sergej-lavrovМОСКВА – Русија је обавезна да учини све како би Балкан био стабилан, изјавио је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

На годишњој конференцији за новинаре о резултатима спољне политике у 2013. години, Лавров је казао да на Балкану и даље постоји „не мало проблема”, наводећи ситуације на Косову и у Босни и Херцеговини.

„Сви они су се појавили након распада Југославије. Ја сам присталица става да је то био веома, веома двосмислен догађај. Он је био условљен у значајном степену грешкама које су правили унутар земље и у не малом степену под утицајем спољних фактора”, рекао је Лавров.

Он је казао да је Русија „обавезна да учини све да Балкан буде стабилан”.

„Русија активно томе доприноси на различитим нивоима и спремна је да подржи те процесе који су започети уз подршку ЕУ, у посредовању између Београда и Приштине”, рекао је Лавров.

По његовим речима, решење за Косово мора да задовољи обе стране, а Русија „не може ништа да забрањује или да намеће Србима или другим народима”.

„Срби и други народи на Балкану треба сами да одређују своје интересе и да се руководе тим интересима при доношењу одлука о томе како ће даље живети”, казао је он.

Лавров је рекао и да ће Русија „поштовати и подржавати избор сваког народа”, додајући да је „неопходно поштовати међународне оквире који су били усаглашени раније”.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Русија обавезна да чува стабилност Балкана

* Обавезна поља