aleksandar-vucic-ljutБЕОГРАД – О продаји смедеревске Железаре се тренутно преговара са пет озбиљних компанија и ми ћемо платити свакоме ко је оспособи за нормалан рад, изјавио је данас премијер Александар Вучић након разговора с члановима клуба Привредник, којем је присуствовао и министар привреде Душан Вујовић.

Додајући да га је срамота кад прочита шта се све по новинама пише о тој теми Вучић је нагласио: „Не само да нећемо да добијемо ни долар, него ћемо дати огроман новац ономе ко то жели да узме“.

Према његовим речима та компанија држави производи губитак од 102 милиона евра годишње.

„Железара не постоји, она само прави минус. Ми бога молимо да некоме платимо ако треба, колико хоћете, и годишњи и двогодишњи губитак, само да то једном преузме и да у будућности то више немамо као губитак“, рекао је Вучић.

Констатујући да су разговори с привредницима његова обавеза премијер је навео да су данас на реду биле различите теме, али и решења која нуди влада.

„Дотакли смо се и пољопривреде, ратарства и сточарства и проблема са свињском кугом. Ситуација је тешка, али ствари ће се мењати на боље.

Почећемо ствари да померамо са мртве тачке“, навео је премијер.

Упитан да ли је са послодавцима разговарао о новом закону о раду Вучић је рекао да се већина њих залаже за доношње тог закона и да тој теми није било посвећено превише времена током данасњег састанка.

Душан Вуjовић: Tри групе захтева српских привредника

БEOГРAД – Mинистар привреде Душан Вуjовић изjавио jе данас после састанка са привредницима окупљеним у клубу Привредник да се њихови захтеви могу поделити у три групе – помоћ у производњи и извозу, промена мера економске политике и стварање предвидивих и стабилних услова пословања.

„Имате читав низ захтева коjи се односе на врло конкретне ствари коjе тренутно спутаваjу њихову могућност да извозе, да буду конкурентни, да користе могућности производње и извозе на европско тржиште и тржишта где Србиjа има специjалан приступ, а то укључуjе земље из царинске униjе“, рекао jе Вуjовић.

Према његовим речима, питања као што jе ограничен извоз због свињске куге ће бити решавана наредних дана.

Други блок питања, како jе рекао, односио се на оне ствари коjе се законима решаваjу и додао да привреднике брине проблем стечаjа, приватизациjа фирми коjе се налазе у реструктурирању, као и како побољшати функционисање на српском тржишту.

„И те ће ствари бити решаване законима и променама мера економске политике у мери у коjоj ми то можемо да урадимо наредних шест месеци до годину дана”, навео jе Вуjовић.

Tрећа група проблема односи се на дугорочниjе проблеме пословања, сви страни инвеститори, па и наши привредници траже стабилне и предвидиве услове, неке од тих ствари можемо да почнемо да радимо већ данас, али неке захтеваjу промене, не само закона и институциjа већ менталитета и начина на коjи функционише држава и цео систем, рекао jе он.

“Kада чуjете привреднике видите да постоjи огроман раскорак између закона и начина њихове примене”, оценио jе министар.

Истакао jе да ће се нови састанак са привредницима одржати до краjа августа до када ће привредници систематизовати своjе предлоге секторски и по темама.

Говорећи о новом закону о стечаjу, Вуjовић jе рекао да ће се њиме дати много већа улога повериоцима у именовању стечаjног управника и транспарентном и брзом спровођењу тог процеса.

“Не можемо ми законом да натерамо људе на убрзани стечаj, али можемо сигурно да имамо бољи резултат од овога коjи jе данас, а то jе да просечни стечаj траjе три године и више, то jе недопустиво и први ћорсокак коjи имамо’, рекао jе он.

С друге стране, закон о приватизациjи нуди могућност да се многе приватизациjе коjе су завршиле у ћорсокаку одатле изађу – или ће потражити излазак и нови живот или ће се суочити са стечаjем односно нестаjањем.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић нуди мираз уз железару

* Обавезна поља