Званична Москва ће жестоко и брзо одговорити на било какве стране провокације, поручио је данас председник Русије Владимир Путин у годишњем обраћању Федералној скупштини – посланицима Државне думе и сенаторима Савета Федерације.

„Русија нема намеру да спали мостове у односима са противницима, али ако то траже, онда се морају спремити за жесток одговор. Организатори било каквих провокација против Русије зажалиће као што никада нису”, нагласио је Путин.

Говорећи о односима РФ са светом, он је прво указао да сви у свету као да су се већ навикли на праксу политички мотивисаних, незаконитих санкција у економији и на грубе покушаје једних да силом наметну своју вољу другима. Па наставио:

„Данас та пракса прераста у нешто много опасније. Претходних дана се догодио директни покушај организовања државног удара у Белорусији са убиством председника те земље. Али, чак ни тако флагрантне акције не наилазе на осуду такозваног колективног Запада. Сви се праве да се уопште ништа не дешава. Међутим, на овом плану су све границе су већ пређене. Ухапшени учесници завере су признали да су припремали блокаду Минска и потпуно искључење читавог електроенергетског система главног града Белорусије! Шта би се догодило да је заиста дошло до покушаја државног удара у Белорусији? Колико људи би настрадало? Каква би била судбина Белорусије? Нико о томе не размишља! Исто као што нико није размишљао о судбини Украјине када је у тој земљи извршен пуч“.

Руски лидер је посебно нагласио да не престају непријатељске акције против Русије:  „У неким земљама уведен је гадан обичај да се из било ког разлога, а најчешће без икаквог разлога, окомљују на Русију. То им је као нека нова врста спорта. Ми се у вези са тим понашамо крајње уздржано, чак скромно – да будем искрен. Јер, често уопште не одговарамо не само на непријатељске поступке, већ ни на отворене дрскости“.

Позицију и држање своје земље Путин је и додатно појаснио:

„Желимо да имамо добре односе са свим учесницима међународних односа иако се неки без икаквог разлога окомљују на Русију. Све је као код Киплинга: око Ширкана се увијају они мањи који би да му се додворе. А ми уистину желимо добре односе чак и са онима са којима се у последње време, најблаже речено, не развијају. Русија не жели да спаљује мостове. Али, ако неко нашу добру намеру схвата као равнодушност или слабост па сам намерава да спали или чак минира мостове, требало би да зна да ће одговор Русије бити асиметричан, брз и жесток“.

Путин је „организаторима евентуалних провокација против темељних интереса безбедности Русије“ поручио и следеће:

„Надам се да никоме неће пасти на памет да пређе такозвану црвену линију у односима са Русијом. А где ће се то догодити, ми ћемо у сваком конкретном случају сами одредити. Уосталом, ми настављамо да усавршавамо и квалитативно јачамо своје Оружане снаге. До 2024. године ће удео модерног наоружања и опреме у нашој војсци бити готово 76 процената – што је врло добар показатељ – а у нуклеарној тријади ће већ ове године премашити 88 одсто“.

„Најновији ракетни системи Авангард са међуконтиненталним дометом и ласерски борбени системи Пересвет већ су у приправности, а први пук, потпуно опремљен интерконтиненталним балистичким ракетама Сармат, почеће борбено дежурство крајем 2022. године. Повећавамо и број јуришних авиона са хиперсоничном ракетом Кинзхал, бродова опремљених хиперсоничним оружјем високе прецизности  – ракетама Кинжал и Калибар. У блиској будућности у употребу ћемо увести и хиперсоничне ракете Циркон“.

Истакао је да „у складу са плановима“ протиче рад на борбеним системима „Посејдон“, „Буревестник“ и још неким. И додао:

„Свим партнерима предлажемо договор о једначини безбедности за све и закључивање споразума који би – поред  традиционалног стратешког наоружања – укључили и сво офанзивно и одбрамбено оружје које је у стању да решава стратешке задатке“.

Путиново обраћање посланицима Руске думе – Фото: Кремлин.ру

Путин о корона вирусу

Председник Русије Владимир Путин поручио је данас да коронавирус није поражен и да остаје главна претња. „COVID-19 још није поражен и представља директну претњу, због чега постоји потреба да се поштују неопходне превентивне мере за спречавање ширења инфекције”, поручио је руски председник у обраћању Федералној скупштини – посланицима Државне думе и сенаторима Савета Федерације.

„Можемо видети драматична дешавања у многим земљама, где број случајева расте. Морамо држати све области под контролом како бисмо смањили ширење вируса, како дуж наших граница, тако и унутар земље”, истакао је председник Русије, преноси агенција Тасс.

Путин је позвао народ Русије да се вакцинише, поручујући да „нема другог пута”.

Додаје да је глобални здравствени систем на ивици револуције, што, према његовим речима, Русија не може пропустити.

У осврту на претходну годину и на време пандемије, руски председник је рекао да је био уверен да ће Русија превазићи све проблеме.

„Власт и друштво били су одговорни и солидарни”, рекао је Путин, и додао да су руски научници у време пандемије извршили пробој, направивши три поуздане вакцине против короне.

Пандемија је, према његовим речима, нанела удар благостању људи и то је изазов за све земље света.

„Најважније је обезбедити раст реалних прихода грађана Русије и остварити напредак у борби против сиромаштва”, рекао је руски председник, и истовремено наложио влади да припреми систем подршке породицама са децом.

Најавио је да ће породице са децом школског узраста добити по 10.000 рубаља за свако дете.

Како је додао, очување народа Русије је највиши приоритет, као и стратегија да се постигне стабилан раст броја становништва.

Догађај се одржава у централној изложбеној сали „Мањеж” у центру Москве, а акредитовано је око 450 представника медија, преноси Танјуг.

Насловна фотографија: Кремлин.ру


Извор: Факти, Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин оштро упозорио Запад

* Обавезна поља