Vlada-o-evrointegracijamaБЕОГРАД – Ова влада је је само радила свој посао, оно што јој је дужност и зашто је изабрана и тиме поставила стандард који ће убудуће морати да следе све владе, изјавио је данас премијер Ивица Дачић.

Он је на отвореној седници Владе Србије посвећеној почетку преговора за чланство у Европској унији изјавио да је тај успех остварен захвајујући свима у влади, али и свим грађанима.

„Ми смо своју прву и тако значајну битку добили, учинили смо све да је добијемо, јер ова влада је формирана да то постигне и сваки члан владе и сваки грађанин може бити поносан на то”, рекао је премијер.

А грађани који су бирали да би отворили врата Европе управо су то и добили, додао је Дачић и истакао да гласови које су грађани дали први пут нису бачени.

Није било лако на том путун, навео је премијер, јер Србија у тренутку преузимања власти пре годину дана није имала пријатеље, била је сама, понижена и осрамоћена..

„Први задатак владе је зато био да учини све на поправљању спољнополитичке позиције земље, да укинемо лаж приликом коминицирања, да кажемо истину отворено и Србији и свету без обзира на последнице” навео је Дачић, истакавши да је ова влада желела да заштити националне интересе, а да у Србији створи услове да се нормално живи, а да су једини начин за то били разговори с онима с којима „смо до јуче ратовали”.

„ И то смо учинили., за Србију, за нашу децу ниједна жртва не сме да буде велика и ми смо то учинили”, рекао је премијер.

Вучић: До краја недеље окончање истраге 24 приватизације

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће до краја недеље бити окончане истраге о 24 спорне приватизације, како је влада и обећала, а да одлуку о међувладиној конференцији треба сви да схватимо на начин да морамо да се мењамо.

„Полиција је све послове у истрагама спорних приватизуација завршила, и остали државни органи су свој посао завршили и остаје да се види колико ће оптужница бити подигнуто”, изјавио је вицепремијер, најављујући да се ових дана могу очекивати и неке нове акције..

Он је додао и да нису у питању само спорне пруиватизације које је означива ЕУ, већ и други предмети и да ће се резултати тих истрага знаци до краја недеље.

„Као сто сам рекао пре шест месеци, за сва 24 предмета ћете добити детаљне одговоре”, рекао је вицепремијер.

Вучић је на тематској седници Владе Србије посвећеној европским интеграцијама и отвореној за медије захвалио свим чалновима владе што данас обележавамо победу и успех грађана, који су добро разумели политичке поруке, који су разумели где желе да Србија буде смештена.

Преговори у Бриселу били су тешки, неретко и мучни, али то је наш посао и обавеза да се озбиљно понашамо према свим проблемима, навео је Вучић.

„Очекујем у 2014. а посебно у 2015. године, након тешких реформи, бољи живот за грађане Србије. Биће потребно много зноја и рада да можемо да кажемо да смо нешто направили. Напредак економије је најважнији циљ, а пристојна и нормална Србија нешто за шта смо се борили. Таква Србија није више тако далеко”, рекао је Вучић.

Вучић:  Надам се да неће бити ванредних избора

БЕОГРАД – Први потредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је данас да се нада да неће бити ванредних парламентарних избора, али није искључио ту могућност.

„Волео бих да до избора не доје и надам се да их неће бити, не видим за то потребу, али то никад у политици не мозете да гарантујете”, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара током отворене седнице Владе Србије посвећене европским интеграцијама.

Он је рекао да се могућност ванредних избора никад не може искључити али и подсетио да је пре годину дана на сличној седници Владе Србије рекао да није за ванредне изборе.

Вучић је рекао да разуме притисак људи из Српске нарпедне странке, чији је председник, и да разуме да њихов политички нос говори да треба да се иде на изборе, јер имају велику популарност.

Дачић и Вучић: Испитаће се наводи о прислушкивању Николића

Премијер Србије Ивица Дачић рекао је данас, одговарацјући на питање новинара о изјави председника државе Томислава Николића да га прислушкују, да све такве наводе треба истражити, док је вицепремијер Александар Вучић рекао да ће све службе у том, али и у свим сличним случајевима, свој посао обавити.

„Ми све наводе, па и оне који се тичу председника Републике, разматрамо. Треба да буде јасно да сви органи безбедности укључујући и полицију и безбедносне службе имају задатак да заштине председника а не да га прискушкују, Ако постоје било какве злоупотребе овлашћења, било кога у систему, наравно да то треба да буде предмет истрага и санкција”, изјавио је Дачић.

Вицепремијер је додао да су надлежне службе и раније успевале да утврде више прекршаја под чудним околностима и покушаја упада у заштићени систем, да је с тим био упознат и сам председник Републике те да ће сви наводи бити истражени.

„Ми ћемо свој посао да обавимо”, навео је Вучић.

Дачић: Статус Косова за Београд је црвена линија

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је вечерас да је признање независности Косова и Метоније, односно питање статуса и чланства Косова у УН, црвена линија за Београд.

Одговарајући на питање шта је црвена линија испод које његов кабинет неће ићи, премијер је рекао да признање независности Косова и Метохије никада није била тема о којој се разговарало, а да то није ни могуће, јер пет чланица ЕУ није признало ту независност.

„Никада није помињана та тема нити би то била тема о којој би се расправљало и то су те црвене линије”, прецизирао је Дачић, али и упозорио да пут Србије ка ЕУ и убудуће неће бити лак и подсетио да је већ заказана нова рунда разговора са Приштином и то пре одржавања међувладине конференције.

Премијер је навео и да Србија по први пут нема статус „лошег момка”.

Говорећи о првој међувладиној конференцији, Дачић је објаснио да је то састанак на којем ће ЕУ изнети свој преговарачки оквир, њихов папир, а делегација Србије, у којој ће бити он и први потредседник владе Александар Вучић и чланови преговарачког тима, своје мишљење.

Ivica-Dacic-Aleksandar-Vuci

Дачић: Драже ми је да ме кандидују за Нобела него за Хаг

Премијер Србије Ивица Дачић је, коментаришући информације да је заједно са косовским премијером Хашимом Тачијем кандидован за Нобелову награду за мир, рекао да преговори нису вођени због награда и у шаљивом тону додао да му је „драже да га кандидују за Нобела него за Хаг”.

Дачић је на тематској седни владе посвећеној евроинтеграцијама и отвореној за медије, рекао да ипак не верује у веродостојност тих информација.

„У сваком случају ово што смо радили нисмо радили ни за какве награде и рејтинге, чак смо радили уз велики ризик. А да ли ми је драго, сигурно јесте”, признао је Дачић, на шта му је први потпредседник Александар Вучић „добацио“:

„Ово друго је било искреније него онај први део”.

Премијер је потом рекао да му је драже да га кандидују за Нобела него за Хаг, али још једном поновио да мисли да то није реално.

„Али добро је да се о Србији лепо говори. Мислим да напори за нормализацију које је Србија уложила и све што је Србија преживела, за то она треба да добије највишу награду”, рекао је Дачић.

Вучић се обратио премијеру рекавши да се види да се дружи са Тачијем будући да дају исте изјаве алудирајући на то да је Тачи на свом Твитер профилу написао „да је почаствован номинацијом за Нобелову награду за мир и да то признање, више него ико други, заслужују грађани Косова”.

Вучић је такође рекао и да би то била супер вест за Србију, док је Дачић додао да ипак не може сам себе да хвали.

Премијер је навео и да се такве номинације не објављују раније, тако да чим се појавила информација о номинацији он закључује да то није тачно.

Представници српског и албанског Кокуса у Конгресу САД упутили су писмо Нобеловом комитету у којем номинују премијера Србије Ивицу Дачића, косовског премијера Хашима Тачија и високу представницу ЕУ Кетрин Ештон за Нобелову награду за мир за 2014. годину, због њихове кључне улоге у нормализацији односа Београда и Приштине, потврђено је Танјугу у српском Кокусу.

Дачић:Преговори стартни пиштољ за нову историјску шансу Србије

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је данас да одлука да се 21. јануара одржи прва међувладина конференција са ЕУ није крај, већ почетак коначног процеса за пуноправно чланство Србије у Унији, а циљ преговора није само чланство већ нормалан живот грађана.

Дачић је на тематској седници владе посевећеној званичном отварању преговора са ЕУ, рекао да је одлука донета пре свега због успешне примене Бриселског споразума, великом броју одржаних рунди, небројених састанака техничких група у области правосуђа, полиције, телекомуникација, али и одржаних локалних избора и почетку стварања ЗСО.

Премијер је рекао да су за то заслужни и Срби на Косову и Метохији који су видели да Србија жели да им помогне.

Одлука Европског савета је, додао је, и резултат спроведених реформи, као и спремности да се настави борба против корупције, организованог криминала, али и посвећености регионалном развоју….

„Оно што је важно јесу и званичне изјаве из ЕУ да прегаварачки оквир не тражи од нас признање независности Косова и Метохије, већ изналажење решења за проблеме”, рекао је Дачић и нагласио да је држава на то спремна.

Дачић је приметио и да су преговори практично почели још у септембру скринингом, а да се у фебруару очекују експертске групе за поглавља 23 и 24.

„Наш план је да преговоре завршимо и раније у односу на неке друге државе, а тај оптимизам базирамо на оцени ЕУ да можемо да се ускладимо са европским прописима и стандардима у року од три до пет година”, рекао је Дачић.

Он је додао да је циљ државе да се договоре најбољи услови за Србију, да своје специфичности застити и нађе за себе најбоље место у Европи.

Дачић је захвалио свима који су учинили напор да се отворе преговори, посебно првом потпредседнику владе Александру Вучићу са којим је учествовао у преговорима и прошао тежак период.

Захвалио је и преговарачком тиму, члановима владе и председнику Републике Томиславу Николић и додао да очекује да Србија, цивиллно друштво и НВО схвате да је ово стартни знак, односно стартни пиштољ за нову историјску шансу Србије.

——————————–

Дачић: Остварење вишедеценијског сна

Председник Владе Србије Ивица Дачић вечерас је, поздрављајући госте на пријему поводом одређивања датума формалног почетка приступних преговора са ЕУ, истакао да је реч о догађају изузетног значаја и остварењу вишедеценијског сна и политичког циља бројних генерација.

„Ово је крај тешког почетка кроз који смо прошли, али и почетак једног новог тешког посла који нас чека на путу до нашег приступања ЕУ”, рекао је Дачић на пријему у Палати Србија, на којем су се окупили представници политичког и јавног живота, црквени великодостојници и представници дипломатског кора.

Премијер је истакао да је потребно постићи општи друштвени договор о томе шта треба урадити како би Србија постала модерна демократска држава и пуноправна чланица ЕУ.

„Европа више није предизборна порука и предизборна лаж да бисмо добили што више гласова. Ово је сада реалност и сада треба да се окренемо Србији, да Србију ми спремимо за Европу”, нагласио је Дачић.

Пријему је претходила тематска седница Владе Србије посвећена евроинтеграцијама, која је била отворена за јавност.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Отворена седница владе о евроинтеграцијама

* Обавезна поља