miroljub-labus_fПрофесор политичке економије Мирољуб Лабус сматра да је Србија добила политичку подршку Међународног монетарног фонда (ММФ) и да не сме да је прокоцка, као и да ће постигнути аранжман смањити ризик земље.

У интервјуу НИН-у, Лабус каже да је пут до аранжмана са ММФ-ом био врло трновит јер је преговарачки тим ММФ-а био веома скептичан према Србији, тражећи једнократно фискално прилагођавање и гаранције за ризике које нико не може да контролише.

– Тек је Дејвид Липтон, први заменик извршног директора ММФ-а пресекао ствари и пристао на много разумнији програм прилагодјавања. То значи да земља има политичку подршку ММФ-а и да мора да води рачуна да је не прокоцка –  рекао је Лабус.

Споразум са ММФ-ом ће, како је навео угледни економиста, смањити ризик земље, што је добро за привлачење страних инвеститора и повољније задуживање.

– Добар је и за домаће привреднике, што се обично занемарује као чињеница. Анкета Прајсвотер хауса је показала да је највећа недоумица страних и домаћих привредника у земљи везана за начин на који ће Влада да контролише фискални дефицит и растући јавни дуг. Та недоумица више не постоји јер је споразум фиксирао

Друга два стуба – одрживост банкарског система и структурне реформе – начелно су дефинисане, али конктретне мере тек треба да се развију, напоменуо је он.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Лабус о подршци ММФ-а

* Обавезна поља