skupstina AP KiMПосле дуже времена у Косовској Митровици је 10.09.2014. одржана седница Скупштине Аутономне покрајине Косова и Метохије (АП КиМ) на којој је још једном констатовано да је Бриселски споразум био велика грешка и превара, да је штетан за Србију и српски народ, да га спроводе само Срби и да већ увелико доприноси исељавању Срба са севера КиМ.

У закључцима са седнице наводи се да је циљ покушаја хапшења Славише Ристића и Стевана Вуловића застрашивање Срба на северу и њихово исељавање.

Наглашено је да су локални избори одржани по законима самопрокламоване државе Косово били штетни за српски народ и да су послужили само за признавање Тачијеве државе и додатни притисак на Србе.

Одборници су констатовали да је најављено формирање Заједница српских општина обичнна фарса која је имала за циљ да превари Србе на северу Косова и Метохије. Ако формално буде и формирана, та заједница, истакнуто је на седници, неће ништа значити српском народу, служиће само Приштини и биће у функцији даљег протеривања Срба са Косова и Метохије.

На овом заседању донети су следећи:

Закључци са Пете седнице Скупштине АП КиМ

1. Позивање и издавање налога за хапшење председника општине Зубин Поток, господина Славише Ристића и других од стране Еулекс полиције, због наводно извршених тешких кривичних дела, јасно и недвосмислено потврђује да је крајњи циљ да се преостали српски народ застраши и примора на исељавање са КиМ.

2. Посланици и руководство Скупштине АП Ким у више наврата су јавно исказали забринутост и неслагање са државним врхом Р. Србије  и међународном заједницом поводом постигнутог Бриселског споразума. Наиме, изнет је јасан став да је Бриселски споразум штетан за српски и остали неалбански народ, да је обавезујући само за српску сртану и да имплемтентација споразума значи исељавање Срба са КиМ. Као пример наше тврдње, треба навести тзв. Заједницу српских општина, чије се надлежности не знају и која до данашњег дана није формирана.

3. Неусвајањем закона о амнестији по Бриселском споразуму, од стране тзв. парламента Косова, остављен је простор тзв. институцијама Косова и међународној заједници за незаконито позивање, хапшење и притварање Срба и осталих неалбанаца, који су се борили за очување државе Србије на КиМ. Овакав сценарио је већ примењен и примењује се у Хрватској и БиХ са циљем да се Сери не би вратили на своја вековна огњишта.

4. Учествовање Срба и осталих неалбанаца на локалним и парламентарним изборима по законима тзв. Р. Косова није ништа друго до признање једнострано проглашене независности КиМ и додатно охрабрење албанских сепаратиста и терориста да даље застрашивање и прогон Срба врше кроз тзв. институције Косоца. Нажалост, у томе их здушно подржавају и активно учествују Еулекс мисија, неке међународне организације, амбасаде на КиМ, као и Срби који учествују у институцијама тзв. државе Косова.

5. Да би се од даљег прогона, застрашивања и незаконитог хапшења заштитио преостали српски народ на КиМ, позивамо све оне који су изабрани на лажним и монтираним косовским изборима (тзв. градоначелници, одборници, посланици) да поднесу неопозиве оставке и на тај начин дају свој допринос очувању државе Србије на КиМ и да прекину сваки вид сарадње са Еулекс мисијом, невладиним и другим организацијама које се залажу са потпуну независност Косова.

6. Од државног врха и институција Р. Србије захтевамо да пруже сваки вид подршке у помоћи својим грађанима, који су незаконито оптужени, ухапшени и притворени, да прекину даљу имплементацију Бриселског споразума и да престану са обманама, преварама и давањем лажних обећања сопственом народу и да не хапсе своје грађане и предају их на милост и немилост тзв. правосудном систему Косова, где правде за Србе нема.

7. Од председнице Народне скупштине Р. Србије захтевамо да распише локалне изборе на КиМ, у општинама где су одлукама Владе Репулике Србије нелегално распуштене скупштине општине и образовани привремени органи (Косовска Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић). Тиме би се омогућило поново успостављање локалних самоуправа по законима и важећем Уставу Р. Србије и прекинуло безвлашће и самовоља појединица који су на привремене функције дошли преко страначких органа и који своје позиције подређују личним и партијским интересима.

8. Позива се Уставни суд Р. Србије да што хитније спроведе и оконча поступак оцене уставности „Првог споразума о принципима који регулишу нормализацију односа“ између Владе Србије и Привремених институција самоуправе у Приштини од 19. априла 2013. године, односно да покрене и спроведе поступак по иницијативи за оцену уставности, како Закључка Владе којим је прихваћен Први споразум о принципима који регулишу нормализацију односа 05 бројх 02-3570/2213. од 22. 4. 2013. године, тако и одлуке Народне скупштине Републике Србије о прихватању извештаја о досадашњем процесу политичког и техничког дијалога са Привременим институцијама самоуправе у Приштини, уз посредовање Европске уније, укључујући и процес имплементације постигнутих договора од 26. априла 2013.

Подржава се подношење Иницијативе за покретање поступка за оцењивање уставности и законитости четири одлуке Владе Републике Србије од 10. 9. 2013. о распуштању скупштина општина Косовска Митровица, Лепосавић, Звечан и Зубин Поток.

9. Позивамо српски и остали неалбански народ на слогу, јединиство и потпуни бојкот тзв. институција Косова и да дају пуну подршку раду у функционисању скупштини АП КиМ као јединој легалног и легитимној институцији на КиМ, која је конституисана по законима и Уставу Републике Србије.

Косовска Митровица

10. 9. 2014.

Председник Скупштине АП КиМ

Добросав Добрић


Извор: Vesti.online, НСПМ

Оставите коментар

Оставите коментар на Закључци са Пете седнице Скупштине АП КиМ

* Обавезна поља