vukovar-cirilicaЗАГРЕБ — Група посланика Европског парламента упутила Хрватској отворено писмо у вези с најавом референдума о употреби мањинског језика и писма.

ХИНА јавља да европски посланици Хрватској скрећу пажњу да ће то бити кршење права националних мањина.

Заједно с посланицима, отворено писмо је послала и ЕЛЕН, невладина организација која се залаже за равноправност језика.

Укупно 73 посланика, углавном социјалдемократа, либерала и зелених, али и четворо чланова конзервативне Европске народне странке, потписало је отворено писмо у којем „изражавају забринутост због статуса националних мањина у Хрватској и због могућности да им се референдумом умање уставна права“.

Како подсећа ХИНА, група окупљена око „Штаба за одбрану Вуковара“ прикупила је више од 600 хиљада потписа за организовање такозваног „референдума о ћирилици“, по којем би националне мањине право на употребу свог језика добиле тек када у некој средини чине половину становништва. По садашњем пропису, за то је потребно 33 одсто.

„Друштва се цене по томе како се понашају према малима и слабима, а Хрватска је све до сада била добар пример земље која штити мањине. Делом због тога је и постала 28. чланица Европске уније“, указује у отвореном писму европосланика.

Намеру иницијатора референдума да мањине имају право на свој језик и писмо само у градовима и општинама где би били већина, потписници писма називају „апсурдном и изнад свега опасном за Хрватску и ЕУ“.

„Као изабрани представници европских грађана, желимо да дамо снажну изјаву хрватској јавности, организаторима и присталицама ове неправедне и опасне иницијативе“, истиче се у писму.

И чланови Европске мреже за једнакост језика ЕЛЕН послали су Хрватској отворено писмо истог садржаја.

„У европским релацијама је и праг од 33 одсто за пружање двојезичности већ висок… У Финској је, на пример, двојезичност омогућена кад шведска мањина достигне осам одсто становништва у општини“, додаје се.

„Умеће заједничког живота гради се годинама, а корисно је и обогаћује целу заједницу. Али, лако га је поткопати мерама поделе, попут овог референдума“, наводи ЕЛЕН.

ЕЛЕН упозорава да би Хрватска, организовањем референдума, прекршила међународне повеље о заштити националних мањина и њихових језика и одредбе о забрани дискриминације и Повеље о основним правима и земља „би се нашла у неодрживом положају и у сукобу с властитим уставним законом“.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Европски парламентарци упозоравју Хрватску

* Обавезна поља