dacic venizelosБРИСЕЛ – Управо смо отворили преговоре са Србијом, саопштио је у Бриселу Евангелос Венизелос, потпредседник владе и шеф дипломатије Грчке, председавајуће ЕУ.

Венизелос је новинарима по завршетку прве међувладине конференције Србије и ЕУ, рекао да је представљен преговарачки оквир ЕУ за Србију који је узео у обзир искуства претходних процеса проширења, али и специфичности Србије.

Србија је потврдила снажну посвећеност европским интеграцијама, рекао је Венизелос на конференцији за новинаре, коју је одржао заједно са комесаром ЕУ за проширење Штефаном Филеом, премијером Србије Ивицом Дачићем и првим потпредседником Владе Србије Александром Вучићем.

„Ово је сведочанство посвећености Србије европским циљевима и испуњавања потребних услова”, истакао је он и додао: „Ово је важан дан за односе са Србијом, важан тренутак за нас”.

Према његовим речима, прва међувладина конференција представља прекретницу у односима између Србије и ЕУ.

„Циљ је да Србија у потпуности прихвати ставове ЕУ. Ово је нови приступ и потребно је искуство да би се преговарало о правосуђу, о људским правима”, рекао је Венизелос.

Циљ је, казао је, и да се потврди даљи напредак и даље учешће Србије у побољшању односа са Косовом и додао да ће процес преговарања омогућити да обе стране наставе свој европски пут, а да се при том не блокирају.

Он је захвалио свима који су учествовали у досадашњем процесу, укључујући израду оквира за преговоре и пожелео је нашој земљи сваки успех у процесима који је чекају.

„Имам пуно поверење у способност Србије да преговоре заврши брзо и успешно и да се прикључи ЕУ као њена пуноправна чланица”, истакао је и поручио: „Уверавам вас да Србија увек може да рачуна на нашу снажну подршку”.

Констатујући да је ово сјајан дан за регионалну перспективу према ЕУ, Венизелос је закључио да је евроатлантска перспектива Западног Балкана стратешка опција Уније за ову годину.

Потпредседник владе и шеф дипломатије Грчке упутио је честитке народу Србије и, како је истакао, најбоље жеље за нашу заједничку европску историјску судбину.

Састанку је присуствовао и европски комесар за проширење Штефан Филе, а српску страну представљали су премијер Ивица Дачић, потпредседник владе Александар Вучић, шеф дипломатије Иван Мркић, министар задужен за европске интеграције Бранко Ружић и шефица тима Србије за преговоре са ЕУ Тања Мишчевић.

Учествовали су и шефови дипломатија Аустрије и Хрватске, као и министри за европске послове Словачке и Мађарске, који су тиме желели да укажу на важност почетка преговора о чланству Србије у ЕУ.

———————————————-

Филе: Почетак преговора заслужено признање Србији

БРИСЕЛ – Европски комесар за проширење Штефан Филе рекао је да је отварање приступних преговора Србије са ЕУ историјски дан и за Србију и за Унију, и да оно представља заслужено признање напретка који је постигнут до сада.

Филе је на конференцији за новинаре у Бриселу после прве међувладине конференције којом су почели приступни преговори, истакао да ће Србија морати да остане потпуно посвећена нормализацији односа с Приштином.

Указао је да поглавља 23 и 24 морају да буду усклађена са ЕУ.

„Верујем у решеност српског друштва да се ово спроведе како треба… Промена је важна за српско друштво и економију”, рекао је Филе.

———————————————-

Николић: Србија заслужила да буде део Европе

Председник Србије Томислав Николић је, поводом почетка преговора о приступању Србије Европској унији, рекао да је Србија заслужила да буде прихваћена као део Европе.

„Србија је својом историјом, својом жртвом, заслужила да буде прихваћена као део Европе. Данас се и то десило. Овај дан ће бити упамћен, ако га искористимо како треба”, навео је Николић на свом налогу на Твитеру.

———————————————-

Дачић: Наш народ је ово заслужио

Премијер Србије Ивица Дачић оценио је да је почетак преговора најважнији догађај за Србију после Другог светског рата.

„У историјском смислу ово ће даље одредити наш пут”, рекао је Дачић на прес конференцији поводом почетка преговора Србије са ЕУ.

Он је додао да пре 18 месеци, када је формирана влада, то што се данас догодило није било очекивано

„Ми смо вас изненадили”, рекао је премијер и приметио да је нека друга власт данас у Србији, славило би се седам дана, али ова влада то неће урадити, јер је чека тежак рад.

„Наш народ је ово заслужио”, закључио је Дачић.

———————————————-

Још нема елемената за нови споразум с Приштином

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је у Бриселу да у овом тренутку нема елемената за склапање новог споразума Београда и Приштине, већ се треба усредсредити на спровођење онога што је већ договорено у априлу прошле године.

„До следећег споразума тек треба да дође, али за то још не постоје елементи”, рекао је Дачић одговарајући на питање новинара може ли се након првог споразума о нормализацији из априла 2013. може очекивати и други током ове године.

„Још се ради на примени онога што је раније договорено”, рекао је премијер наводећи да су отворена питања везана за правосуђе, формирање Заједнице српских општина, као и поједине теме о којима је постигнута само начелна сагласност попут телекомуникација и енергетике.

Навео је да постоје и проблеми о којима тек треба разговарати, као што је имовина, статус Српске православне цркве и српског културног наслеђа на Косову.

„Тамо ускоро предстоје парламентарни избори, па треба видети под којим би условима Срби могли да учествују на њима”, подсетио је Дачић, напомињући да се договори о набројаним питањима не могу постићи током једне ии две рунде дијалога са косовским премијером Хашимом Тачијем у Бриселу.

———————————————-

Вучић: Спремни смо да испунимо обавезе за бољу будућност

Вицепремијер Србије Александар Вучић изјавио је да је застава Србије испред зграде ЕУ поред застава ЕУ велика је ствар и симбол за нашу земљу, али и знак да можемо да урадимо оно што су сви европски народи учинили.

„Много тога наш народ неће у потпуности одобравати, али ми смо спремни да све своје обавезе испунимо”, рекао је Вучић на прес конференцији поводом почетка преговора Србије са ЕУ у Бриселу.

Пред нама је другачија и боља будућност, уверен је Вучић и додаје: „Предузећемо све потребне напоре да грађани живе боље, ми нисмо тако слаткоречиви и шармантни као неки други, али показали смо озбиљност у раду и то је одговор на поверење које нам указује ЕУ, али и на очекивање наших грађана”.

„Не додворавамо се ни вама ни нашим грађанима и стога указујем да су тешки изазови пред нама, али ја сам уверен да ћемо завршити преговоре до 2018. године, а онда ће ЕУ морати да оцени да ли Србија заслужује да постане пуноправна чланица”, рекао је Вучић, додајући да ћемо ми испунити све своје обавезе, што, како је рекао, данас виде и поносни грађани Србије.

Вицепремијер је истакао и да је уверен да ћемо српску тробојку носити с поносом, на реверу, али и да ће она бити на централном тргу у Бриселу.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Почели преговори у Бриселу

* Обавезна поља