hilari 2016ВАШИНГТОН – Бивша америчка државна секретарка Хилари Клинтон данас је објавила кандидатуру за председничке изборе 2016. године и то ће бити њен други покушај да постане прва жена на челу најмоћније државе света.

Супруга бивше председнка САД Била Клинтона кандидовала се и за изборе 2009. године, али је тада номинацију Демократске странке изгубила у дуелу са Бараком Обамом.

Први сусрет са члановима Демократске странке Хилари Клинтон ће имати већ ове седмице у Ајови, јер је то прва држава у којој ће, почетком наредне године, бити одржани страначки избори. Аналитичари сматрају да није извесно да ће она уопште имати противкандидата, а и ако га буде, очекује се да ће лако изборити кандидатуру.

У данас објављеној поруци, Клинотон је обећала да ће се борити за обичне Амерканце. Обични Американци треба да имају свог представника и желим да то будем ја, рекла је Клинтон у видео поруци која је данас објављена на инернету, и истакла да ће јој се кампања за изборе, који ће бити одржани 2016. године, заснивати на борби против економске неједнакости.

На најаву кандидатуре бивше државне секретарке први су реаговали њени потенцијални републикански противкандидати. Бивши гуврнер Флориде Џеб Буш, трећи представник породице која је дала двојицу председника, критиковао је Клинтоново вођење спољне политике.

Треба нам спољна политика која ће бити боља од оне коју су водили Обама и Клинтон, а која је нанела велику штету односима с нашим савезницима и ојачала наше непријатеље, рекао је Буш. Републикански сенатор из Кентакија Ранд Пол изјавио је да оно што је Хилари Клинтон показала у време мандата државне секретарке доводи у питање колико је она квалификована да буде председник државе.

Пол је поновио старе критике њеног приступа нападу на амерички конзулат у Бенгазију 2012. и недавна питања у вези страних донација хуманитарној организацији коју је основала са својим супругом. Клинтони су познати по томе да сматрају да су изнад закона, рекао је сенатор Кентакија, који је недавно објавио своју кандидатуру за председничку номинацију Републиканске странке.


Извор: ФоНет

Оставите коментар

Оставите коментар на Хилари објавила кандидатуру

* Обавезна поља