zeljka 1БАЊАЛУКА – Председник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је Срни да „увек када Младен Иванић проговори или нуди рецептуру за неки проблем у БиХ нама у Републици Српској је јасно из које сарајевске кухиње дува ветар и који страни центар пружа логистику тој кухињи“.

„Тако је и овај пут кад Иванић ‘нуди’ решења у вези са механизмом координације. Погрешне и опасне речи су изречене, и џаба је Иванићу да се сад правда да је мислио само на кантоне, кад је рекао да не треба отићи у превелику децентрализацију или да ће у случају непостојања консензуса арбитрирати Председништво БиХ или председавајући Савета министара са своја два заменика“, истакла је Цвијановићева.

На питање Срне да прокоментарише Иванићеву тврдњу да Република Српска и ентитети уопште нису били тема његовог предлога о једноставнијем механизму координације, те да је говорио искључиво о кантонима, Цвијановићева је рекла и да је мислио само на кантоне, а није, зашто је Младен Иванић, који је члан Председништва БиХ из Републике Српске, постао овлаштени портпарол ставова СДА и ДФ-а, а то јесу њихови ставови.

Она је упитала по чему је то српски члан Председништва овлаштен да нуди решења за застоје у односима кантона и Федерације БиХ?

 

„Срамота је што члан Председништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић није ни једном речју указао на потребу да се у процесу европских интеграција заштити позиција Реублике Српске од развлашћивања, и што никада није рекао да је важно да се поштују њене уставне надлежности“, нагласила је премијер Српске.

Када је реч о кантонима, Цвијановићева је предложила Иванићу да тај део договора препусти Бакиру Изетбеговићу и Драгану Човићу, јер је између бошњачких и хрватских странака и наступио спор управо око улоге кантона у том процесу, а то и није посао за члана Председништва БиХ из Републике Српске.

„Ми у Влади Републике Српске, за разлику од Младена Иванића, нисмо никоме политички дужни, јер радимо и радићемо у складу са Уставом додељеним надлежностима и у овом и у сваком другом процесу који подразумева интеракцију различитих нивоа власт, и нећемо дозволити да нас Младен Иванић уплиће у свој политички авантуризам и у отплаћивање његових политичких дугова према политичком Сарајеву и појединим страним круговима“, поручила је председник Владе Српске.

Младен Иванић: РС и ентитети нису били тема мог предлога о једноставнијем механизму координације

БАЊАЛУКА – Председник ПДП-а Младен Иванић тврди да Република Српска и ентитети уопште нису били тема његовог предлога о једноставнијем механизму координације.

Иванић каже да проблем ентитета у механизму координације у БиХ никада није постојао, односно ако Република Српска одлучи да је против неке одлуке, сви органи то морају да прихвате.

Он појашњава да је говорио искључиво о кантонима у Федерацији БиХ /ФБиХ/ и потреби да се Председништву БиХ или Савету министара БиХ омогући да реагују зато што сваки од 10 кантона у ФБиХ има могућност да, кад год им то падне на памет, блокирају европски пут БиХ.

Према његовим речима, председник Републике Српске Милорад Додик и премијер Жељка Цвијановић потпуно су обрнули његову тезу о механизму координације у БиХ како би изазвали лажни проблем у политичком животу и скренули пажњу са правог проблема у Републици Српској – криминала и лоповлука у њиховом окружењу.

„Изјаве Додика и Цвијановићеве да ја желим да преузмем надлежност у овој области су потпуна злоупотреба тезе. Република Српска и ентитети уопште нису били тема мог предлога о једноставнијем механизму координације“, рекао је Иванић, који је и члан председништва БиХ.

Иванић додаје да Председништво БиХ никада није имало, нити ће имати намеру да доноси одлуке супротне одлукама ентитета, саопштено је из ПДП-а.

Иванић тврди да Додик врло добро зна да он, као предсједавајући Председништва БиХ, нема намеру да преузме ентитетску надлежност.

Он је нагласио да Додик и Цвијановићева, ако заиста толико брину о Републици Српској, одмах треба да се заложе за хитно решавање горућих случајева који предуго трају.


Извор: Срна

Оставите коментар

Оставите коментар на Жељка Цвијановић против Иванићевих изјава

* Обавезна поља