maja-gojkovic-1БЕОГРАД – Маја Гојковић запослила је у скупштинској служби за финансије Љубицу Капор (58), која је неколико дана потом ухапшена у случају “Галеника”.

Љубица Капор, некадашњи руководилац за управљање финансијским средствима “Велефарма”, да није ухапшена обављала би посао на месту начелнице за буџет, финансијско-рачуноводствене и послове јавних набавки.

Како “Блиц” сазнаје, службени телефон је добила у четвртак, 22. овог месеца, а приведена је три дана касније.

Извор “Блица” преноси да је Капор виђана у парламенту у последње време и јавна је тајна да је запослена у кабинету председника Скупштине. Међутим, њен уговор није доступан јавности.

„Блиц“ је јуче покушао да добије званичну потврду о запослењу Капорове. Међутим, у Генералном секретаријату Скупштине није било могуће добити одговоре на питања где је запослена Капор и да ли су у тренутку њеног запошљавања вршене било какве провере да ли је подобна за функцију. “Блиц” се позвао на Закон о доступности информација од јавног значаја, и то на члан 16 став 1 Закона, по коме је орган власти дужан да уколико поседује информације одговори одмах без одлагања.

Ухапшена Капор у Скупштини је требало да се, осим финансијама, бави и јавним набавкама и анализом закона, предлога закона, припремом и организовањем седница радних тела, израдом извештаја и припремом аката и амандмана на предлоге закона, као и другим стручним и административним пословима за потребе скупштинских одбора.

Несуђена начелница за скупштинске финансије ухапшена је у осмочланој групи која се терети да је махинацијама оштетила “Галенику” и прибавила имовинску корист “Велефарму” у износу од 75 милиона евра. Осим Капорове, која је и у „Велефарму“ управљала финансијским средствима, из ове компаније ухапшени су и бивши генерални директор и председник УО “Велефарма” Драгољуб Вучићевић (66), помоћник генералног директора за економске послове “Галенике” Драган Шебрек (56) и директорка рачуноводства “Велефарма” Татјана Вучетић (57).

Против ухапшених полиција је поднела кривичну пријаву због сумње да су од 2008. до краја 2012. године оштетили “Галенику” за више од 75 милиона евра и за тај износ прибавили противправну имовинску корист за “Велефарм”, “Велефарм холдинг” а.д. и друга повезана правна лица. Као најзначајнија спорна активност осумњичених, у наведеном периоду означена је продаја производа, пре свега, лекова “Галенике” “Велефарму”. Свим ухапшенима је одређен притвор од 30 дана.

Маја Гојковић: Не познајем Љубицу Капор, није радила у мом кабинету

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић демантовала је данас информације да је Љубица Капор, која је ухапшена због малверзација у „Галеници“, запослена код ње у кабинету.

„Ту особу не познајем, нити сам икад чула за њу, нити је она икад радила у мом кабинету, нити је у поступку именовања за рад у мом кабинету“, саопштила је Маја Гојковић.

„Обавештавам вас да председник Народне скупштине не доноси одлуке и

решења о попуњавању радних места у Народној скупштини, нити ја, као председник Народне скупштине, имам икакве ингеренције над финансијама Народне скупштине, па самим тим не постоји никаква потреба за ангажовањем особе која би се бавила финасијама у мом кабинету“, истакла је Маја Гојковић.

Празнина

На интернет презентацији Скупштине на месту где треба да стоји име начелнице Љубице Капор јуче је била празнина. Такође, ни у такозваном електронском парламенту није било доступно решење о њеном постављењу.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Пре хапшења Капор запошљена у Скупштини

* Обавезна поља