sns-rukovodstvoБЕОГРАД – Председништво Српске напредне странке ће у суботу ујутру, непосредно уочи страначке скупштине, одржати седницу и заузети коначан став о томе да ли ће у Србији бити расписани ванредни парламентарни избори – најавио је, у изјави за Данас, потпредседник СНС Горан Кнежевић.

Већи део чланова Председништва више пута се изјашњавао да је за превремене републичке изборе, који би се одржали када и београдски, 16. марта, али би у суботу сам лидер напредњака Александар Вучић, коме је препуштена дефинитивна одлука, требало да се изјасни.

Како је Данасу незванично рекло више саговорника из Вучићевог окружења и врха СНС, грађани Србије ће по свему судећи овог марта гласати за нови сазив Народне скупштине и нову владу.

Док су неки потпуно уверени да ће избора бити, други остављају мали простор да влада премијера Ивице Дачића опстане, а све се своди на оцену да су шансе „99:1“ у прилог превремених избора. У врху СНС понављају да у овом тренутку нико са сигурношћу не може да тврди каква ће бити Вучићева одлука, али верују да ће се он, „након опсежне анализе“, определити за стварање нове владе коју би водили напредњаци и која би „одлучније и брже од актуелне владајуће коалиције ишла у реформе, економски опоравак и према чланству у ЕУ“.

Извори Данаса тврде да је лидер СНС до пре пет, шест дана био близу становишта да ванредни избори нису потребни и да несугласице у влади и коалицији нису непремостиве. Међутим, након разговора с најближим сарадницима, страначким колегама и непрестаног вагања аргумената, претегли су ставови да је нова прерасподела политичких карата неопходна.

Зоран Бабић, шеф посланичке групе СНС у Скупштини Србије, наводи да је у протеклих двадесетак дана у јавном животу и на политичкој сцени било много гласова и за и против ванредних парламентарних избора и да је грађанима та тема „преко главе“.

Бабић истиче да је заговорник ванредних парламентарних избора, јер сматра да је за завршетак усклађивања домаћег законодавства са законодавством ЕУ неопходан јачи капацитет Владе и Скупштине Србије. „Да би један закон прихватили грађани, мора „фронтмен“ за предлагача да буде човек који има највеће поверење у друштву, а то је први потпредседник Владе и председник СНС Александар Вучић. Немамо право на грешку“, сматра Бабић.

И сам Вучић је у редовном уводнику који пише за страначко гласило „Информатор“ сугерисао могућност превремених избора. „Српска напредна странка је спремна и за парламентарне изборе и да се на том нивоу провере снага, легитимитет и поверење које свака странка ужива код грађана. Пред нама су велики изазови. Позивам вас да их превазилазимо радећи као један, сви заједно, за нашу Србију“, написао је Вучић у поруци чланству СНС.

Питање је само шта ће, након бројних изјава да Влада функционише добро и да се реформе спроводе, бити наведено као главни разлог и непосредни повод за расписивање избора. То би могао бити чврст став министра Бранка Ружића из СПС да нема намеру да поднесе оставку и након што га је Вучић жестоко прозвао и поручио му да „из Владе могу да иду сви којима се не свиђа шта ради држава“. Окидач за изборе могло би бити и повлачење из процедуре Нацрта Закона о раду и несугласице између министра привреде Саше Радуловића и малтене целокупне владајуће коалиције и чланова Владе.

Јасно је, процедурално, да до ванредних парламентарних избора воде три могућа пута – оставка премијера, изгласавање неповерења Влади у парламенту и ескалација кризе унутар владајуће коалиције која рад Народне скупштине чини немогућим. Будући да су Ивица Дачић и социјалисти против избора, тешко је веровати да ће премијер поднети оставку. Мало је вероватно да би пут до ванредних парламентарних избора могло бити и изгласавање неповерења Влади у парламенту, јер такав захтев није ни поднет.

Најлакши пут до избора је да Влада усвоји образложени предлог за распуштање парламента и да га проследи председнику Републике Томиславу Николићу, који би расписао изборе. Пре тога неопходно је да Вучић разговара са Дачићем како би се утврдио и редослед процедуралних потеза до званичног расписивања избора. Све то мора да буде завршено до 29. јануара, како би стартовала најкраћа могућа кампања од 45 дана.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Ипак избори

* Обавезна поља