Русија: Посматрачи ОЕБС-а подржавају Кијев

MIP-rusijeМОСКВА — Русија је оптужила посматраче ОЕБС-а у Украјини да подржавају власти у Кијеву у сукобу на истоку земље између украјинских снага и проруских сепаратиста.

„Москва је забринута начином рада ОЕБС-ове специјалне мисије за надзор у Украјини“, навело је руско министарство спољних послова у саопштењу.

„Има се утисак да су сви њени напори усмерени да помогну и подрже само једну партију у сукобу, званичне власти у Кијеву“, додаје се у саопштењу.

Министарстрво је оптужило посматраче Организације за европску безбедност и сарадњу у Украјини да у својим извештајима дају детаљне податке о кретању побуњеничких снага у областима Доњецк и Луганск на истоку земље, али занемарују информације о припремама војске, и гомилању њених јуришних трупа.

„Они такође не помињу бројне случајеве кршења од стране украјинских војника, не само споразума из Минска (о прекиду ватре од 5. септембра) већ и норми хуманитарног и међународног права“, додаје се у саопштењу.

„Ова политика управе Мисије само подрива поверење према тим активностима“, наводи се у саопштењу.

Москва подсећа посматраче ОЕБС-а да је главни циљ њиховог мандата да допринесу смиривању напетости и успостављању мира и стабилности у Украјини.

ДНР: Андреј Пургин изабран за председника Народног савета

За председника Народног савета самопроглашене Доњецке народне републике је изабран први потпредседник владе ДНР Андреј Пургин, а његов заменик је постао Денис Пушилин.

За ову одлуку је на првој седници новоизабраног парламента републике гласало свих 95 регистрованих посланика.

Укупно Народни савет има 100 посланика.

У ДНР и ЛНР су 2. новембра одржани избори председника република и посланика Народних савета. На изборима у Доњецкој народној републици је победила странка „Доњецка република“, чију листу предводи актуелни премијер Александар Захарченко. За председника ДНР је изабран Захарченко, а за председника Луганске народне републике актуелни премијер Игор Плотницки.

Током гранатирања Луганска погинула петогодишња девојчица

Кијев, Доњецк — Петогодишња девојчица настрадала је, док је њена мајка теже повређена током гранатирања подручја у близини Луганска, саопштили су украјински званичници.

Како су изјавили портпарол украјинске војске у Кијеву и локални званичници, девојчица је погинула када су проруски активисти испалили гранату на село у близини прве линије фронта, североизападно од упоришта проруских активиста у Луганском, пренео је АФП.

Претходно је руски радио „Глас Русије“ објавио да су најмање две жене погинуле данас приликом гранатирања Доњецка које изводи украјинска војска.

Јаке детонације су се могле чути у центру града и у области аеродрома, где се настављају борбе устаника и украјинских снага безбедности.

У штабу проруских активиста су раније саопштили да се снаге безбедности и даље налазе у северном делу аеродрома, одакле отварају ватру из тешког наоружања на устанике и стамбене четврти.

Руски радио је јавио и да су се сниматељи руске телевизије „Вести“ нашли под ватром украјинске војске у близини аеродрома.

За време снимања на њих се обрушила киша плотуна, али нико од новинара није повређен.

Према подацима Уједињених нација, до 31. октобра у сукобима између украјинских снага и проруских активиста погинуло је више од 4.000 цивила, а преко 9.000 је рањено.

У гранатирању Доњецка погинуле две жене

ДОЊЕЦК – Најмање две жене су погинуле данас приликом гранатирања Доњецка које изводи украјинска војска, јавио је руски радио „Глас Русије”.

Јаке детонације се могу чути у центру града и у области аеродрома, где се настављају борбе устаника и украјинских снага безбедности.

У штабу проруских активиста су раније саопштили да се снаге безбедности и даље налазе у северном делу аеродрома, одакле отварају ватру из тешког наоружања на устанике и стамбене четврти.

Руски радио је јавио и да су се сниматељи руске телевизије „Вести” нашли под ватром украјинске војске у близини аеродрома.

За време снимања на њих се обрушила киша плотуна, али нико од новинара није повређен.

Према подацима Уједињених нација, до 31. октобра у сукобима иyмеђу украјинских снага и проруских активиста погинуло је више од 4.000 цивила, а преко 9.000 је рањено.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Русија оптужује ОЕБС

* Обавезна поља