nemcи-parlbgБЕОГРАД – Андреас Шокенхоф, Ханс Јоаким Фаленски и Јохан Вадепхул, посланици Бундестага из редова владајуће Хришћанско-демократске уније (ЦДУ), долазе 10. јула у дводневну посету Београду, сазнаје Данас у дипломатским круговима у Берлину. Према речима наших саговорника, очекује се да се међу главним темама разговора немачких парламентараца са званичницима Србије нађу питања попут „наставка Бриселског дијалога Београда и Приштине и унутрашњих реформи, нарочито у области владавине права“, као и односа Србије према Русији и гасоводу Јужни ток.

bodo veberБодо Вебер, виши сарадник Савета за политику демократизације из Берлина, коментарише за Данас да немачки парламентарци доласком у Србију настављају аранжман у вези са Бриселским дијалогом, који је прекинут због одржавања парламентарних избора у Немачкој и формирања нове владе и парламента.

„Верујем да ће немачки посланици у Београду инсистирати на томе да дијалог после дуже паузе настале због избора у Србији, државама Европске уније и на Косову, мора да добије нову динамику. Истовремено, имајући у виду чињеницу да је Шокенхоф оштар критичар Путинове Русије и руске интервенције у Украјини, верујем да ће наћи јасне речи о опрезном односу званичног Београда и посебном начину „паралелне дипломатије“ између ЕУ и „Евроазије“, закључује Вебер.

andreas-sokenhofАндреас Шокенхоф, високи функционер ЦДУ, странке канцеларке Ангеле Меркел, најпознатији је овдашњој јавности по представљању седам тачака које Немачка очекује да Србија испуни на путу ка ЕУ. Таква листа, подсетимо, укључује потписивање правно-обавезујућег споразума с Косовом који би био спроведен до краја преговора о чланству Србије у ЕУ.

Ханс Јоаким Фаленски, спољнополитички саветник фракције ЦДУ-ЦСУ у Бундестагу, протеклих година је у неколико наврата посетио Београд. Велику пажњу изазвала је његова изјава да је најважније да дође до нормализације односа Београда и Приштине, која би отворила пут за међусобно уважавање, што би касније укључило и српски пристанак на столицу Косова у УН.

Јохан Вадепхул је члан неколико одбора у Бундестагу који се односе на правосуђе, укључујући Одбор за законска питања и људска права, те Одбор за правила о процедури, имунитету и уставним питањима.

Штајнмајерова порука

Подсетимо, министар спољних послова Немачке Франк-Валтер Штајнмајер рекао је ове седмице да ће Немачка подржати Србију на њеном путу у ЕУ, али да неће смањивати услове и похвалио владу премијера Александра Вучића за одлучност да спроведе потребне реформе.

Говорећи на отварању панел-дискусије „Нови почетак према Бриселу – Србија на путу ка ЕУ“, Штајнмајер је поручио да пут ка ЕУ неће бити лак, да значи храброст, упорност, и да је важно да политика буде конструктивна у циљу мира и да мора бити иста споља и ка унутрашњости, јер су људи ти који треба да подрже процес европске интеграције, који је пун изазова.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Немци додају и Русе као услов

* Обавезна поља