putin(2)Кинеске компаније су спремне да финансирају многе пројекте у Русији уз услове да уђу у управљачке органе пројеката и обрачуне у јуанима, изјавио је Владимир Путин.

На крају, према речима председника, „ми напуштамо диктат тржишта, где се читав робни проток нафте исказује у доларима, и проширујемо могућности коришћења националних валута: и рубље и јуана“.

Осим тога, Путин је нагласио да ће то допунски стабилизовати финансијско стање компанија.

Владимир Путин, у интервјуу агенцији ИТАР-ТАСС, саопштио је да не планира да покреће питање санкција према РФ на самиту Г20 у Аустралији 15-16 новембра, јер је то „бескорисно“. При томе, он је подвукао да је спреман да разговара на ту тему, коју он сматра геополитичком грешком Запада.

Крајем јула, ЕУ и САД, од појединачних санкција према одређеним физичким лицима и компанијама, прешле су на мере против сектора руске економије. Са своје стране, РФ је ограничила увоз хране из земаља које су њој увеле санкције.

Русија је спремна за катастрофални пад цена нафте и гаса. Економија земље може да издржи нови талас кризе, а влада разрађује различите сценарије како би испунила све социјалне обавезе и одржала еконимију земље, изјавио је за ИТАР-ТАСС Владимир Путин.

Према његовим речима, на рачун накупљених резерви положај Русије је мало повољнији у односу на одруге земље. Влада је спремна да отвори накупљене резерве у случају погоршања економске ситуације, с тим што ће средства бити уложена само у економски подстицај, а не просто на тренутно решавање проблема.

Владимир Путин: Земље које су увеле санкције Русији наносе штету међународним економским односима

Владивосток — Председник Русије Владимир Путин изјавио је да се нада да ће земље које су увеле санкције Москви схватити да оне наносе штету међународним економским односима.

„Ово је штетно и наравно да наноси штету и нама, али и САД такође, јер је реч о чињеници да се тиме поткопава целокупан систем међународних економских односа“, рекао је Путин у интервју агенцији Итар тас с уочи одласка на самит Г20 који почиње сутра у Бризбејну, у Аустралији.

Руски председник је рекао и да се, такође, нада да ће санкције „остати у прошлости“.

„Надам се да ће у коначном разум о овоме превладати, а прошлост ће бити прошлост“, навео је Путин.

Према његовим речима, санкције уведене Русији су „у супротности са принципима Г20 и не само са њеним принципима, већ су противни и међународном праву, јер могу да буду уведене једино кроз Савет безбедности УН“.

Путин каже и да су санкције Запада у супротности са принципима Светске трговинске организације (СТО) и Споразума о царинама и трговини (ГАТТ).

„САД су створиле ту организацију (СТО), а сада сурово крше њене принципе“, тврди руски лидер.

Путин је навео и да неће питање санкција покретати на самиту светских лидера у Бризбејну.

„Ако се та тема помене, ја ћу наравно причати о томе, али нећу сам да то питање предложим за дискусију. Како ја видим, то би било бескорисно“, указао је Путин и додао:

„Разумем шта раде они који су увели санкције. Шта је поента да се скрене пажња на ово питање или да се нешто затражи? То нема никаквог смисла“, закључио је руски председник.

Владимир Путин: Самит Г20 – добра платформа за размену искустава у области инфраструктурних пројеката

Владимир Путин сматра да ће самит Г20 у Аустралији бити добра платформа за размену искустава у области инфраструктурних пројеката. Такву прогнозу је дао у интервјуу агенцији ТАСС.

Према речима председника, најављени из Бризбејна дневни ред показује да се Русија, са њеним приоритетом развоја инфраструктурних пројеката, налази на правом путу и ради „апсолутно у мејнстриму“.

Последњих година, влада РФ удељује велику пажњу развоју инфраструктуре. То је, између осталог, изградња Центраног кружног аутопута око Москве, раширивање Транссибирске и Бајкалско-Амурске магистрале.

„Русија је спремна за катастрофални пад цена енергената“

Русија је спремна за катастрофални пад цена нафте и гаса. Економија земље може да издржи нови талас кризе, а влада разрађује различите сценарије како би испунила све социјалне обавезе и одржала еконимију земље, изјавио је за ТАСС Владимир Путин.

Према његовим речима, за рачун накупљених резерви, положај Русије је мало повољнији у односу на друге земље. Влада је спремна да искористи резерве у случају погоршања економске ситуације, с тим што ће средства бити уложена само у економски подстицај, а не просто на тренутно решавање проблема.

„Росњефт нема финансијских проблема“

Финансијска провера „Росњефта“ показала је да највећа руска нафтна компанија нема никакве проблеме, саопштио је Владимир Путин у интервјуу ТАСС.

Он је подвукао да, у том контексту, она мора допунски да образложи потребу за издвајањем средстава и да докаже да ће то допринети подстицају економије земље.

Председник је подвукао да „Росњефт“ може добити подршку из средстава Фонда националног благостања РФ, ако влада то буде сматрала неопходним.

 

Раније, председник „Росњефта“ Игор Сечин затражио је да се компанији издвоји 1,5 трилиона рубаља.


Извор: Глас Русије, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Путинов интервју агенцији ИТАР-ТАСС

* Обавезна поља