Islandski bankariГотово невероватна вест долази са крајњег севера Европе. Исландски Врховни суд је прогласио кривима четири водећа банкара који су 2008. године ову малу земљу одвели у банкрот. Исланд је још једном показао како би читав свет могао нешто научити од ове државе.

Врховни суд Исланда је 12.02.2015. одбацио жалбе оптужених на њихову пресуду и послао ох на одслуживање затворске казне. Иако су у очима Исланђана многи банкари били прозивани за њихово недавно дужничко и кредитно ропство, четири водећа менаџера банке Кауптхинг су својим берзанским манипулацијама, безобзирним мешетарењем и финансијским преварама проузроковали потпуни банкрот Исланда због кога су Исланђани с економског „крова“ Европе постали држава с грчким синдромом.

Кауптхинг је била једна од три највеће исландске банке које су безобзирним финансијским сплеткама и поткрадањем својих корисника крајем 2008. повукле у пропаст целокупну привреду оове острвске државе. Заједно с малверзацијама из банака Глитнир и Ландсбанк сваки грађанин Исланда је преко ноћи постао задужен за 325 хиљада британских фунти.

Због тога је исландска валута, за мање од 24 сата, постала безвредна, а цела државна администрација заједно с јавним предузећима, пензијским и здравственим фондовима је постала талац углавном британских и холандских банкара који су тражили наплату националних дугова уз огромне лихварске камате.

Након што су Исланђани одлучили да ни једној страној банци неће дозволити такозвани баилоут или пљачкање државних резерви страних валута и племенитих метала, Исланд је покренуо прву националну истрагу с којом је откривена интернационална монетарна превара која своје организаторе крије у самом срцу Еvропе, пре свега у виду британских, холандских и немачких инвестиционих, мешетарних и банкарских институција.

Хредар Мар Сигурдсон, бивши извршни директор одбора Кауптхинга је добио затворску казну од пет и пол година.

islandski-bankari-za-tekst

Сигурдур Еирнарссон, председник Управног одбора банке Кауптхинг је добио затворску казну од четири године.

Магнус Гудмунссон, директор филијале Кауптхинг у Луксембургу, преко које се извлачио украдени новац из Исланда је добио четири и пол године затворске казне.

Олафур Олафсон, један од главних деоничара споменуте банке је осуђен на четири и пол године затвора.

Ова четворка је проглашена кривом за манипулацију финасијским сектором Исланда и варање свих корисника банке ради остваривања властите користи и добити људи из сенке унутар банкарских институција ЕУ. Откривена је и веза са шеиком Мохаммад Бин Кхалифа Ал-Тханијем из Катара који је имао 5,1% удела у овој банци пре њеног слома 2008. године. Иначе познато је како је Кауптхинг стварао фиктивне трошкове, кредите и друге преваре како би се новац без икаквог видљивог трага пребациовао овом шеику и другим катарским „инвеститорима.“ Велики део новца је прво путовао на британске рачуне, а након тога је нестајао у виду магле, водећи Исланд сваким даном све ближе слому.

Иако су банкари крајем 2013. године проглашени кривим, жалили су се Врховном суду који је још једном прочешљао њихов случај дајући за право додатне мере осигурања, попут сталне забране за рад у финансијском и банкарском сектору овој четворици, као и замрзавање и одузимање имовине која је створена малверзацијама у Кауптхингу.

Осуђена четворка остала је при тврђењу како су потпуно невини и да нису имали никаквог удела у банкроту Исланда иако су током цишегодишње истраге органи прикупили неколико десетина хиљаса страница доказа који су потврђивали уплетеност четворке у пљачкање Исланда.

Још увек се не зна ко је следећи на реду за суђење, но сигурни смо како би наше опљачкане и девастиране државе требале почети хватати и осуђивати мешетаре, лопове и банкаре који су нас довели у беспотребно дужничко ропство.

Обрада – ЦЕОПОМ-Истина

_________________________________

Извори:

Како су Исланђани победили светске банкаре?

Iceland Begin To Jail Bankers

Iceland convicts bad bankers and says other nations can act

Iceland Jails Kaupthing Bankers for Market Manipulation


Извор: Matrix World

Оставите коментар

Оставите коментар на Исланд осудио кривце за банкрот државе

* Обавезна поља