krim-glasanje 2МОСКВА – У Русији се данас одржавају регионални избори на којима ће гласати приближно 75 милиона бирача, а први пут после уједињења са том земљом, за избор локалних органа власти гласаће и грађани републике Крим и града федералног значаја Севастопоља, јавиле су руске агенције.

Изборна места биће отворена у свим регионима, изузев Ингушетије, и биће изабрани челници 30 од руских 85 региона, представници за 14 регионалних парламената и три градоначелника регионалних престоница – Благовешенску, Јужно-Сахалинску и Анадиру.

У 21 административном центру становници ће бирати одборнике скупштина, а парламентарни избори биће одржани и у главном граду Русије, Москви, где ће се први пут за последњих 11 година гласати искључиво по једномандатним изборним окрузима, наводи Итар-Тас.

Нова московска Дума (скупштина) имаће уместо досадашњих 35, 45 депутата, а аналитичари предвиђају да би поред Јединствене Русије и Комунистичке партије мандате могло да освоји до седам партија, као и неки независни кандидати.

У читавој Русији за гласање на изборима различитих нивоа и референдумима биће отворено 64.000 бирачких места.

Прва бирачка места почела су да раде још синоћ у најисточнијим регионима, у Магаданској области и на Камчатки, као и у Чукотки, где ће, између осталог бити изабрана скупштина и градоначелник Анадира.

Први пут отворена су бирачка места на Криму, на којем се бира 75 депутата скуупштине, и у Севастопољу где ће у градску скупштину бити изабрана 24 представника. У оба субјекта биће одржани и општински избори.

Вршилац дужности кримског председника Сергеј Аксјонов изјавио је да су отворена сва бирачка места и да је безбедност у потпуности осигурана.

Аксјонов је притом нагласио да после избора нико неће моћи да „паразитира“ на изјавама да ће „некако вратити Крим“, јер је „одлука (о уласку у састав Русије) коначна, без права на жалбу“, пренела је агенција РИА Новости.

„Код нас наступа нова страница историје“, казао је Аксјонов, који је први гласао на једном од бирачких места у Симферопољу, истичући да је гласао „за стабилност и ред“.

Житељи Крима и Севастопоља бирају регионалне парламенте и све локалне органе власти, након чега ће парламенти изабрати губернаторе у тим новим субјектима Руске Федерације, којој су се прикључили после референдума марта ове године на којима су се грађани изјаснили за иступање из Украјине и присаједињење Русији.

Због више временских зона, у Русији ће гласање трајати 21 сат, последња бирачка места биће затворена у 21 сат по московском (19 по средњоевропском) времену у Калињинградској области, где се бирају органи власти у неколико градова, рејона и села тог најзападнијег региона Русије.

Заменик председника Централне изборне комисије Леонид Ивљев рекао је да су ови избори рекордни по броју бирача.

Итар-Тас с наводи да ови избори могу да се назову генералном пробом пред изборе у Државној Думи (доњи дом федералног парламента) 2016, јер ће странке које победе фактички освојити право на учешће на федералним парламентарним изборима без додатних услова, будући да по недавним изменама закона могу да истакну своје листе и кандидате без сакупљања потписа, уз услов да имају мандате у Думи и регионалним скупштинама.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Регионални избори у Русији

* Обавезна поља