Vucic FapПРИБОЈ — Радници ФАП-а организовали су данас протест у минут до подне због тога што, како наводе, нису остварена обећања премијера о судбини тог предузећа.

„Нама је обећано да ће ФАП бити јединствен систем и да ће у њему остати минимум 600 радника, а да ће бити за раднике направљен социјални програм који неће бити гори од претходног“, каже за Б92 Мирослав Мршевић из синдиката радника ФАП Слога.

Према његовим речима, тендер за компанију је већ расписан, а услови тендера подразумевају да се прода само Погон 1 у коме ради и најмање радника.

„У том погону ради мањи број радника, док се Погон 4 даје Општини, а остатак ФАП-а који броји 400 радника није обухваћен тендером. То значи да ће СИСУ – ауто запослити по свом писму о намерама, око 70 радника, а да ће по неком договору с владом запослити још до 200 радника. Међутим, не постоји економска способност СИСУ да запосли број радника који је нама обећан – а то је 600“, каже Мршевић.

Радници ФАП-а желе овим протестом да посете Владу о 600 радника који стоје између обећања и онога што се сада дешава и апелују да се путем социјалног програма помогне људима који ће затварањем ових погона остати без посла.

Радници такође позивају премијера Србије Александра Вучића да убрза и поправи тендер или да направи паралелни тендер како би се решила судбина ФАП-а и његових радника.

„Да нам је речено да ФАП треба затворити сви би писали социјални програм али нама је обећано да ће ФАП радити, да ће зарађивати за Србију, а не да ми будемо на терету. Огроман број људи нема никакву гаранцију своје егзистеноцје“, каже Мршевић.

Синдикат поздравља сарадњу са СИСУ аутом, али наводе да се мора решити и остатак радних места у прибојској фабрици.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Радници ФАП-а о Вучићевим обећањима

* Обавезна поља