aleksandar-vucic-snsБЕОГРАД – Не могу да кажем да је неко унутар Српске напредне странке тражио изборну скупштину и проверу мог легитимитета, али има различитих начина за то. Постоје људи који су све време покушавали да на другачији начин виде улогу СНС и ја им честитам на томе.

Добро је да имамо другачије погледе унутар СНС, али ће на крају страначки органи рећи ко су ти који треба да заступају страначке интересе, ко има легитимитет и чијим идејама треба да се руководимо у будућности – каже у интервјуу за Данас Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије и председник Српске напредне странке, негирајући спекулације да ће ванредна скупштина напредњака 25. јануара представљати и разлаз са оснивачем странке Томиславом Николићем.

Шта је, ипак, главни разлог за заказивање изборне скупштине у тренутку када и даље имате врло висок ниво подршке грађана?

– За нас је важно да имамо скупштину странке да бисмо могли после годину и скоро четири месеца да анализирамо ко је како радио у протеклом периоду. Очекујем и да ћемо на изборној скупштини грађанима понудити једну нову визуру, да ћемо изаћи са „Акционим планом за Србију“, који треба да означи како ћемо стварно да спроведемо реформе. С друге стране, ако вам неко поставља питање легитимитета као проблем – ваш је посао да то и проверите.

Да ли су вас изненадиле кандидатура Владимира Цвијана за председника СНС и његове оптужбе на ваш рачун, будући да сте му ви отворили врата странке?

– Ја сам човек који свакога дочека пуним срцем и данас нећу ништа лоше да говорим ни о Цвијану ни о било коме другом. Свака њихова реч говори више о њима него о мени.

Цвијан вас оптужује да кршите Устав, намештате афере и на седницама Председништва СНС правите „билтене“ за хапшење неистомишљеника.

– То је толико далеко од истине да ја немам шта да одговорим на те тврдње. Свој посао обављам поштено, одговорно и озбиљно. И то је једино што могу да кажем.

Колико су тајкуни попут Мишковића умешали прсте у одабиру вашег противкандидата?

– А ја питам да ли неки од тих значајних тајкуна могу тако лако да прихвате чињеницу да ће за све што су чинили против Србије у претходним деценијама коначно морати да одговарају, или ће можда употребити све своје ресурсе да до тога не дође?

Хоће ли Цвијан, пре изборне скупштине, како тражи више функционера и одбора СНС, бити искључен из странке?

– Апсолутно сам против тога. Очекујем да он прикупи подршку 15 општинских одбора, што није много. То је свега 8,8 одсто укупног броја.

Небојша Стефановић страхује за вашу безбедност. Има ли разлога за ту забринутост?

– Ја нисам забринут, зато што мислим да било чија лична безбедност није најважније питање у Србији. Захвалан сам Небојши на бризи, али не верујем да на било који начин и било ко може да заустави стварање нормалне Србије, ма колико се трудили и покушавали.

Да ли је изборна скупштина СНС увод у разлаз са оснивачем странке Томиславом Николићем и „чишћење“ странке од његових људи?

– Није ни случајно. Николић и ја смо пријатељи. Он је основао СНС. То је била његова идеја, а заједнички смо осмислили концепт партије као велике народне странке, попут немачке ЦДУ, која ће окупљати људе, не увек истих идеја, али заједничких примарних циљева. Поштујем Томину храброст да у то уђе и ми немамо никаквих проблема. То што се појединци, недовољно одговорни, позивају на једног или другог, то нас двојицу не дотиче.

Има спекулација и да је изборна скупштина Српске напредне странке увод у парламентарне изборе?

– Надам се да их неће бити, али не бих искључио ту могућност. Мислим да Влада Србије добро функционише, али оно што је тешко поднети је лоша атмосфера у друштву коју креирају различите криминално-тајкунске групе и незадовољне политичке странке. Ако се такво стање настави, боље је да идемо на изборе.

Премијер Дачић стално потенцира како је у одличним односима с вама.

– Ми јесмо у добрим односима и веома коректно сарађујемо.

Да ли ће Небојша Човић бити кандидат СНС за градоначелника Београда?

– Унутар странке уопште нисмо разговарали о београдским изборима.

Опозиција у Војводини, на челу са СНС, тражи расписивање покрајинских избора. Могу ли они уследити када и београдски?

– Проблем власти у Војводини је апсолутно непостојање легитимитета. Свуда су изгубили поверење и подршку народа и не знам како неко по сваку цену чува власт, а види да га народ неће. Срамота је без икаквог легитимитета владати Војводином. Нико неће ништа на силу да руши, али ако они мисле да могу тако да владају, то је катастрофална грешка за њих јер сами себе урушавају, али и Војводину доводе у још тежи положај.

Да ли је било политичких притисака да Уставни суд донесе одлуку о проглашењу неуставних одредаба Статута Војводине?

– Наравно да није. Па, таква одлука УСС нама прави проблеме, јер морамо у року од шест месеци сви заједно да направимо нови Статут.

Опозиција вам замера да, осим великих речи, у Србији за претходних 16 месеци ништа није урађено?

– Ми смо у Србији највећи критизери, и када има и када нема разлога, па понекада и не видимо шта је то добро што нам се дешава. Можда зато и није лоше чути мишљење некога са стране, па макар он био из Брисела, Беча или Вашингтона. И ако вам дође из целе Европе похвала за акцију „Гром“, а овде та акција изазова потцењивање – шта рећи? Само у једном дану 276 људи је процесуирано, а 900 људи је приведено. Осим тога, ми смо успели да потпишемо Бриселски споразум и да тешким разговорима дођемо до тога да ће Србија у јануару свакако отворити преговоре са ЕУ. Не мислим да је то мала ствар, јер је то тачка после које нема повратка за Србију.

Опозиција и тврди да је Бриселски споразум једино достигнуће ове власти.

– Покренули смо жестоку борбу против корупције и институционализовали је доношењем закона. Први пут смо поправили свој положај на листи земаља које се боре против корупције. Први пут у трећем кварталу имамо раст индустријске производње од 3,2 одсто, покривеност увоза извозом од 72 одсто, а пред нама је доношење закона којима ћемо смањити бирократске процедуре, закона о приватизацији, закона о раду.

Закон о раду већ сада доноси бројне несугласице?

– Циљ нам је да не повредимо права радника, али и да омогућимо послодавцима лакше пословање. Да нађемо заједнички именитељ, а не да сви остану закопани у својим рововима. То није лако урадити, али реално је да закон уђе у процедуру већ у јануару. Уосталом, ми по први пут ове године имамо и реалан буџет.

Али, опозиција тврди да буџет није реалан и да је терет кризе пребачен на грађане, поготово на оне који раде?

– А шта да кажу? Који буџет није на терет грађана или није у корист грађана? Успех овог буџета јесте што је, после 13 година, дошао на време и што је поштен и реалан, без такозваних субвенција испод линије. Предложени фискални дефицит од 7,1 одсто изгледа као највећи, а заправо је најмањи, зато што је први пут поштено приказан.

Очекујете ли ребаланс на пролеће?

– Опозиција је тврдила да ћемо ребаланс имати и у септембру, па где је тај ребаланс? Стегли смо каиш. За нас је јако важно да уведемо ред у јавне финансије и мислим да имамо изванредног министра финансија.

А каквог министра привреде имамо?

– Имамо веома посвећеног министра привреде и важно је да све те различите енергије уклопимо да бисмо за земљу донели добре резултате.

Тај министар најављује да ће више од 20.000 радника из предузећа у реструктурирању добити отказе?

– Не бих да плашим никога. Ми ћемо гледати да нико не буде отпуштен, да буде више запослених него отпуштених, али о томе не треба да причају они који су подигли ниво незапослености са 13,1 на 26,5 одсто. Успели смо ту спиралу геометријске прогресије бар да зауставимо. Министар Радуловић је говорио о предузећима у реструктурирању, јер Србија на тих 158 предузећа троши велики новац, око милијарду евра. И, ако ме питате да ли је Радуловић у праву када каже да ту нешто мора да се уради – рећи ћу да јесте, али мора се водити рачуна о људима који тамо раде.

Има ли истине да ће током викенда четрдесетак функционера СНС бити смењено?

– Могу да кажем да није у питању мали број. Неки ће бити смењени због бахатости, неки због недовољног ангажмана. Не бих сада да откривам имена, већ да сачекамо да ти људи то добију црно на бело.

Очекујете ли да ће након тих смена уследити незадовољство, па можда и раскол у странци?

– Не очекујем ништа од тога. Странка је живи организам у који људи долазе и из ког одлазе. Данас СНС има око 400.000 чланова, реално, колико и све друге странке заједно. То је огромна снага у Србији.

Будући да и ви примате дипломатску пошту, знате ли можда на кога је заправо мислила министарка Зорана Михајловић када је рекла да један члан Владе ради против Србије?

– Не желим да говорим о различитим безбедносним питањима и не мислим да је требало излазити у јавност с тим. Зорана је искрена и отворена жена, али мој је посао да бринем о безбедности земље.

Да ли сте изненађени што је суд Мирославу Мишковићу одобрио пасош и пут у Лондон?

– Немам право да се мешам у одлуке суда и нећу ни на који начин да коментаришем, јер би ме одмах напали да рушим постулате независног правосуђа. Но, мислим да је свакоме у Србији јасно шта бих рекао.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић у интервју за „Данас“

* Обавезна поља