evroazijski-centar-beograd-1БЕОГРАД – У просторијама Руског дома у Београду одржана је евроазијска конференција на којој је отворен „Евроазијски комуникациони центар Србије“, који представља званичну испоставу истоименог центра из Москве.

Иначе, његови оснивачи су новинска агенција РИА Новости, односно нова компанија „Русија Данас“, као и политиколошки институт „Север-Југ“, а главни циљ оснивања поменутог „Евроазијског комуникационог центра Србије“ се састоји у целовитом и свеобухватном информисању домаће јавности о евроазијским интеграцијама.

Осим тога, тај центар ће се бавити израдом сопствених анализа и давањем подршке оним снагама у друштву које се залажу за учешће Србије у евроазијским интеграционим процесима. Међутим, ни на томе се неће исцрпети све активности српског огранка „Евроазијског комуникационог центра“, зато што ће он поред осталог да организује културне манифестације и музички фестивал под називом „Звуци Евроазије“, као својеврсни пандан фестивалу „Егзит“.

Дакле, на представљању новог комуникационог центра у Београду, у фокусу излагања свих говорника су биле евроазијске интеграције, па би стога требало у најкраћем објаснити у чему се заправо оне састоје. Наиме, ради се о томе да ће почетком 2015. године профункционисати Евроазијски економски савез, ког ће засад чинити Русија, Белорусија и Казахстан, а с обзиром да је широм отворен за све заинтересоване државе, и друге земље су већ изразиле чврсту намеру да се прикључе том савезу. Сврха таквог обједињавања се састоји у успостављању економских веза и повећању конкурентности земаља-учесница, што једноставно значи јачање привреде и подизање животног стандарда.

Како се још могло чути на оснивачкој конференцији „Евроазијског комуникационог центра“, ни Србију нико не спречава да потпише са евроазијском економском комисијом меморандум о сарадњи, а новоосновани центар ће пружати све потребне информације да би Србија могла донети правилну одлуку.

Такође, још је речено и то да није довољно да само елите буду упознате са током и значајем евроазијских интеграција, већ је суштински важно да са њима буду упознати и широки слојеви друштва, а посебно представници бизниса и млађа популација. Свима њима је потребно једноставним језиком објаснити предности приступања Евроазијском економском савезу, а у томе ће им помоћи овај Центар чије ће седиште бити управо у Руском дому у Београду.

Веома је битно нагласити да се при том не ради ни о каквом обнављању Совјетског савеза, већ је то сасвим нови пројекат, отворен за све, који може постати темељ економске суверености за многе земље.

Како је између осталог нагласио директор московског Евроазијског комуникационог центра Алексеј Пиљко, наредних неколико година ћемо бити сведоци великог пораста интересовања за Евроазијски економски савез, па ће зато овај Центар радити пуном паром да би медијски пропратио источне интеграције, како би оне биле разумљиве и оним државама које у њима учествују, као и онима које желе сарађивати са Евроазијским савезом на партнерским основама. Наравно, нема никакве сумње да би међу тим земљама могла наћи своје место и Србија, уколико исправно препозна свој интерес, а нови комуникациони центар је зато и створен да би помогао у томе.


Извор: Глас Русије

Оставите коментар

Оставите коментар на Евроазијски комуникациони центар у Београду

* Обавезна поља