putin-evroazijaМОСКВА – Руска стана предлаже колегама из Европске уније стварање зоне слободне трговине између ЕУ и Евроазијским економским савезом, који формирају Русија, Белорусија и Казахстан, саопштио је председник РФ Владимир Путин после самита ЕУ-Русија.

Осим тога, говорећи о односима са Украјином, руски лидер је рекао да Кијев може да поштује европске вредности и истовремено сарађује са Евроазијским савезом, а кредити Москве Украјини или смањење цене гаса не зависе од конкретне власти.

„То је зато што желимо да подржимо украјински народ“, рекао је Путин.

Европска и евроазијска интеграција могу да се допуњују

Процеси европске и евроазијске интеграције не противрече један другом и могли би се допуњавати, изјавио је председник РФ Владимир Путин на прес-конференцији у Бриселу после завршетка самита ЕУ-РФ.

„Оба интеграциона модела су изграђени на сличним принципима и опиру се на норме СТО и могли би подстаћи раст узајамне робне размене“, рекао је председник. Он је додао да су стане у току самита размениле и мишљења на тему „Источног партнерства“ и изразиле заинтересованост за стабилност и напредак земаља, које су заједнички суседи и Русије и ЕУ. „Потребно је да заједно радимо на изградњи јединствене Европе“, истакао је Путин.

Источно партнерство је пројекат Европске уније, чији је циљ развој интеграционих веза са земљама бившег СССР-а.


Извор: Глас Русије

Оставите коментар

Оставите коментар на Европске и евроазијске интеграције могу да се допуњују

* Обавезна поља