Митинг у здания Верховного совета КрымаСИМФЕРОПОЉ, Украјина – Најмање једна особа је данас погинула, а 20 је повређено у сукобу присталица и противника нове украјинске власти код зграде локалног парламента Крима у Симферопољу, на југу Украјине.

Према најновијим информацијама, најмање једна особа је преминула, највероватније од последица срчаног удара, током сукоба код код зграде локалног парламента Крима у Симферопољу, на југу Украјине.

Агенције су прво јавиле да је човек прегажен у стампеду, а потом се огласило Министарство здравља које је навело да на телу старијег човека нису уочене повреде.

Супротстављене групе демонстраната се ударају песницама и гађају једни друге каменицама и боцама, при чему полиција и лидери оба скупа покушавају да спрече масовније туче тако што ће одржати групе физички одвојенима.

Извештач агенције Итар тас наводи и да се у близини Врховног совјета Крима догодила експлозија, не наводећи да ли је том приликом неко повређен, а додао је и да група демонстраната покушава да уђе у ту зграду, у којој се тренутно одржава ванредни састанак о политичкој ситуацији у Украјини.

На једном митингу учествују становници Крима који од уторка захтевају од руководства да не признају нову државну украјинску власт, а на другом представници кримских Татара, који подржавају смену власти у Украјини.

РИА Новости наводи да су припадници полиције са тешкоћама контролисали ситуацију код зграде парламента, где се окупило приближно неколико стотина противника нове власти, као и најмање 2.000 кримских Татара, док је Итар тас, у међувремену, јавио да су се припадници милиције повукли од зграде парламента.

Руска државна агенција јавила је да код зграде скупштине у Симферопољу оштро сукобљавање учесника два митинга траје већ неколико сати и да их је у почетку делио малобројни кордон полиције.

Противници власти у Кијеву чији учесници носе заставе Крима и Русије узвикују „Одбранићемо Крим”, „Русија, Русија”, док учесници другог митинга – међу којима је много присталица „меџлиса” (непризнатог парламента) кримских Татара, узвикују „Крим није Русија”, „Украјина, Украјина” и „Алах је велики”.

Према изјави представника организације „Руско јединство” Сергеја Аксјонова, „људи су се окупили да заштите своју историју, свој језик и своју културу”.

За то време, у скупштини се решава питање о одржавању седнице кримског парламента, којем се категорички противи лидер митинга кримских Татара Рифат Чубаров, наводи Итар тас.

Са формирањем бившег ШСР-а 1922. године Крим је био аутономна република у саставу руске социјалистичке федеративне републике РСФСР, а 19. фебруара 1954. је Кримска област на иницијативу генералног секретара Комунистичке партије (КПСС) Никите Хрушчова предата Украјинској Совјетској Социјалистичкој Републици (УССР).

Приближно 200.000 кримских Татара је на основу одлуке Државног комитета за одбрану СССР-а из 1944. године, по указу Јосифа Висарионовича Стаљина било депортовано под оптужбом за издају у земље Средње Азије, претежно у Узбекистан, Таџикистан, Туркменистан и Киргистан.

По истом указу, са Крима су депортовани и многобројни Јермени, Бугари и Грци.

Повратак Татара на полуострво започео је 1989 и има их више од 250.000 од приближно два милиона становника на Криму.

 

Путин наложио тестирање борбене готовости руске војске

МОСКВА – Председник Русије Владимир Путин данас је наложио одржавање хитне војне вежбе како би се проверила борбена готовост руских оружаних снага на западу те земље, а министар одбране Сергеј Шојгу изјавио је да Русија предузима мере у циљу обезбеђења руске Црноморске флоте стациониране на Криму, пренеле су руске агенције.

Агенција Интерфакс је цитирала руског министра одбране Сергеја Шојгуа, који је објавио: „У складу са наређењем председника Руске федерације, снаге Западног војног округа су данас у 14 сати (по локалном, а 11 по средњеевропском времену) стављене у стање готовости”, пренео је Ројтерс.

„Пажљиво пратимо оно што се дешава на Криму, шта се дешава око Црноморске флоте”, рекао је Шојгу и нагласио да Русија „предузима мере које би гарантовале безбедност објеката, инфраструктуре и арсенала у Црноморској флоти”, пренела је агенција РИА Новости.

Шојгу је најавио да ће вежбе трајати до 3. марта и да ће се обављати у две фазе, уз учешће 150.000 војника.

У другој фази учествоваће руска Северна и Балтичка флота.

Путин је наложио проверу способности војних јединица са запада Русије за деловање у кризним ситуацијама које представљају претњу војној безбедности земље, и за деловање против претњи антитерористичког, санитарно-епидемиолошког и техногеног карактера, навео је Интерфакс.

Русија се на западу граничи са Украјином, у којој је након тромесечне кризе опозван председник Виктор Јанукович, а власт су преузели привремени органи.

СБУ информише Русију, УН и САД о ситуацији на Криму

КИЈЕВ – Украјинска служба безбедности (СБУ) од данас ће редовно информисати Русију, Уједињене нације и САД о ситуацији на Криму, где су избили сукоби присталица и противника нових украјинских власти.

То је саопштио директор СБУ Валентин Наливајченко на састанку са специјалним изаслаником УН Робертом Серијем.

Наливајченко је истакао да је веома важно да све сталне чланице Савета безбедности УН – Русија, САД, Британија, Француска и Кина – буду гаранти територијалног интегритета Украјине.

Како је пренела агенција Итар тас, Наливајченко је затражио од Серија да даноноћно прати ситуацију на Криму.

Он је навео да је територијални интегритет Украјине основни фактор решавања свих безбедносних питања под покровитељством УН.

Парламент Крима не разматра отцепљење од Украјине

КИЈЕВ – Председник Врховног савета Крима Владимир Константинов демантовао је да ће данас на ванредној пленарној седници бити постављено питање отцепљења Крима од Украјине.

„У кримском парламенту није покренуто питање повлачења Крима из Украјине. То је провокација усмерена на дискредитовање Врховног савета аутономије. Крим је наш заједнички дом”, наведено је у саопштењу Константинова, пренели су руски медији.

Прошлог четвртка Константинов је у Државној думи у Москви рекао да би кримски парламент могао да покрене питање отцепљења од Украјине, у случају смене легале власти у Кијеву.

Он је данас навео да ће бранити аутономију Крима и да су лажне медијске информације о томе да парламент данас расправља о отцепљењу.

Константинов је нагласио да власти на Крима чине све што је потребно да би сачували аутономију, политичку и економску стабилност, међунационални споразум, да би спречиле насиље и екстремизам на полуострву.

Русија: Украјински екстремисти подстичу верске тензије

МОСКВА – Руско Министарство спољних послова је данас саопштило да украјински екстремисти „намећу своју вољу” и подстичу верске тензије након опозива председника Виктора Јануковича, с обзиром на дубоке поделе између украјинске и руске православне цркве.

У саопштењу се наводи да је свештеницима Руске православне цркве у Украјини прећено и да је имовина те цркве угрожена, пренео је Ројтерс.

Министарство је упозорило да би тензије могле да узрокују „још већи раздор у украјинском друштву”.

НАТО подржао суверенитет Украјине

БРИСЕЛ – Министри одбране земаља чланица НАТО саопштили су данас током састанка у Бриселу да подржавају суверенитет и територијални интегритет Украјине и да ту земљу доживљавају као партнера.

Суверена, независна и стабилна Украјина, чврсто посвећена демократији и владавини закона је кључ евроатлантске безбедности, поручили су у саопштењу са скупа који је данас почео у седишту НАТО.

Они су нагласили да са Украјином имају добро развијен партнерски однос у оквиру заједничке комисије Украјина-НАТО, која ће се састати сутра на маргинама министарског савета у Бриселу.

Сличне изразе подршке суверенитету Украјине упутио је раније данас генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен уочи почетка дводневног заседања.

Ни министри ни Расмусен нису данас директно коментарисали подизање борбене готовости и маневре руских трупа на граници са Украјином, као ни спекулације да би Русија могла да интервенише у сукобу између прозападно оријентисаних власти у Кијеву и махом проруски расположених грађана на истоку земље.

Аваков: Јанукович поштеђен хапшења

КИЈЕВ– Вршилац дужности министра унутрашњих послова Украјине Арсен Аваков, рекао је данас да је свргнути украјински председник Виктор Јанукович поштеђен хапшења како би се ситуација у земљи држала под релативном контролом.

„Полиција и структуре снага безбедности примиле су информације од мене и шефа украјинске службе безбедности Валентина Наливајченка да ураде све што могу да спрече сукобе са локалним становништвом”, рекао је Аваков новинарима а пренела руска агенција Итар-Тасс.

Он је рекао да се једна група изасланика из украјинске скупштине налази на Криму и додао „учинићемо све да сва питања решимо кроз дијалог”.

Аваков је позвао снаге министарства унутрашњих послова да спрече сукобе између проруских снага и снага које су за тешњу интеграцију са Европом као и група као што су Татари са Крима.

„Ово није позиција слабости. Зато и нисмо одлучно деловали када је у питању Виктор Јанукович, јер смо желели да ситуацију одржимо стабилном и не дамо повод суседној држави”, рекао је Аваков.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Прва жртва на Криму

* Обавезна поља