dolarМајк Хјуит, уредник економског блога DollarDaze.com одрадио је врло сложен посао и израчунао да светом кола 5,2 билиона готовине у доларској против вредности, а онај неопипљив део светског новца износи чак 75 билиона.

Узмемо ли у обзир процену да је на свету око 7,25 милијарди људи, може се покушати израчунати колико новца у готовини  светом циркулише.

Сав тај новац означава се изразом М0 залиха новца, а подразумева све новчанице и кованице на свету, био тај новац скривен по џеповима, чарапама или је у трезорима банака. Према подацима Федералних резерви САД-а, у јулу 2013. године вредност М0 залиха (америчких долара) била је 1,2 билиона долара. У бројкама би то изгледало овако: 1.200.000.000.000 долара.

Но, важно је имати на уму да је у оптицају више новца од оног који циркулише у готовини. Новац циркулише економским системом и тако умножава своју вредност.

Стога, осим укупне количине готовине, потребно је израчунати и додатне количине новца у оптицају (новац на текућим и штедним рачунима грађана, новац у фондовима).

Дакле, када бисмо сав светски новац равномерно расподелили свим људима, дошли бисмо до ове рачунице:

1) када би се сва светска готовина равномерно поделила свим људима на свету, свако би добио 717 америчких долара.

2) када би се свеукупан светски новац (неопипљив) једнако расподелио, сваки би човек добио приближно 10.344 америчка долара.


Извор: Дневно.хр

Оставите коментар

Оставите коментар на Када би се новац равномерно распоредио …

* Обавезна поља