sasa radulovic aloБЕОГРАД – Министар привреде у оставци Саша Радуловић у образложењу своје оставке навео је да је „главни кочничар свих реформи био и остао кабинет првог потпредседника“.

Образложење оставке министра Радуловића објављен је данас, у целости, на сајту Министарства привреде. Радуловић је председнику Владе Србије образложење о оставци, као и разлоге због којих се одлучио да је поднесе, доставио 24. јануара.

У документу, након резимеа плана реформи које је сачинио скупа са министром финансија Лазаром Крстићем а које су представљале основ за економску политику реконструисане Владе, Радуловић истиче да „ниједна од ових реформи није спроведена“.

„Пакет мера економске стабилизације је потпуно промашен. У његовој изради није учествовала ни Влада као колективно тело, ни Министарство привреде. На њему је радило Министарство финансија и кабинет Првог потпредседника“, наводи Радуловић и додаје да он, из протеста, није био присутан на јавној седници Владе на којој је представљан овај пакет јавности.

Уз оцену да је донети буџет за 2014. годину неодржив, „у деловима неозбиљан и ни приближан ономе што је Србији потребно“, Радуловић наводи да „без икаквог писаног документа, само на основу усмених информација из треће руке, очекујемо три милијарде евра од УАЕ“.

Радуловић је, између осталог у детаљно образложеним разлозима за своју оставку, навео и да је претходни министар финансија и привреде остао део Владе и активан део кабинета Првог потпредседника Владе, и да су „пуно поверење у арапска, кинеска, руска, белоруска и друга чуда, нетранспарентне уговоре, субвенције, и све остале пропале политике претходног министра, изгледа једина политика на коју се заиста и искрено рачуна.“

„Људи из кабинета Првог потпредседника су директно учествовали у фијаску око Вршачких винограда“, наводи Радуловић и додаје да су „директно из кабинета и без знања Министарства привреде, ишли налози директорки Фонда за развој да скида блокаде за поједине тајкунске фирме.“ У том контексту навео је и „штетан тајни уговор Републике Србије, ЈАТ-а и Етихада, а посебно његова ванституционалну имплементацију“.

Противљење реформама од стране кабинета Првог потпредседника Владе је најозбиљније почело почетком децембра, наводи Радуловић, када је Министарство привреде, након спроведене јавне расправе, упутило предлоге Закона о приватизацији и измена Закона о стечају Влади Србије на усвајање. Незаказивањем ванредне седнице на којој би се расправљало о овим законима, „практично су и закочене реформе“.

Најава коначног одустајања од реформи и изласка на изборе био је ничим изазван неформални састанак одржан у понедељак 20. јануара 2014. године, у облику „колегијума Социјално економског савета, који не познаје нити Закон о Социјално економском савету, нити Пословник о раду овог тела, наводи Радуловић. Фарсом са тим нарученим састанком и нарученим протестима сидиката, жели се створити привид широког противљења реформама“.

За протесте синдиката због најављених измена и допуна Закона о раду, Радуловић је написао да је „више него јасно да усиљени синдикални протести мале групе синдикалних и партијских активиста не могу бити разлог за неусвајање закона, већ само изговор и параван за прикривање недостатка политичке воље и жеља за одржавање блата у коме као друштво пропадамо.“

За Србију постоје два пута – један је пропала економска политика субвенционисања, корупције, партијског запошљавања, самовоље појединаца, пљачкашке приватизације, паразита који живе на леђима друштва и други, много тежи, пут одговорности, напорног рада, домаћинског понашања, пристојности, институција система, закључак је, и порука у образложење разлога због којих је министар привреде Саша Радуловић поднео оставку.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Кабинет првог потпредседника кочничар реформи

* Обавезна поља