janis varufakisАТИНА – Преговори о судбини грчког дуга се настављају. Атина је спремила захтев за продужење програма међународне финансијске помоћи, који ће бити разматран у четвртак, на радном састанку Еврогрупе. Уколико захтев Атине, која тражи тражи шест месеци продужења, али без реформи и мера штедње из претходног програма, буде у основи прихваћен, председник Еврогрупе би за петак требало да закаже ванредни састанак министара финансија.

Брисел поручује да је услов да се прихвати захтев Атине саглашавање са одређеним условима. Задатак министара биће да провере да ли се они и званично налазе у грчком захтеву.

Ако је то све оно због чега се неуспешно завршио састанак Еврогрупе у уторак, уколико нема флексибилности и спремности да се остави по страни „политички покер”, како је премијер Ципрас назвао последња догађања, шансе за успех остају мале. Јер, како ствари тренутно стоје, Брисел инсистира на договореним реформама као условом за продужење финансијског аранжмана, тражи да Атина не покреће реформе које би додатно отеретиле финансије, да отплати новац који је добила на зајам…

У пропратном документу који са захтевом за продужење аранжмана Атина упућује Бриселу, према информацијама из Министарства финансија, учињене су мање корекције, али није промењена његова суштина. Врло јасно се подвлачи да је Грчка спремна да испуњава своје обавезе, да ће се оријентисати на стабилизацију привредне ситуације како би била у стању да испуњава финансијске обавезе према свим кредиторима, да ће се уздржавати од једностраних потеза који би нарушавали буџетске оквире, смањити примарни суфицит са 4,5 на 1,5 одсто, да ће сарађивати са партнерима. Главни задатак владе биће спровођење оштрих мера у борби са корупцијом, наплати пореза, ојачавање правне основе, спровођење реформи усмерених на раст економије, инвестиције, стабилност приватизације, повећање ефективности државног сектора… По мишљењу Атине, ове мере, које искључују раније мере штедње, требало би да буду основа кредитног договора с роком од четири до шест месеци. У питању је тзв. прелазни програм, који би имао форму политичког споразума и по чијем би се завршетку прешло на разговоре о новим условима отплате грчког дуга.

Грчка у захтеву и пропратној документацији коју упућује Еврогрупи каже да ће бити довољно само да се примени тзв. Московици документ. Реч је о договору који су министар финансија Јанис Варуфакис и комесар за финансије Пјер Московици спремили за потписивање и у коме није било говора о реформама из меморандума, већ су се за основу продужавања садашњег финансијског аранжмана узимали прелазни програм реформи и мере које је предлагала грчка влада. Онда је тај документ нестао и пред министрима Еврогрупе се појавио нови, чији је аутор Јерун Дејселблум. У њему се инсистира на томе да је продужење зајма неодвојиво од реформи на које је пристала претходна влада.

Оштри тонови и напетост коју је изазвао овај документ били су протекла два дана разлог затегнуте ситуације између Брисела и Атине, која га је назвала својеврсним покушајем уцена и омаловажавања Грчке. Да ли се нешто променило у Бриселу, показаће сутрашњи разговори на радном заседању Еврогрупе.

Међутим, уколико не буде никаквог споразума, па самим тим изостане и сазивање ванредног састанка Еврогрупе, Атина ће сама, како је званично саопштено, затражити сазивање састанка Еврогрупе. Уколико председник Јерун Дејселблум одбије, Грчка ће инсистирати на ванредном састанку Европске комисије.

„Ако одбију сазивање састанака и даљу расправу, влада неће одступити јер је то њена обавеза према народу који је подржава”, изјавио је државни министар Алекос Флабуракис.

Програм да се премости период до лета

„Финансијске обавезе према партнерима морају да се поштују и то мора да буде најважнији део новог споразума”, изјавио је Жан-Клод Јункер и нагласио да се с председником Еврогрупе ради на продужавању грчког програма који би „требало да премости период до лета”.

„До тада ћемо сигурно моћи да се усагласимо са новом владом у Атини око нових реформи и програма раста за Грчку”, нагласио је Јункер.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Нема помака између ЕУ и Грчке

* Обавезна поља