dunja-mijatovicБЕОГРАД — Представница ОЕБС-а задужена за слободу медија Дуња Мијатовић критиковала је данас власти у Србији због покушаја цензурисања медијских садржаја на интернету.

Дуња Мијатовић је на конференцији посвећеној интернету, која се одржава у Стокхолму, позвала власти у Србији да негују нецензурисану дебату о питањима од јавног интереса, посебно у кризним временима, као што је ситуација са поплавама у региону.

„Дубоко сам забринута због навода да су сајтови и онлине садржаји били блокирани. То је јасно кршење права на слободу изражавања. Интернет је од суштинског значаја за слободан проток и приступ информацијама“, казала је она.

Према њеним речима, у временима кризе слободан проток информација је од виталног значаја, како би се људима омогућило да сами процене ситуацију.

Дуња Мијатовић је упозорила да је током ванредне ситуације у Србији било брисања целих сајтова са интернета, као и цензурисања појединих блогова и хапшења појединаца.

„Хапшење појединаца због блогова, коментара или других облика писања није прихватљиво. Оно има негативан утицај на опште стање слободе штампе у земљи и може довести до аутоцензуре. Позивам српске власти да ставе тачку на ово и престану да се мешају у рад он-лајн медија“, рекла је Дуња Мијатовић.

Она је поручила и да је њена канцеларија спремна да помогне властима у Србији у овој области.

(Бета)

СНС: Нисмо приметили притиске на медије током ванредне ситуације

Београд – Функционери владајуће Српске напредне странке нису приметили да је било икаквих притисака на извештавање медија током ванредне ситуације у Србији настале због поплава. Они то, између осталог, објашњавају за Данас тиме што су све време радили и обилазили поплављена подручја.

С друге стране, покрет „Удружени грађани за Србију“, организације цивилног друштва и појединци у Србији позвали су медије да објаве писмо блогера, твитераша, фејсбукаша и других грађана против цензуре у Србији напомињући да „цензура свакога дана постаје све важнија тема“.

Потпредседница СНС и министарка грађевинарства и саобраћаја Зорана Михајловић каже за Данас да не жели да коментарише наводе о цензури, јер не зна ништа о томе. „Нисам видела ништа пошто сам радила највише што сам могла последњих дана. Нека кажу ти који су притискани“, наводи Михајловићева.

И министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић наглашава за Данас да нема утисак да је било притисака на медије. „Ситуација је била таква да верујем да су медији добро проценили колико је важно испратити све и анимирати најширу јавност у правцу разумевања и солидарности са угроженим грађанима и ризицима по функционисање виталних инфраструктурних система и безбедности“, објашњава Јоксимовићева.

На, како каже, „злураде коментаре“, нема шта да изјави ни Братислав Гашић, министар одбране и потпредседник СНС. „Немам коментар на злураде коментаре несавесних појединаца. А шта сматрају притиском – благовремену информисаност? Да су им били затворени уласци у опасне зоне, рекли би да гушимо слободу медија. Како год да урадите, некоме не ваља“, наглашава Гашић за Данас.

Заштитник грађана Саша Јанковић подсетио је да је у Србији грађанима загарантовано право на слободу мишљења и изражавања и да је у Србији цензура забрањена Уставом. „Свако има слободу да буде критичан, да буде критизер, да буде оптимиста и песимиста, да верује или не верује, да подржава или оспорава, да ниподаштава, велича или буде равнодушан, да ћути или говори и да ставове и идеје слободно и јавно тражи, прима, даје, размењује и шири“, подсећа Јанковић.

У писму блогера, организација и грађана, који захтевају да власт престане са цензуром, наводи се да су за само неколико дана привремено онеспособљени блог „Друга страна“ и портал „Телепромптер“, а обрисан је цео блог Драгана Тодоровића на порталу „Блица“ након што је Тодоровић пренео текст у коме се наводе разлози за оставку Александра Вучића.

Министарство културе: Нисмо надлежни

Поводом тврдњи о цензури у медијима, у Министарству културе и информисања кажу за Данас да они немају надлежности да се мешају у уређивачку политику медија, већ да се то налази у надлежности регулаторних и саморегулаторних тела. „Узрок бројних проблема на медијској сцени, међу којима је и перцепција присуства цензуре, јесте непостојање одговарајуће законске регулативе која би обухватила све промене настале од када је донесен последњи медијски закон пре 11 година“, указују у Министарству и додају да ће усвајање медијских закона, који су у припреми, „створити боље предуслове за рад и функционисање медија“.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на ОЕБС критикује цензуру у Србији

* Обавезна поља