cvijetin milivojevicПремијер Србије се понаша као канцелар и проблем је што је ова Влада канцеларска јер Устав Србије не познаје канцеларски систем владавине и предвиђа да министри имају много већу аутономност, оцењује Миливојевић.

Аналитичар Цвијетин Миливојевић је у Вестима Б92 рекао да од почетка ове Владе тврди да је „премијер Србије канцелар“.

„Проблем је што је ова Влада канцеларска, а Устав Србије не познаје канцеларски систем владавине. Ту се не види аутономност појединих министара иако су они можда стручнији за своју област од премијера. Али, СНС је свесна да може да формира већину сама и њен лидер је тога свестан и тако се и понаша“, рекао је Миливојевић.

Да је висок проценат освојених гласова на изборима, а самим тим и могућност да владајућа странка самостално формира владу оно што даје моћ слаже се и Надежда Гаће, главна и одговорна уредница „Новог магазина“.

Она је додала и да се у Влади не чује много супротстављених мишљења јер је разноликост мишљења неопходна само за демократију. Ипак, она сматра да је и јединство у Влади потребно.

Миливојевић пак сматра да не треба да постоји јединство у страху, додајући да је СПС ушла у Владу веревотна свесна да ће испасти у првој кривини, јер „неће премијер реконструисати министре из своје странке“.

„Ово можда на први поглед изгледа као лагодна позиција СПС-а јер су мањи, али ако она не буде проактивнија на неким новим изборима може јој се вратити питањем бирача – а шта сте ви радили у Влади. Мислим да СПС унутар себе има своје трзавице. Имали су конгрес, а још увек не знамо ко су потпредсдници“, закључила је Гаће.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Премијер као канцелар

* Обавезна поља