toni-brentonЛОНДОН – Бивши амбасадор Велике Британије у Москви – сер Тони Брентон – објавио је писмо у Financial Times у којем је изразио сумњу у процене да Русија губи статус једног од водећих играча на светској политичкој арени.

„Русија, као и многе земље (али не и земље Европске уније), у сарадњи са другим државама руководи се својим националним интересима“ – написао је дипломата у писму којег цитира ВВС.

„Руси су далеко пре Запада приметили да Асадов режим у Сирији, ма колико да је непријатан, представља далеко мању претњу њиховој (и нашој) безбедности од алтернативе у виду Ал Каиде. Затим је Русија добила могућност да свеопшту пажњу скрене на питање хемијског оружја и на тај начин свом савезнику Башару Асаду да више простора за победу у рату“ – написао је Брентон.

Коментаришући тему протеста у Украјини, овај британски дипломата је истакао да је „у такмичењу са ЕУ за утицај (у Украјини), Русија једноставно искористила новац и, несумњиво, притисак да стекне примат. У таква такмичења се улази са намером да се победи – Русији је то познато, а ЕУ – није“.

„Ништа од овога није у супротности са нашим виђењем да је Русија корумпирана аутократија која у многоме заввиси од извоза нафте и гаса. Међутим, ово нема везе са закључком да Русија тобоже губи статус једног од водећих играча на светској политичкој арени“ – указује бивши амбасадор.

„То је земља са огромном територијом и богатим расурсима која стално учествује у доношењу крупних међународних одлука, на пример о нуклеарним програмима Ирана и Северне Кореје, која је у Кини нашла савезника по многим важним питањима. Такође треба истаћи да је Русија током 40 година успела да буде суперсила и да на себи вуче неефикасну комунистичку привреду“ – пише Брентон.

„Да ли са њом исправно поступамо?“ – упитао се Брентон, изразивши чуђење што су шефови западних држава веома радо путовали у Пекинг на Олимпијаду 2008. године, а сада један за другим одбијају да пођу на Олимпијаду у Сочију.

Он додаје да је Кина несумњиво репресивнија држава од Русије, тако да аргумент ауторитарности режима једва да стоји.

Због тога ће „Руси још више бити уверени да Запад истовремено губи у својим спољнополитичким поступцима и да је уз то још и лицемеран када су у питању његови принципи“ сматра дипломата.

Факти подсећају да су већ два западна председника иступлила са критиком Запада у односу на Русију.

Тако је председник Финске Саули Нинисто изјавио: „Можда су Руси у праву када кажу да Брисел увек ради једно те исто: формира своје представе о нечему и онда од других тражи да их прихвате“.

Председник Швајцарске Ули Маурер такође је критиковао низ европских лидера због Олимпијаде у Сочију.

Он је обећао да ће отићи у Сочи и позвао да се „спорт не политизује“.

„Шта сад треба да се нигде не путује“? – поставио реторичко питање Маурер.

И додао: „Зар ни у једну од исламских земаља јер имају други приступ према правним питањима, а ни у САД јер се тамо примењује смртна казна?“

Према речима Маурера, бојкот спортских такмичења због политичких мотива „био би жалосна одлука“.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Русија остаје један од водећих играча светске политике

* Обавезна поља