Vacclav-klaus01_fПРАГ – Бивши чешки председник Вацлав Клаус изјавио да верује да ће на крају цела Европа напустити Европску унију и да ће се стари континент развијати другачије.

„Ми чак ни не желимо посебно да Чешка напусти ЕУ. Ми страшно желимо да ЕУ напусти цела Европа. Ја заиста мислим да ће пре или касније заиста цела Европа напустити ЕУ и да ће оставити господина Бароза и господина Ромпеја да сами седе у Бриселу а тај континент развијаће се потпуно другачије“, казао је Клаус на промоцији своје књиге „Чешка на раскрсници“ у Прагу.

Књигу „Чешка на раскрсници. Време за одлуку“ Клаус је написао са још неколико сарадника из свог евроскептичног, конзервативног Института Вацлава Клауса. У књизи Клаус и група аутора дају анализу садашње кризе у друштву и привреди и предлажу решења.

Клаус је данас такође казао да Чешка не би ни морала да се окрене у неком новом смеру ако би иступила из ЕУ.

„Довољно би било да остано то што јесмо. Не да одмах јуримо код неког као што смо учинили много пута у историји. То да останемо одједном сами, оно што јесмо и да нам одједном не командује неко из Москве, Берлина, Беча или Брисела не би било уопште страшно. То би била велика победа“, казао је Клаус.

Најгласнији евроскептик међу шефовима држава и влада ЕУ, док је био 10 година на челу Чешке, подсетио је на безразложни страх приликом распада Чехословачке.

„Дан након иступања Чешке из ЕУ не би се десило ништа страшно. Мислим да би не би стали трамваји, текла би вода и било би струје“, рекао је Клаус.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Клаус – ЕУ ће напустити цела Европа

* Обавезна поља