taci-dacic-eston-380БРИСЕЛ – Тројни састанак високе представнице ЕУ Кетрин Ештон, премијера Србије Ивице Дачића и косовског премијера Хашима Тачија завршен је око 23 часа у Бриселу.

Седамнаеста рунда дијалога почела је одвојеним сусретом Ештонове са Дачићем, а потом и са Тачијем.

Након тога, нешто после 20.30 сати почела је и радна вечера. Главна тема разговора била је примена бриселског споразума, и у оквиру тога припреме за одржавање локалних избора на Косову и Метохији 3. новембра.

Према очекивањима, на дневном реду се сигурно нашла и одлука приштинских власти да забране премијеру Дачићу и другим српским званичницима улазак на Косово током предизборне кампање због чега је Дачић запретио да ће напустити преговоре.

Уочи одласка у Брисел Дачић је рекао да очекује да ЕУ притисне Приштину да укине забрану.

Слобода кретања поштоваће се „без дискриминације“ рекао је премијер Косова Хашим Тачи у Бриселу по завршетко састанка с високом представницом Европске уније Кетрин Ештон и премијером Србије Ивицом Дачићем.

Тачи је рекао новинарима да ће косовске власти одговорити на сваки захтев српских званичника да посете Косово, ако се поднесе захтев одговарајућим институцијама и по закону.

Он је рекао да је то била тема разговора на тројном састанку са Кетрин Ештон и са Дачићем.

———————————————–

Тачи: Избори су озбиљан испит

БРИСЕЛ– Важно је да се све што је досад договорено у Бриселу примени, а предстојећи локални избори на Косову су озбиљан тест који ће политичари положити, изјавио је вечерас косовски премијер Хашим Тачи уочи радне вечере са председником владе Србије Ивицом Дачићем код високе представнце Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.

„Важно је да се све што је досад договорено у Бриселу примени, рекао је Тачи новинарима улазећи у зграду Европске службе за спољне послове (ЕЕАС) којом Ештон руководи.

„Поздрављам све оне који позивају косовске Србе да учествују на изборима”, рекао је Тачи.

Он је истакао да су предстојећи локални избори бори обиљан тест, који ће косовски политичари положити.


Извор: Танјуг, Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Завршен тројни састанак у Бриселу

* Обавезна поља