cedomir-anticБЕОГРАД – Изјава председника „Напредног Клуба“ и историчара Чедомира Антића  о посети Мила Ђукановића Србији дата француском независном дневном листу „Вести“.

Шта српски саговорници нису, а требало је да питају црногорског премијера?

Наш најважнији интерес у Црној Гори је статус српског народа који у тој држави чини 34 одсто становништва. А према статистици црногорског министарства за људска права, Срби ни у једној државној установи, осим војске, не чине више од пет одсто запослених. Оспорено им је право на језик и писмо, црква је под притиском, грађани са српским држављанством губе црногорско. Дачић и Вучић су пропустили да ова питања покрену, не због инфериорности према Ђукановићу који је у регионалним оквирима занемарљив фактор, већ због страха од Немачке. Говорити о њиховом демократском и патриотском капацитету после Кумановског и Бриселског споразума указује или на недостатак интелигенције или на недостатак морала.
Да ли је гурањем под тепих проблема Срба у Црној Гори, Београд још једном показао да га не занимају проблеми сународника у региону?

Нажалост, али то је логично. СРС/СНС и СПС у српском народу изван граница Србије никада нису видели било шта друго осим један инструмент у служби своје власти. То су популистичке странке чији су бирачи великим делом сиромашни и необразовани. За њих национализам представља вентил за фрустрацију. Тренутно је вентил наводна или стварна (још ћемо видети) борба против корупције. Заштитник садашње Владе Србије су две силе које су спонзорисале обесправљивање Срба у Хрватској, Црној Гори, БиХ, Македонији и на Косову.

Следи ли окретање леђа и Републици Српској?

Постоје озбиљни наговештаји за то. Разне изјаве предводника НВО-а финансираног из Немачке и САД, затим недавне изјаве Бакира Изетбеговића који је рекао да је у Србији први пут власт која је спремна да прихвати суверену БиХ.

Зашто се Ђукановић боље разуме са садашњим српским руководством, него са Тадићем?

Ђукановић не жели компромис и добросуседске односе. Њему је потребно понижење Србије и тријумф шовинистичке политике. Тврдња да је Тадић био српски националиста из Црне Горе и да се може разговарати само са покајничким „србијанским домаћином“ у ствари показује какву Србију желе црногорски екстремисти.


Извор: Напредни Клуб

Оставите коментар

Оставите коментар на Чедомир Антић о посети Ђукановића

* Обавезна поља