SONY DSCМОСКВА – Снаге Ваздушно-космичке одбране Русије морају до 2021. године добити перспективне ударне системе, саопштио је командант Противваздушне и Противракетне одбране РФ генерал-мајор Андреј Демин.

„Поред система за извиђање и упозоравање о нападима из ваздуха и космоса, у плану је да до 2021. године буде завршена и конструкција ударних (ватрених) средстава Војске за ваздушно-космичку одбрану (ВККО) и да почне њихова серијска производња и испорука јединицама“ – рекао је Демин.

Он је нагласио да у овом тренутку основу ватрених средстава противваздушне и космичке одбране (ВКО) чине ракетни системи великог домета С-400 (Тријумф) и системи средњег домета С-300 (Фаворит), док се непосредна околина покрива ракетно-топовским системима Панцир-С.

Основна предност нових система биће аутоматизована обрада и пренос радарских информација, истакао је Демин. Према његовим речима, то ће значајно повећати оперативност система и смањити број борбених јединица.

„За пределе Крајњег Севера посебно актуелни биће аутоматске радарске станице које раде без људи. Биће смањени њихови габарити и маса, а повећана мобилност“ – истиче руски генерал.

„У складу са државним програмом наоружавања, планира се да армија добије више од 300 радара нове генерације. Већ 2015. године радиотехничком јединицама, које дежурају у зони одговорности око Москве, биће испоручено око 50 одсто нових радара и аутоматизованих система“ – саопштио је Демин.

Он тврди да ће руска ПВО и ПРО до 2020. године бити опремљене са 80 одсто нових радарских система и 100 одсто аутоматизоване.

У новембру прошле године војни концерн Алмаз-Антеј почео је тестирање перспективних елемената ракетног система С-500 за потребе Ваздушно-космичке одбране Русије.

А у августу ове године генерал Демин је рекао да ће први комплет перспективног зенитно-ракетног система С-500, формације пука, највероватније бити постављен да покрива центар Русије и Москву.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Први пук С-500 браниће Москву и центар Русије

* Обавезна поља