jaglandГенерални секретар Савета Европе Торбјерн Јагланд изјавио је да захтев Приштине за чланство у овом телу није стигао у Стразбур, а када би се то и догодило, пут до евентуалног чланства би био дуг.

„Ако захтев из Приштине и буде стигао, постоји процедура, укључујући мониторинг и испуњавање критеријума. Био би то дуг процес. Постоји и политички аспект. Мислим да нико сада не би желео да нашкоди процесу дијалога који траје између Београда и Приштине и који олакшава ЕУ“, рекао је Јагланд у интервјуу за „Новости“.

На питање колико је реално да се апликација узме у разматрање ове године, како је то недавно у разговору с њим најавио косовски министар спољних послова Хашим Тачи, Јагланд је одговорио да то питање у потпуности зависи од земаља које се налазе у саставу СЕ.

„Чињеница је да су две трећине наших чланица признале независност Косова. Али, не знамо да ли они који су признали независност желе да Косово сад буде наш стални члан“, рекао је Јагланд.

Генерални секретар СЕ је оценио и да Србија има веома позитивну улогу у регионалној сарадњи, да је дијалог с властима у Приштини веома важан и да је „јасно да Србија доприноси добрим односима у свом окружењу“.

Коментаришући односе између Србије и Хрватске после изласка Војислава Шешеља на привремену слободу Јагланд сматра да треба бити опрезан, јер „прошлост може да се врати на Балкан и то морамо стално да имамо на уму“.

„Сви знамо шта се дешавало између Србије и Хрватске. Истовремено, мој став је да српске власти поштују суверену одлуку суда“, рекао је он.

Упитан да ли Србија мора да се определи између Москве и Брисела Јагланд је рекао да се нада да Србија није себе довела у ту ситуацију, а да верује да нас ни Европа није ставила пред тај избор.

„Јасно је, међутим, да уколико желите да будете чланица ЕУ, морате да се усагласите с њеним правилима. Али, то не значи да не можете, такође, да имате и добре односе с Русијом“, истакао је Јагланд.

На питање како напредује истрага о трговини органима на Косову Јагланд је рекао да то више није у рукама СЕ.

„Извештај Дика Мартија је био веома важан и представља основ за истрагу која је започела у оквиру ЕУ. Сада то више није у нашим рукама. Немамо било какве истражне моћи у том смислу. До нас не долазе ни информације о току истраге, јер мора да се поштује њена тајност“, објаснио је Јагланд.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Јагланд – Дуг пут то чланства Косова у Савету Европе

* Обавезна поља