костуница-избориУ седишту Демократске странке Србије одржана је седница председништва странке, на којој је, како незванично сазнајемо, Војислав Коштуница дао оставку са места председника.

– Ово је тренутак када странка први пут у својој историји не улази у Скупштину Србије. Зато је моја обавеза да се повучем и поднесем неопозиву оставку на функцију председника Демократске странке Србије. За Србију сам учинио све што сам могао и што ми је дужност налагала – наводи се у изјави Коштунице за агенцију Бета.

“Блиц” незванично сазнаје и да ће се са функције повући и Александар Никитовић, члан Политичког савета ДСС и некадашњи шеф Коштуничиног кабинета у периоду док је био премијер.

Како је новинарима после седнице Председништва рекао председник Омладине ДСС-а Драган Даничић, то тело је једногласно одлучило да до изборне скупштине в.д. председника странке буде досадашњи потпредседник Александар Поповић.

Даничић је рекао и да ће изборна скупштина ДСС-а бити одржана након избора у Војводини.

Коштуница је у својој оставци оценио да је ДСС на мартовске изборе „једина изашла са програмом, како политичким тако и економским, који је требало да омогући привредни опоравак и развој земље, заштиту државних и националних интереса, као и очување културног и духовног идентитета српског народа“.

„Тај српски глас, у чијој су основи наш добро познат критички став према европским интеграцијама и идеја политичке неутралности, изборном вољом грађана више неће моћи да се чује у Скупштини Србије. Апослутна већина је на изборима одлучила да Србија пође путем који прети да је претвори у неку врсту колоније Вашингтона и Брисела, и да угрози њену слободу“, оценио је он.

Према његовим речима, такав положај Србије неминовно ће проузроковати њено даље комадање, пропадање српске привреде, пораст незапослености и пад у дужничко ропство.

„Скоро половина бирачког тела која није изашла на изборе подржала је, посредно и прећутно, овакву политику, засновану на громогласно понављаним лажним обећањима током кампање у коју су уложена огромна средства, и која је била обележена отвореним претњама, застрашивањем и подмићивањем бирача“, навео је председник ДСС-а.

Коштуница је додао да је странка у таквим околностима урадила све што је било у њеној моћи, под условима који су били крајње ненормални и заправо немогући.

„Ипак, ако се српски глас не буде чуо у Скупштини Србије, има наших представника у Скупштини Београда, као и у скупштинама других градова и општина“, навео је председник ДСС-а.

Додао је да странка треба да „сачува себе, своју организацију и своју политику за нека будућа времена, у којима ће, нажалост, и Србији и народу бити још много теже“.

„Србији ће тада глас Демократске странке Србије, и глас других који са нама деле бригу о будућности Србије, бити још потребнији“, навео је Коштуница.

Према његовим речима, имао је част да током 22 године предводи странку која је учинила много за добробит Србије.

„Док је ДСС била на власти донет је Устав, земља се определила за војну неутралност, започет је привредни опоравак, стабилизоване су институције, ослобођени медији, а животни стандард грађана био у осетном успону. Било је, наравно, и неуспеха, а најтежи је свакако непрелазак цензуса на управо завршеним изборима“, навео је Коштуница.

Председник ДСС-а је захвалио свима који су са њим сарађивали у странци и оценио да су се доследно борили за остварење државотворних циљева и демократских вредности, опстајући и после најтежих искушења.

Почела седница Председништва ДСС

У седишту Демократске странке Србије заседа Председништво те странке, а тема је повлачењу Војислава Коштунице са места председника странке.

Седница Председништва затворена је за медије, а у страначке просторије у Улицу Браће Југовића у Београду стигли су функционери ДСС, међу којима Слободан Самарџић, Милош Алигрудић, Александар Поповић, Дејан Михајлов, Небојша Бакарец, Андреја Младеновић…

Исход седнице Председништва испред седишта ДСС чекају медијске екипе, а портпарол странке Петар Петковић рекао је кратко новинарима да је седница затворена за јавност, а да ће по завршетку седнице о њеном исходу јавност вероватно бити обавештена путем саопштења.

Медији данас пишу да ће Коштуница поднети оставку након дебакла његове странке која на републичким изборима није прешла цензус.

Потпредседник Извршног одбора Живота Старчевић раније данас је објаснио да се не ради о оставци, већ да ће Коштуница данас пренети ингеренције на потпредседника странке Александра Поповића.

ДСС је на изборима за републички парламент добио 4,24 одсто гласова, док је у Скупштини града Београда обезбедио учешће освојивши 6,39 одсто.

Коштуница је након саопштавања резултата избора рекао да није задовољан таквим исходом који је разочаравајући, али да је задовољан што ће странка имати одборнике у Скупштини града Београда.

Одлази и Никитовић

Војислав Коштуница подноси данас оставку на место председника Демократске странке Србије, а како “Блиц” незванично сазнаје са функције ће се повући и Александар Никитовић, члан Политичког савета ДСС и некадашњи шеф Коштуничиног кабинета у периоду док је био премијер.

Седница Председништва ДСС почиње у 15.30 у седишту странке и биће затворена за јавност.

Коштуница би, према незваничним најавама требало да поднесе оставку и да руковођење странком до Изборне скупштине препусти потпредседнику Александру Поповићу.

Коштуничином оставком, у оставци би, практично били и сви чланови Председништва странке.

Спекулише се, такође, да би страначки ангажман могли да прекину још неки људи блиски Коштуници, попут Дејана Михајлова, а Небојша Бакарец, члан Председништва и ИО ДСС отворено је и рекао за “Данас” да без Коштунице на челу ДСС не види ни себе у странци.

Чланови овог страначког органа које смо контактирали нису желели да коментаришу најаву Коштуничине оставке, нити могућег одласка Никитовића, а портпарол Петар Петковић није одговарао на телефонске позиве.

Коштуница са лидерске позиције у ДСС, на којој је од оснивања странке, одлази после 22 године, након тешког пораза на изборима 16. марта. У досадашњем сазиву српског парламента ДСС је имао 18 посланика, али након што на изборима на којима су освојили 4,24 одсто гласова и нису прешли цензус, убудуће ће деловати као ванпарламентарна опозиција.


Извор: Блиц, Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Одлазак Војислава Коштунице

* Обавезна поља