kalasnjikov-oprostojМОСКВА – Легендарни руски конструктор оружја – Михаил Тимофејевич Калашњиков – сахрањен је у Москви уз највише државне и војне почасти.

Творац непревазиђеног аутомата АК-47 и још 150 модела и модификација стрељачког оружја сахрањен је на Федералном војно-меморијалном гробљу, уз присуство више хиљада људи.

Сахрани је претходило православно опело.

Од генерала Калашњикова – двоструког Хероја социјалистичког рада, Хероја Русије, добитника Стаљинове и лењинове награде, три Ордена Лењина, Ордена за заслуге пред Отаџбином, Ордена Револуције, Ордена Светог апостола Андреја Првозваног и многих других – опростио се и председник Руске Федерације Владимир Путин. Он је одар положио букет бордо ружа и поклонио се великом човеку, а потом је поразговарао са његовим двема кћеркама и сином.

Заједно са Путином су се од Калашњикова опростили и министар одбране Сергеј Шојгу, шеф председничке адинистрације Сергеј Иванов и други државни и војни руководиоци.

Свој први пиштољ-митраљез Калашњиков почео је „црта“ још 1941. Године, али му је светску славу донео аутомат АК-47 који је у наоружању 55 земаља, а у Гинисовој књизи рекорда се и даље води као најраспрострањеније оружје на планети. Он је био база за више од 100 унификованих модела аутоматског стрељачког оружја.

Калашњикову у част ове године је на бази чувене војне фабрике „Ижмаш“ формиран концерн „Калашњиков“.

У Ижевску – где је живео и остварио сва своја достигнућа – биће подигнут меморијални комплекс посвећен Михаилу Томофејевичу Калашњикову.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Русија и Путин испратили Михаила Калашњикова

* Обавезна поља