stjepan-mesic1ЗАГРЕБ – Стјепан Месић оценио да улазак Хрватске у ЕУ и НАТО није донео ништа вредно спомена, а да су данашње генерације затроване национализмом.

Осим тога, додао је он, држава је на ивици социјалних немира.

Власт и невладин сектор с големим закашњењем, нејединствено и без довољно одлучности реагују на све агресивније наступање десних, клеронационалистичких снага на унутрашњо-политичкој сцени”, навео је бивши хрватски председник у ауторском тексту објављеном на хрватском „Тачно.нет“.

Месић критикује и Цркву због њеног нескривеног директног мешања у политику, а као пример наводи недавно одржани референдум о браку и подршку коју је Црква дала “Стожеру за одбрану хрватског Вуковара” за који каже да иако је „нелегално и нелигитимно“ тело, нико се не усуђује да га забрани.

„Тиме се Црква сврстава на страну десних радикала који отворено желе да смање права мањина, до сада загарантованих нашим Уставом. Можда ће то ипак изазвати реаговање европских институција (за сада постоји тек писмо седамдесетак заступника Европског парламента) које су до сада за такве појаве, не само у Хрватској, биле и слепе и глуве, јер се све то заодева у рухо антикомунизма“, истакао је он.

Јасно је, додао је Месић, да се тај референдум није смео догодити, а да тзв. референдум о ћирилици треба спречити. “Неоусташтво је очито добило право грађанства на нашој политичкој сцени”, указује Месић понудивши и једноставан тест.

„Изађите на улицу и вичите да сте усташа. Можда ће вас неко попреко погледати, али вам се ништа неће догодити. А покушајте изаћи на улицу и викати: ја сам комуниста. Врло вероватно завршићете пребијени у болници“, рекао је Месић.

Нећете, истиче он, боље проћи ни ако се гласно легитимишете као антифашиста, јер мантра је овде код нас да је антифашизам синоним за комунизам.

Месић упозорава да су образовни систем и медији, уз, како каже, часне изузетке, одиграли у томе кобну улогу и „ми смо данас суочени с генерацијама које су одрасле затроване вирусом национализма, у непознавању основних историјских чињеница, неспособне да схвате да будућност није и не може бити у гетима, него само у заједничком животу“.

Он, такође, упозорава да је Хрватска на ивици социјалних немира, јер би, каже, било глупо очекивати да они који остају без посла, без средстава за живот, они који неретко губе и кров над главом, да такви – дакле – имају бескрајно стрпљење.

Наћи ће се неко, није тешко погодити које политичке провенијенције, ко ће их извести на улице, а тај би дан могао означити и дефинитивни сумрак демократије што се у Хрватској тек почела да развија”, закључио је Месић.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Месић – НАТО и ЕУ ништа посебно

* Обавезна поља