galenika-dacicБЕОГРАД – Да би куповали лекове из „Галенике“ по повлашћеним ценама, веледрогерије су новац давале СПС-у.

Како смо сазнали, постоје људи који су били посредници у овом послу и који су пред истражним органима сведочили о томе да су новац давали функционерима странке Ивице Дачића.

Један од њих испричао је полицији да је Владану Милићевићу, бившем члану Извршног одбора СПС, у пролеће 2010. године предао 15 милиона динара у кешу.

– Такав је био договор. Да бисте лекове куповали по повлашћеним ценама, морали сте новац да дате неким људима. Тако сам једном 15 милиона динара однео Милићевићу испред седишта СПС на Студентском тргу – испричао је овај сведок.

Бацковић: За „Галенику“ крив менаџмент

Бивши председник УО „Галенике“ Дејан Бацковић је јуче за „Блиц“ поновио да није одговоран за пропаст фирме, већ да је то био процес који је трајао 10 година.

– Све што се тиче пословања „Галенике“ радио је менаџмент. Мимо УО нису могле да се одобре јавне набавке преко три милиона динара, али то се односило на спонзорства спортских клубова, донације… Али то нема везе с пословањем. То и врапци на грани знају – тврди Бацковић. На питање да ли је тачно да је он одобрио јемство „Велефарму“, који је био дужник „Галенике“, он каже: „Не верујем, ништа о томе не знам. То исто спада у домен пословања.“ О томе да је новац из фармацеутске компаније одлазио на рачун СПС-а, Бацковћ каже:

– Молим вас, скандал је да неко то тврди. То нема везе са здравом памећу.

Да је СПС кључни актер у черупању ове фирме потврђује и истрага о умешаности директора те странке Дејана Бацковића, која је, како сазнаје „Блиц“, завршена.

Сумња се да је „Галеника“ само у послу с „Велефармом“ у време док је он био председник УО оштећена за више од 70 милиона евра.

– Сумња се да је Огњеновић, по налогу Бацковића, „Велефарму“ испоручивао огромне количине лекова без икаквих средстава обезбеђења. Тако је „Галеника“ била изложена огромном ризику јер потраживања нису исплаћивана у року, већ меницама, што је представљало додатни трошак за компанију која се све више задуживала код пословних банака – прича извор нашег листа. Како објашњава, ни Огњеновић ни Бацковић ништа нису урадили да то промене и да обезбеде ликвидност. Притом, обојица су имала сазнања да „Велефарм“ тоне и нису урадили ништа да спрече испоруку лекова.

– Године 2011, када је постало очигледно да „Велефарм“ не може да врати дуг, Огњеновић и Бацковић, који је био и члан УО „Велефарма“, потписују уговор о јемству за кредит од 2,2 милиона евра који је ова фирма узела од Банке Интезе. Банка је новац исплатила, али како „Велефарм“ није могао да враћа новац, дуг је „Галеника“ преузела на себе, и то одлуком Владе Србије.

– Бацковић је чак пристао да изврши повраћај меница „Велефарму“ које је фармацеутски гигант добио за испоручене лекове и наложио стручним службама да врате око три милиона евра, чиме је директно оштећена „Галеника“ – каже наш извор.

Директор СПС, иако је имао све информације о томе да је „Велефармов“ дуг „Галеници“ преко 70 милиона евра, није о томе обавестио остале чланове УО, који су могли да донесу одговарајуће обавезујуће одлуке.

Бацковић је до сада два пута саслушан у полицији у својству грађанина и једном, пре шест месеци, у Специјалном тужилаштву као сведок.

Владана Милићевића, кога је сведок поменуо у исказу, нисмо успели да добијемо.

Бацковић у „Галеници“ на предлог Ружића

Дејан Бацковић је дошао у Управни одбор „Галенике“ на предлог Бранка Ружића. „Блиц“ је дошао до факса који је Ружић послао тадашњој директорки РЗЗО Светлани Вукајловић с телефона Социјалистичке партије Србије. Ружић је навео да Бацковића за тај посао препоручују то што се био саветник у више привредних субјеката, директор предузећа „Магиб“, члан УО Привредне банке АД Панчево, извршни секретар Председништва ГО СПС и директор Стручне службе ГО СПС.

Дачић – „Галеника“ није финансирала СПС

Ниједан динар из „Галенике“ није уплаћен Социјалистичкој партији Србије, каже за „Блиц“ премијер и лидер СПС Ивица Дачић. Он додаје да свако ко је крив треба да одговара и да ту нема разлике да ли је реч о партијским људима или не.

Током истраге малверзација везаних за „Галенику“, истрага је дошла до сазнања да су веледрогерије новац давале функционерима СПС како би куповали лекове по повлашћеним ценама.

Дачић каже да је лако проверити да ли је иједан динар легао на рачун или је дат партији.

– Напада се СПС, а друге странке су се финансирале на разне начине. Никада нисам рекао немојте да процесуирате неког, јер је члан партије и тај мој став је свима познат. Никада се нисам мешао у истраге и никада нисам тражио да неко буде амнестиран кривице јер је члан било које партије – поручује Дачић.

Немања Ненадић из Транспарентност Србија каже за “Блиц” да злоупотребе на релацији ЈП – партија никада нису директне. На различите начине се новац прелива кроз кампање до запошљавања у време кампање.

– Код нас још никада није било истраге која би тачно утврдила незаконито финансирање странака новцем ЈП, и то је зачуђујуће јер се током сваке кампање то понавља. Ми сада улазимо у нови изборни процес, а да тај види злоупотребе јавних ресурса, није још ниједном до краја истражен – поручује Ненадић.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Милиони из „Галенике“ завршавали у СПС-у

* Обавезна поља