симић више времена проводи у Београду него овдје, и он је и направио и финансира ову мрежу која се састоји од новооснованих портала и аналитичара, а онда финансијски се то рекламом или у кешу све подебљава.“

Не знам по ком основу повезујете Аналитички форум са господином Симићем (докази се опет не нуде), али као уредник овог портала могу одговорно рећи да господин Перо Симић нема баш никакве везе са Аналитичким форумом, као и да ниједан појединац, нити институција из РС, нити из Србије, није учествовала у оснивању, или било каквом финансирању Аналитичког форума. Такође, ми нисмо део никакве и ничије мреже, нити се испуњавамо било чије налоге, већ смо аутохтони пројекат који се бави озбиљним аналитичким радом, при чему су текстови о Републици Српској и БиХ само једна од мноштва тема којима се бавимо.

Може бити да се ставови наших аутора Вама не допадају, али то не би смео бити разлог да износите неистине о раду ФСК-а и Аналитичког форума, нити да их уплићете у некакве мреже и завере. Зато бих Вас замолила да сходно позитивним прописима објавите овај текст као деманти Вашем, или ћете морати да Ваше тврдње докажете на суду.

 

Ања Филимонова

Бивши уредник ФСК-а

Уредник Аналитичког форума


Извор: Аналитички форум

Оставите коментар

Оставите коментар на Захтев за деманти порталу „Моја Херцеговина“

* Обавезна поља