milovan-bojic-1БЕОГРАД– Здравствено стање лидере радикала Војислава Шешеља је погоршано и уколико се врати у Хашки трибунал тамо га чека сигурна смрт, изјавио је др Милован Бојић.

Он је, због свог неизвесног статуса, одбио да прима хемотерапију, изјавио је др Бојић.

„Последњи лабораторијски налази указују да су тумор-маркери високи, а гвожђе ниско. Реч је о реалном и очекиваном погоршању, јер је наш пацијент већ требало да прима хемотерапију. Он је ово лечење одбио јер не зна свој статус: да ли ће и када бити враћен у Хаг, а не жели да терапију започне и прекида, као што му се већ догодило у Холандији“, објаснио је Бојић за „Политику“.

Он за најновије погоршање Шешељевог здравља тврди „да је реално и да није реч о блефирању, мада Шешељ субјективно то не осећа као погоршање и наставља да буде врло активан“.

„Кунем се у своју професионалну част: не блефирамо, ствар је озбиљна. Губимо драгоцено време, јер не започињемо терапију цитостатицима. Истина је да смо хируршки одстранили све туморе на дебелом цреву, где се тумор примарно појавио, али он има метастазе на јетри“, наводи Бојић.

Он такође каже да је Шешељ у Хагу изгубио 12 килограма, као и да има и неколико других хроничних болести, које утичу на његов садашњи изглед.

Др Бојић каже да Шешељ остаје при ставу да своју медицинску документацију званично неће доставити Хашком трибуналу.

 

 

„Међутим, јасно је да је медицинска документација практично већ доступна јавности и надлежни у Хагу могу стећи увид у његово здравствено стање и на тај начин, јер нам Војислав Шешељ не брани да износимо кључне ствари о утврђеном здравственом стању и лечењу“, каже Бојић.

Он је, такође, казао да није упознат са тиме да ли Шешељ користи неки алтернативни вид лечења, али додаје да је до сада прихватио све сугестије о лечењу, тј. узима све препоручене лекове и терапију.

„Политика“ оцењује као прилично изненађујућу Бојићеву изјаву да не зна да ли лидер радикала примењује неки алтернативни начин лечења, што је врло уобичајено за ту врсту пацијената.

seselj u srbiji

Бојић је, међутим, категоричан: „Стварно му не гледамо у тањир! Шта руча и како се храни, његова је ствар. Ми само апелујемо да почне да прима хемиотерапију, која ће зауставити погоршање. Он је јако озбиљно болестан“.

„Невиђени је апсурд да се тражи његово враћање управо када треба да почне лечење. Оно што ја знам је да уколико се врати у Хашки трибунал да неће примати, не само хемиотерапију, већ и лекове за остале болести, и тиме ће се ставити тачка на овај случај, тужна тачка и прича која неће имати никакво оправдање. То ће бити убиство с умишљајем. Не убијате човека, пустите га да се лечи“, поручио је Бојић.

„Речи главног тужиоца Хашког трибунала Ссержа Брамерца су шокантне. Питамо се како човек, који се бави истраживањем и кажнајвањем злочина, овако бескрупулозно чини један злочин говорећи да је његово здравствено стање ирелевантно и да неће трепети доласком у Хашки трибунал“, реако је Бојић.

Он је апеловао на Хашки трибунал и све надлежне органе да омогуће Шесељу да се лечи, јер, уколико се врати у Хаг, „могућност за преживљавање биће нула одсто“, а на лидера радикала да почне да прима хемиотерапију.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Бојић о Шешељовом здравственом стању

* Обавезна поља